Graffiti

Publicat în Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie – 3 iulie 2019
Graffiti jpeg

Un cuvînt ca graffiti este, fără îndoială, un împrumut lexical necesar. Noţiunile pe care le denumeşte ar fi fost imperfect desemnate prin termeni ca inscripţii sau desene şi prea complicat descrise prin formule mai ample. În DEX, definiţia cuvîntului evocă o accepţie culturală mai veche, din arheologie şi din filologia clasică – „inscripție sau desen executat prin zgîriere pe monumentele antice“ – şi una aparent modernă, dar incompletă şi imperfectă – „inscripții sau desene zgîriate pe pereți“. Fenomenul modern, familiar astăzi marilor oraşe, cu forme de manifestare artistică, nu presupune însă zgîrierea, ci desenul şi pictura; în dicţionarul Cam-bridge online, definiţia generală a termenului graffiti se referă la cuvinte sau desene, în special umoristice, vulgare sau politice, trasate pe ziduri, uşi etc., în spaţii publice; în Wikipedia, în mod şi mai explicit, se vorbeşte despre lucruri scrise sau desenate, de obicei fără permisiune, în spaţiul public, pe pereţi sau pe alte suprafeţe, inclusiv ca formă de expresie artistică.

După ediţiile mai recente din DEX şi mai ales după indicaţiile normative din Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic (DOOM, 2005), graffiti este un substantiv neutru plural, defectiv de singular. Descrierea minimală a cuvîntului permite contexte de tipul există graffiti, aceste graffiti, multe graffiti. Din dicţionare nu aflăm însă cum ar trebui articulat definit cuvîntul şi înţelegem că nu ar trebui folosit la singular. Urmînd indicaţiile normative, vorbitorii recurg la o folosire invariabilă, adjectivală, în construcţii care evită flexiunea: arta graffiti, fenomenul graffiti, mişcarea graffiti etc.

E păcat că termenul atît de necesar nu a fost încă adaptat şi validat de normele morfologice în cel mai convenabil mod. Problema este una mai generală, a cuvintelor împrumutate – din italiană, în acest caz – cărora nu le preia şi forma de singular (graffito), iar pluralul nu este uşor de utilizat. Graffiti are finala specifică pluralului românesc masculin, dar nu poate fi încadrat între masculine (ca paparazzi, de exemplu), pentru că semantica sa îl orientează către neutre. Soluţia uzului este deci de adăugare a unei desinenţe (-uri) specifice substantivelor neutre: „Zidurile Bucureştiului sînt pline de desene, graffiti-uri, inscripţii, mesaje, slogane“ (ziare.com); „Graffiti-uri şi plăci memoriale“ (dilemaveche.ro). Forma graffitiuri cumulează două mărci de plural, una etimologică şi una necesară adaptării la morfologia românei; un caz similar este al formei sticksuri, unde marca de plural englezesc (-s) este urmată de desinenţa pluralului românesc (-uri). Desinenţa -uri permite şi articularea substantivului: „Graffitiurile politice de la Cupa Mondială“ (vice.com); „războiul contra graffitiurilor“ (monitorulcj.ro) etc. Cuvinte asemănătoare au fost adaptate sau au în continuare probleme de adaptare: spaghetti a devenit spaghete, descris în dicţionare ca feminin plural; confetti (care a avut o variantă mai veche confete, neimpusă) întîmpină în continuare dificultăţi de utilizare articulată.

În uzul actual, forma graffiti are şi valoarea de substantiv singular: „Graffiti-ul nu e doar un simplu text“ (Wikipedia); „graffiti-ul este o problemă, dar nimeni nu vorbeşte despre el“ (adevarul.ro); „Graffitiul hiperrealist, tot mai întâlnit în multe orașe“ (stiri.tvr.ro); „moda graffitiului“ (stiri.tvr.ro).

În italiană, termenul graffito se referea, tradiţional, la inscripţia sau desenul scrijelit cu un instrument ascuţit pe piatră, metal, ceară etc.; la sensul tradiţional s-au adăugat utilizările moderne, reintrate în italiană prin intermediarul anglo-american al termenului internaţional. Sensurile noi s-au grefat pe termenul vechi, producând derivate ca graffitismo (fenomenul) şi graffitista (autorul de graffiti). În engleză, termenul e folosit mai ales ca plural, rareori apărând şi forma de singular graffito. Alte limbi au tratat cuvîntul ca substantiv invariabil, producînd un singular cu formă identică: în franceză este acceptat singularul graffiti (le graffiti), pluralul primind şi marca specifică -s (les graffitis).

Deşi a fost înregistrat tîrziu de dicţionarele noastre (cu citate oferite de Dicţionarul de cuvinte recente, DCR, ediţia a doua, din anii ’90), cuvîntul nu este chiar nou. Atestările din secolul al XX-lea aparţin însă sferei culturale şi actualizează sensul vechi. În Tribuna poporului (13 noiembrie 1902), într-un text de Radu D. Rosetti, cuvîntul italienesc apărea în vorbele unui călugăr italian – „Acestea sînt urmele barbarilor moderni – i graffiti – cari au găsit de cuviinţă să se iscălească pe pereţii altarelor“. În perioada adaptării morfologice, cuvîntul era uneori tratat ca substantiv masculin plural: „acele copilăroase zgîrieturi de nume şi reflexii, … acei naivi graffiti“ (Satul şi şcoala, 3, 1932).

Oscilaţiile formei şi ale sensului ar putea fi depăşite, acceptîndu-se uzul actual al cuvîntului. Cred că dicţionarele noastre (urmînd şi modelul francezei) ar trebui să accepte singularul graffiti, pluralul graffiti(-)uri, dar mai ales să actualizeze definiţia cuvîntului. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: Anna Frodesiak, wikimedia commons, Haikou, China

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Șoșoacă propune anexarea unor teritorii din Ucraina. Analist: O propunere aberantă. Teritoriile au fost ocupate de Uniunea Sovietică
Senatoarea Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege prin care cere denunțarea unui tratat dintre România și Ucraina, mai exact aceasta cere ca România să anexeze mai multe teritorii ale Ucrainei. Contact de „Adevărul”, politologul Cristian Pîrvulescu descrie propunerea senatoarei drept una aberantă.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.