Grivei

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Cioace jpeg

O ştire recentă, reluată de multe ziare şi posturi de televiziune, a readus în discuţie tema cîinilor maidanezi, în contextul „contactului cultural“ şi al „privirii străinului“. Relatările despre o adopţie la distanţă cuprindeau şi un element de surpriză onomastică: „Actorul american Steven Seagal a adoptat, duminică, un maidanez, pe care l-a numit Grivei“ (stiri.tvr.ro); „A fost dragoste la prima vedere între vedeta de la Hollywood şi Grivei, aşa cum l-a numit Seagal pe noul său prieten“ (stirileprotv.ro). Modul de prezentare a faptelor, cu intenţie glumeaţă sau doar cu stîngăcie inocentă, inducea ideea că Grivei ar putea fi un nume bine cunoscut şi net preferat de (actorii) americani. Textul mai extins al unei agenţii de presă oferea explicaţia necesară, cu detalii despre o discuţie prealabilă la adăpostul de cîini: „Steven Seagal şi-a dorit un nume românesc pentru cîinele adoptat şi din cele două nume, Patrocle şi Grivei, l-a ales pe cel din urmă“ (mediafax.ro).  

E întotdeauna interesant cum ajunge un nume propriu de animal să se încarce de conotaţii culturale şi să devină reprezentativ şi generic. Grivei este, într-adevăr, în momentul de faţă, numele tipic pentru un cîine, în ipostaza sa comună. Termenul ajunge chiar să fie folosit, prin antonomază, ca substantiv comun: „ştiu ca sînt mulţi care au cîte un «grivei» în curte pe post de sonerie“ (animale.ro); „ici, colo, hămăie trist cîte-un grivei“ (obiectivbr.ro). Mai mult, cuvîntul capătă şi utilizări metaforice, cîinele obişnuit fiind (cu evidente note peiorative) omul de rînd: „Noi sîntem pt Dvs nişte Grivei“ (comentariu, paginademedia.ro).  

Numele e vechi şi are o răspîndire mare, iar originea sa e clară: chiar în DEX (şi mai în detaliu în Dicţionarul limbii române – DA) este înregistrat adjectivul griv (împrumut popular din bulgară), cu derivatul grivei. Sensul lui griv şi al derivatului său e „pestriţ“, „pătat cu alb şi negru“; cu această valoare, cuvintele sînt folosite pentru a descrie cîini, porci sau berze; într-un citat din Delavrancea, apare „iedul grivei“. Derivatul grivan desemnează „un fel de şoarece“, iar Griviţa e „nume de vacă“. Griv este unul dintre adjectivele care descriu culoarea părului sau a blănii animalelor şi devin adesea nume proprii; în monografia lui Ştefan Paşca – Nume de persoane şi nume de animale în Ţara Oltului (1936), griv apare alături de bălan, bălai, breaz, murg, roib, sur etc. În DA sînt mai multe atestări, provenind mai ales din chestionarul lui Hasdeu, care ilustrează uzul onomastic – „Grivu, nume de cîine de vînat“ – şi legătura dintre culoare şi nume: „De este griv, îi zic Grivei“. Femininul Griva, nume de căţea, s-a păstrat în mai vechea zicătoare „Departe-i griva de iepure“, reinterpretată glumeţ de Odobescu, în Pseudokynegetikos (prin apropiere de cuvîntul francez grive – „sturz“). Zicătoarea circulă încă, aşa cum o dovedeşte Internetul, şi nu doar în cazul consemnat în dicţionare („se spune cuiva care se află departe de adevăr“, DEX), ci în general pentru a marca un contrast între două situaţii, între speranţe sau aşteptări şi rezultate etc.: „Of, dragă Crina, eşti departe de depresie precum Griva de iepure“ (crinuta.eu); „românaşii s-au prezentat la acest turneu ca turişti, au încercat la dublu să scoată în evidenţă prezenţa lor acolo, dar e departe griva de iepure“ (evz.ro).

E posibil ca numele Grivei, deja foarte răspîndit, să se fi fixat şi mai mult în conştiinţa publică prin literatură, mai ales prin textele reproduse în manualele şcolare (de exemplu, există o proză scurtă cu titlul Grivei, a lui Emil Gârleanu). De altfel, ideea din ştirea de mai sus – că Patrocle ar fi un nume românesc tradiţional pentru cîini – e surprinzătoare dacă nu ne amintim tot de literatura pentru copii (Dumbrava minunată a lui Sadoveanu). O altă prezenţă literară a lui Grivei e în parodia lui Topîrceanu la Th. Speranţia, intitulată „Cîinele ovreiului“, în genere absentă din ediţiile selective („opere alese“) din perioada comunistă, dar destul de cunoscută. Finalul textului se referă la proverbul „Cîinele care latră nu muşcă“, personajul punîndu-şi cu îngrijorare întrebarea „dacă-l ştie şi Grivei!“. Umorul replicii e asociat cu firea spăimoasă, dar şi cu raţionalitatea extremă, manifestată prin neîncredere în generalizările liniştitoare.  

Numai că formula să ştie şi Grivei s-a răspîndit tot mai mult cu un alt sens, legat de metafora omului de rînd: ca apel la informare, conţinînd şi o notă de frustrare şi reproş. Cu această valoare a fost folosit în mai multe declaraţii şi comentarii politice recente: „Nu este ceva rău că este un plan, ar fi bine să ştie şi Grivei de planul ăsta“ (hotnews.ro); „Trebuie simplificată legislaţia, să ştie şi Grivei (ziare.com); „Uşor de demontat, dar trebuie să ştie şi Grivei, adică votantul“ (cotidianul.ro). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

p 7 Jame Madison WC jpg
Revenirea antifederalismului
Urmașii intelectuali ai lui Madison au înțeles totodată că această Constituție a permis mai mult decît crearea unui ansamblu de state suverane.
640px Empire State Building MET DP106404 jpg
„Marea demisioneală” nu a trecut din America în Europa
„Marea demisioneală” este un curent care a plecat din Statele Unite ale Americii și a ajuns, mult mai puțin intens, în Europa.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Alte fronturi
Pariul lui Vladimir nu e că poate învinge Vestul,ci că Vestul poartă în suflet și în conduită premisele propriei înfrîngeri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Tutuiala
Ne scufundăm în omogenitatea lui „tu”, iar „tu” evoluează semantic spre „nimeni”.
Frica lui Putin jpeg
Omul: excepție în excepție în excepție în excepție
Și totuși, noi – excepție în excepție în excepție... – avem fantezia de a ne proclama drept normă, ba chiar scop și sens ale Universului. Admirabil tupeu!
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Sînt un deviaționist
Nebun de ură antioccidentală, nebun de sine, nebun mistic, treaba lui ce fel de nebun o fi, dar e nebun. Și simt că în „tribul” meu mă privesc de-aproape tot mai mulți nebuni...
Mussolini Salsomaggiore Terme 1941 jpg
Un secol de la Marș
A doua zi, pe 29 octombrie, regele i-a cerut lui Mussolini să formeze un nou guvern, învestindu-l astfel cu funcția de prim-ministru al țării.
Iconofobie jpeg
Virtuțile fatalismului
„Fatalismul” și „fatalitatea” reprezintă două noțiuni prea puțin agreate de oameni. În termenii filozofiei Facebook de astăzi, sînt genul de „postări” cu slabe șanse de a primi multe like-uri.
„Cu bule“ jpeg
Bulevarde și bulevardiști
Cuvîntul bulevardist putea fi format foarte ușor în română, de la bulevard, deja împrumutat din franceză (din boulevard) la jumătatea secolului al XIX-lea.
HCorches prel jpg
Ce boacăne mai fac elevii
Este utopic să credem că boacănele elevilor și problemele lor, ale vîrstei lor, pot fi anulate, că ele pot dispărea.
Un sport la Răsărit jpeg
Thierry Henry crede că VAR-ul omoară bucuria fotbalului. Păi, e mai bine cu VAR sau era mai bine fără VAR?
VAR, cînd funcţionează corect, nu cu sughiţuri, ca la noi, şi cînd nu e lăsat pe mîna unor Bonnie cu fluier şi Clyde cu joystick, e Lumea Nouă a acestei lumi vechi.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Polițiști
Evident că nu voiau decît mită. Cu 5 sau cel mult 10 dolari, te lăsau să pleci.
O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.

Adevarul.ro

Joe Biden FOTO EPA EFE jpg
Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear, foarte ridicat. Putin nu glumește
Ameninţarea preşedintelui rus Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare poate să ducă la cel mai ridicat risc de acest tip de la criza rachetelor din Cuba încoace, a declarat joi preşedintele SUA, Joe Biden.
barbarastamm sursa suddutschezeintung jpg
Barbara Stamm, bavareza care şi-a „pierdut inima în România“, a murit. A fost președinta landului Bavaria
A decedat Barbara Stamm, preşedinta bavareză care spunea că şi-a „pierdut inima în România“. Omul politic de anvergură din Germania s-a implicat altruist în vaste proiecte sociale.
irina begu GettyImages 1363188251 jpg
Irina Begu s-a retras de la Transylvania Open. Ce motive a invocat tenismena română
Turneul WTA 250 de la Cluj Napoca a mai pierdut un nume mare, cu doar câteva ore înainte de startul competiției.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.