Graffiti

Publicat în Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie – 3 iulie 2019
Graffiti jpeg

Un cuvînt ca graffiti este, fără îndoială, un împrumut lexical necesar. Noţiunile pe care le denumeşte ar fi fost imperfect desemnate prin termeni ca inscripţii sau desene şi prea complicat descrise prin formule mai ample. În DEX, definiţia cuvîntului evocă o accepţie culturală mai veche, din arheologie şi din filologia clasică – „inscripție sau desen executat prin zgîriere pe monumentele antice“ – şi una aparent modernă, dar incompletă şi imperfectă – „inscripții sau desene zgîriate pe pereți“. Fenomenul modern, familiar astăzi marilor oraşe, cu forme de manifestare artistică, nu presupune însă zgîrierea, ci desenul şi pictura; în dicţionarul Cam-bridge online, definiţia generală a termenului graffiti se referă la cuvinte sau desene, în special umoristice, vulgare sau politice, trasate pe ziduri, uşi etc., în spaţii publice; în Wikipedia, în mod şi mai explicit, se vorbeşte despre lucruri scrise sau desenate, de obicei fără permisiune, în spaţiul public, pe pereţi sau pe alte suprafeţe, inclusiv ca formă de expresie artistică.

După ediţiile mai recente din DEX şi mai ales după indicaţiile normative din Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM, 2005), graffiti este un substantiv neutru plural, defectiv de singular. Descrierea minimală a cuvîntului permite contexte de tipul există graffiti, aceste graffiti, multe graffiti. Din dicţionare nu aflăm însă cum ar trebui articulat definit cuvîntul şi înţelegem că nu ar trebui folosit la singular. Urmînd indicaţiile normative, vorbitorii recurg la o folosire invariabilă, adjectivală, în construcţii care evită flexiunea: arta graffiti, fenomenul graffiti, mişcarea graffiti etc.

E păcat că termenul atît de necesar nu a fost încă adaptat şi validat de normele morfologice în cel mai convenabil mod. Problema este una mai generală, a cuvintelor împrumutate – din italiană, în acest caz – cărora nu le preia şi forma de singular (graffito), iar pluralul nu este uşor de utilizat. Graffiti are finala specifică pluralului românesc masculin, dar nu poate fi încadrat între masculine (ca paparazzi, de exemplu), pentru că semantica sa îl orientează către neutre. Soluţia uzului este deci de adăugare a unei desinenţe (-uri) specifice substantivelor neutre: „Zidurile Bucureştiului sînt pline de desene, graffiti-uri, inscripţii, mesaje, slogane“ (ziare.com); „Graffiti-uri şi plăci memoriale“ (dilemaveche.ro). Forma graffitiuri cumulează două mărci de plural, una etimologică şi una necesară adaptării la morfologia românei; un caz similar este al formei sticksuri, unde marca de plural englezesc (-s) este urmată de desinenţa pluralului românesc (-uri). Desinenţa -uri permite şi articularea substantivului: „Graffitiurile politice de la Cupa Mondială“ (vice.com); „războiul contra graffitiurilor“ (monitorulcj.ro) etc. Cuvinte asemănătoare au fost adaptate sau au în continuare probleme de adaptare: spaghetti a devenit spaghete, descris în dicţionare ca feminin plural; confetti (care a avut o variantă mai veche confete, neimpusă) întîmpină în continuare dificultăţi de utilizare articulată.

În uzul actual, forma graffiti are şi valoarea de substantiv singular: „Graffiti-ul nu e doar un simplu text“ (Wikipedia); „graffiti-ul este o problemă, dar nimeni nu vorbeşte despre el“ (adevarul.ro); „Graffitiul hiperrealist, tot mai întâlnit în multe orașe“ (stiri.tvr.ro); „moda graffitiului“ (stiri.tvr.ro).

În italiană, termenul graffito se referea, tradiţional, la inscripţia sau desenul scrijelit cu un instrument ascuţit pe piatră, metal, ceară etc.; la sensul tradiţional s-au adăugat utilizările moderne, reintrate în italiană prin intermediarul anglo-american al termenului internaţional. Sensurile noi s-au grefat pe termenul vechi, producând derivate ca graffitismo (fenomenul) şi graffitista (autorul de graffiti). În engleză, termenul e folosit mai ales ca plural, rareori apărând şi forma de singular graffito. Alte limbi au tratat cuvîntul ca substantiv invariabil, producînd un singular cu formă identică: în franceză este acceptat singularul graffiti (le graffiti), pluralul primind şi marca specifică -s (les graffitis).

Deşi a fost înregistrat tîrziu de dicţionarele noastre (cu citate oferite de Dicţionarul de cuvinte recente, DCR, ediţia a doua, din anii ’90), cuvîntul nu este chiar nou. Atestările din secolul al XX-lea aparţin însă sferei culturale şi actualizează sensul vechi. În Tribuna poporului (13 noiembrie 1902), într-un text de Radu D. Rosetti, cuvîntul italienesc apărea în vorbele unui călugăr italian – „Acestea sînt urmele barbarilor moderni – i graffiti – cari au găsit de cuviinţă să se iscălească pe pereţii altarelor“. În perioada adaptării morfologice, cuvîntul era uneori tratat ca substantiv masculin plural: „acele copilăroase zgîrieturi de nume şi reflexii, … acei naivi graffiti“ (Satul şi şcoala, 3, 1932).

Oscilaţiile formei şi ale sensului ar putea fi depăşite, acceptîndu-se uzul actual al cuvîntului. Cred că dicţionarele noastre (urmînd şi modelul francezei) ar trebui să accepte singularul graffiti, pluralul graffiti(-)uri, dar mai ales să actualizeze definiţia cuvîntului. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: Anna Frodesiak, wikimedia commons, Haikou, China

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Chen Wei nong operatie jpg
Acest doctor s-a operat singur! A filmat procedura și a publicat videoclipul pe rețelele sociale
Chen Wei-nong, tată a trei copii, care lucrează la o clinică de chirurgie plastică din Taipei, a devenit viral săptămâna aceasta după ce a publicat un clip destul de neobișnuit pe conturile sale de Facebook și Instagram.
inghetata de banane unt de arahide jpeg
Cea mai bună gustare fără zahăr, pentru a avea mai multă energie. Este bogată în proteine, fibre și vitamine
Nutriționiștii propun o gustare delicioasă, plină de nutrienți, care ajută la furnizarea de energie constantă organismului. De asemenea, conține magneziu, potasiu și vitamina C, care susțin funcția musculară și sănătatea imunitară.
zeno daniel sustac, initiator grup parintii elevilor din romania   foto fb zeno daniel sustac jpg
Părintele care a fondat o asociație pentru depolitizarea învățământului: „Carnetul potrivit de partid rămâne cel mai bun CV”
Avocatul care a fondat în 2024 Asociația pentru Depolitizarea Educației atrage atenția că politizarea învățământului a ajuns „un flagel care prin amploare și intensitate tinde să devină o vulnerabilitate educațională majoră”. I-a transmis analiza sa și ministrului Educației, Daniel David.
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alimentul adorat de români care te ajută să ai un somn liniștit. Dr. Mihail Pautov garantează
Chefirul este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătate. Studiile ne spun că ajută digestia, scade inflamația, reglează glicemia și susține sănătatea inimii. Doctorul Mihail Pautov a vorbit, pe pagina lui de TikTok, despre beneficiile acestei băuturi.
spital mioveni foto denis grigorescu jpeg
Sute de posturi blocate la primul spital de stat construit de la zero în România după Revoluție. Care ar fi soluția de deblocare
De anul trecut, angajările la stat sunt blocate. Iar sistemul public de sănătate este cel mai afectat, mii de posturi de doctori și asistente fiind blocate din cauza măsurilor de austeritate.
videochat expert supeala jpg
Adulții, mai puțin inteligenți pe zi ce trece. Expert HR: „Nimeni nu înțelege urgența de a investi în educația pentru adulți”
Unul din cinci adulți este capabil să înțeleagă texte simple sau să rezolve probleme aritmetice de bază, arată un studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 34 de state. Polonia înregistrează cel mai mare declin.
Poiana Largului viaduct jpeg
Poiana din România care leagă trei regiuni. Locul e cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, fiind poarta de acces către zone montane renumite
Viaductul Poiana Largului rămâne unul dintre cele mai impresionante și importante din România. Reprezintă o realizare semnificativă în domeniul infrastructurii rutiere și contribuie la conectivitatea regiunilor montane ale țării. Este punct de legătură între Moldova, Bucovina și Transilvania.
01 medici maternitate timisoara foto maternitate noua jpg
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara strâng bani pentru construirea unei noi maternități. Cum pot fi sprijiniți
Doctorii de la Maternitatea Odobescu din Timișoara, membri ai Asociației Pro Maternitatea, au început o lăudabilă campanie de strângere de fonduri pentru construirea unei noi maternități în orașul de pe Bega.
crestere-economica
Cu cât pot crește salariile medii și PIB-ul României în acest an. Prognoza până în 2028
Estimările privind creșterea salariului mediu brut sunt optimiste pentru acest an, în ciuda măsurilor de înghețare a salariilor bugetarilor. Comisia de specialitate prognozează și o creștere a PIB-ului, mult mai mare decât al UE.