Gogu

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Gogu e plin de bani. Şi-a deschis afacere şi spală chimic cazanele de la termocentrale. Banii l au schimbat, acuşi e mult mai deştept şi de a dreptul irezistibil pentru pilangiii profesionişti de la Căţeaua Leşinată şi curvele muritoare de foame. Oricine din familie care îndrăzneşte să îi conteste genialitatea este automat un prost sărăntoc şi comunist.

E drept că, în timpul lui Ceaşcă, Gogu citea la greu Lenin şi că votează trandafirii lui Iliescu, dar este perioada de început de democraţie, așa că nu ne încurcăm cu logica.

Are aceeaşi energie înfricoşătoare pe care o are şi mama şi, în ciuda faptului că gena de profesionist a neamului îl obligă să nu rateze nici o ocazie de a testa cele mai noi reţete alcoolice, reuşeşte să îşi dezvolte afacerea rapid. Dă undeva între 5 şi 20% mită celor care îi semnează contractele şi munceşte cu furie 9-10 ore pe zi pînă cînd nevoia de alcool îl biruie.

M-a angajat şi pe mine la el la firmă. Mi-a plătit şi şcoala de şoferi, aşa că sînt şi şoferul lui. Angajat la negru, desigur, căci sîntem la începutul anilor ’90 şi nimeni nu plăteşte taxe. Învăţ inginerie şi decid că nu îmi strică nici experienţa şi nici banii. O să regret asta, căci în cîţiva ani, distrus de băutură, o să îmi scoată ochii că m-a scăpat de sărăcie de fiecare dată cînd apucă.

Vărul Marin, şi el bineînţeles alcoolic, lucrează împreună cu mine. Imaginăm tot felul de soluţii tehnice pentru a reuşi să compensăm lipsa semipermanentă a substanţelor, pieselor şi utilajelor de care avem nevoie. Gogu şi-a luat o maşină nou-nouță, un Oltcit 12TRS. Maşina este multifuncţională, mai ales că bani de camere de hotel nu o să am încă mulţi ani de atunci încolo. Mă simt de fiecare dată cînd conduc maşina un fel de baştan, deşi sînt sărac lipit. Gogu mă plăteşte prost, dar spune că o face ca să nu mă înveţe la bani de tînăr. Eu zic că o face din zgîrcenie, dar motivul adevărat nu o să-l ştiu nicicînd.

Marin are o chitară electrică şi este un muzician talentat. Gogu îl folosește și ca lăutarul lui personal, unul din visele oricărui mascul din familia de la Budrea. Să toarne vinul şi să vină lăutarii era strigătul de victorie al lui Gogu şi Ghica, pilangiii cei mai meseriaşi care au existat în familia mea de geniali în ale băuturii. Gogu, cînd e pilit, zice lăutaurii şi atunci e momentul în care ştiu că trebuie, împreună cu Marin, să îl car la maşină.

Din cînd în cînd vomită în maşină, aşa că învăţ să îmi adaptez şofatul la nivelul de beţie al lui Gogu. Am îndeajuns de multă experienţă profesională de adunat pilangii din şanţuri, aşa că nu mă deranjează să îl car pe Gogu acasă, deşi stă la etajul 4. Insist, la momentul în care decide să investească într-un nou apartament, să îşi cumpere unul la parter şi, în mod neaşteptat, reuşesc să îl conving.

Nuţa, fiică-sa, s-a căsătorit cu un român (tot Marin) şi, spre satisfacţia lui Gogu, a fost nevoit să se angajeze la el. Nu ezita să îi scoată ochii cu faptul că lucrează pentru el. Vorbeşte adesea oribil cu Marin şi nu ezită să îl măscărească în toate felurile. Marin e un băiat cu mult bun-simţ şi tare îndemînatic. El cu Nuţa au o fată frumuşică foc pe care am botezat-o eu. În fapt, mama a hotărît că Valeria nu e un nume îndeajuns de demn, aşa că o cheamă Valentina.

Mama a ştiut întotdeauna mult mai bine decît oricine din jurul ei ce trebuie, cum şi de ce. Găteşte senzaţional, dar din cînd în cînd uită cîtă sare pune şi face nişte saramuri de tocăniţă, fasole, sarmale care ar putea dăinui milenii. Desigur, nimeni nu îndrăzneşte să comenteze, mîncăm cu stoicism şi bem litri de apă, că doar nu vrem să supărăm scorpia.

Am 23 de ani, dar sînt încă un adolescent. Sînt încă îndrăgostit de zîna blondă pînă peste urechi şi mă descurc înotînd în mocirla anilor ’90.

România este într-un colaps general. Capitalismul creat de foştii nomenclaturişti pute a securism, agresivitate şi nesimţire. Năstase, Meleşcanu, Văcăroiu, Iliescu, Isărescu, Băsescu, Voiculescu sînt tartorii lumii politice. Nu prea îmi pasă şi sînt convins că o să fiu şi o să fim bine. 25 de ani mai tîrziu, lumea politică este dominată de cam aceiași oameni și, cumva, eu tot cred că vom fi bine.

Gogu a murit din cauza băuturii acum vreo cinci ani. L-am văzut ultima oară cînd puştiul meu avea 7 ani. Ne-am întîlnit în gară, era murdar, sărac şi un pic pilit. A scos imediat 10 lei şi i-a dat lui fiu miu. Nu am vrut să ia banii, dar a insistat. Fiu-miu a fost tare fericit, și asta l-a făcut fericit și pe Gogu. Peste vreo două ore a venit la mama şi i-a cerut 10 lei pentru țigări. I-am dat 50. Mi-a zîmbit cald, m-a pupat și eu m-am simțit fericit că puteam să fac ceva pentru el. A băut toți banii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

turcia epava vase jpg
Epavă foarte bine conservată, descoperită în apropiere de Antalya. Turcia va construi un muzeu subacvatic
Turcia a făcut publică descoperirea unei epave remarcabil de bine conservate, datând din perioada elenistică târzie – romană timpurie, în largul coastei Antalya, una dintre cele mai populare destinații estivale de pe Riviera turcească.
Portugalia Madeira Wikipedia jpg
Cât cheltuie românii pe vacanțele exotice și ce destinații preferă
Sezonul estival 2025 vine cu tendințe noi în preferințele turiștilor, o bună parte dintre români dorindu-și vacanțe mai lungi, bugete mai mari și destinații exotice care de multe ori le oferă experiențe noi, potrivit unui studiu de piață.
Masa la restaurant Foto Freepik com jpg
Tinerii sunt optimiști legat de bani, deși nu reușesc să pună ceva deoparte
Tinerii din Generația Z sunt cei mai optimiști privind viitorul lor financiar, deși peste 63% spun că nu reușesc să pună niciun ban deoparte și doar 16% cred că s-ar descurca în situația unor cheltuieli neprevăzute.
teacher 4784916 1280 jpg
„România e țara în care tai de unde poți. Nu de unde trebuie”. Reacție la noile măsuri din educație
Ore suplimentare, norme mărite și risc de concedieri. În timp ce inflația scade veniturile reale, profesorii se tem că statul taie tocmai din ce ține școala în viață: oameni, timp și sens.
Drumul expres Dex4 intre Autostrada Transilvania A3 si Tureni, Cluj  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) JPG
Mini-autostrada Clujului, pregătită de inaugurare. Imagini de pe șantierul primului drum expres din nord-vestul României
Lucrările la primul drum expres din nord-vestul României au ajuns la final, după doi ani de șantier. Șoseaua de mare viteză va scoate traficul greu din municipiul Turda, facilitând accesul spre Cluj- Napoca și legătura dintre DN 1 și Autostrada Transilvania.
Orașul Avrig  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (71) jpg
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Două autostrăzi în șantier ar putea reanima unul dintre micile orașe din centrul României. Aflat la 25 de kilometri de Sibiu, orașul Avrig este o poartă de intrare în Munții Făgăraș și pe Valea Oltului, însă, în ultimele decenii, a avut și el de suferit de pe urma declinului industrial.
rushmore america shutterstock 2572226605 jpeg
Povestea Muntelui Rushmore, simbolul american din Vestul Sălbatic. De ce consideră triburile indigene că este un monument profan
De 4 iulie, când America celebrează libertatea și valorile fondatoare ale republicii, privirile se îndreaptă inevitabil spre unul dintre cele mai iconice simboluri naționale: Muntele Rushmore.
CharacterLineup jpeg
Povestea unui copil dintr-un cămin-spital care a văzut lumea exterioară doar 24 de ore. „Tot ce puteam vedea pe geam era un câmp complet gol“
„Izidor“ este numele unui copil care și-a petrecut prima parte a vieții într-unul dintre fostele cămine-spital pentru „irecuperabili“ din România comunistă, dar și numele scurtmetrajului care redă cea mai fericită amintire a lui: preț de 24 de ore, viața a avut gust, miros, căldură și libertate.
GettyImages 113491138 jpg
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
Pe 1 iulie 1940, târgul Dorohoiului a fost martorul unui masacru greu de imaginat. O unitate a armatei române, umilită și intoxicată cu propagandă antisemită, s-a dezlănțuit ucigând zeci de evrei nevinovați, devastând și dedându-se la atrocități.