Gigea şi Gigi

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Gigea şi Gigi jpeg

Gigea e un cuvînt colocvial, folosit mai ales în registrul numit în sociolingvistică „baby-talk“ – stilul în care părinţii le vorbesc copiilor mici, cu abundenţă de mărci afective, onomatopee, cuvinte expresive, diminutive. Părinţii şi copiii îşi influenţează reciproc limbajul: adulţii imită maniera de a pronunţa a copiilor, iar copiii preiau cuvinte folosite de adulţi special pentru ei; se consolidează astfel un stil de comunicare „copilăresc“. Multe dintre cuvintele stilului infantil se păstrează şi în limbajul tinerilor şi devin elemente marcate ludic şi ironic ale registrului colocvial. Nota ironică pe care acestea o aduc provine din tratarea situaţiilor „mature“ ca şi cum ar aparţine unui joc de copii sau ar fi percepute cu excesivă naivitate.

În româna actuală, gigea este fie adjectiv invariabil (plasat după substantiv), fie adverb, avînd sensurile foarte generale „frumos, drăguţ“, dar şi „bun, de treabă; bine“. Într-un glosar online de colocvialisme şi argotisme actuale, gigea e glosat prin sinonimele „cool, mişto, ca lumea, OK“: „Nu e gigea să trimiţi la psihiatru pe toţi ăia care au altă opinie“ (123urban.ro). Cuvîntul e un turcism; etimonul său (scris cici şi pronunţat gigi, avînd şi varianta regională gige, indicată de Emil Suciu, în Influenţa turcă asupra limbii române, 2010) are în turcă aceleaşi sensuri şi aceleaşi preferinţe de registru. În dicţionarul turcesc-englezesc Redhouse (1998), cuvîntul este explicit atribuit limbajului copiilor şi e înregistrat cu sensurile de bază păstrate şi în română („cute, nice, pretty, sweet; nicely“), dar şi cu cîteva accepţii suplimentare. Unele dicţio-nare au preferat să considere forma gigea o „creaţie expresivă“, doar întîmplător similară cu cea din turcă. Evidenta coincidenţă de formă şi de sens confirmă însă ideea unui împrumut, rapid asimilat de limbajul infantil românesc tocmai datorită sonorităţii sale bazate pe repetiţie silabică.

Gigea era deja folosit în presa de la sfîrşitul secolului al XIX-lea; în ziarul Epoca, pare să fi fost unul dintre termenii ironici ai pamfletului politic: „dacă eşti gigea, are să-ţi dea tata naşu şi deputăţia de la T. Severin“ (16.11.1886); „şi-i ziceau că e gigea băiat“ (3 iunie 1889; exemplu în care, fie păstrînd structura din turcă, fie din raţiuni expresive, adjectivul este antepus). Folosirea în limbajul copiilor e atestată în literatură, de exemplu la Vlahuţă („Aşa, papă frumos, fii gigea“, în Prima lecţie – a unei fetiţe către păpuşă) sau în proza umoristică a lui Vasile Pop, care „traduce“ replici infantile: „gigea bete (frumos vorbeşte)“ (Tribuna poporului, 1.01.1903); „Pînze Ită nu gigea? (Plînge fiindcă Ică nu e cuminte?)“ (Calendarul Minervei, 1907).

Nu ştiu în ce măsură cuvîntul se mai foloseşte astăzi în adresarea către copii; pare totuşi să fi rezistat destul de bine în stilul jurnalistic (mai ales al tabloidelor şi al revistelor umoristice) şi în registrul colocvial. Apariţiile recente cele mai frecvente ale cuvîntului sînt în sintagma ironică băiat gigea, cu referire fie la aspectul fizic al persoanei, fie la caracterul său agreabil şi maleabil – „eu aş plăti din buzunar, că sînt băiat gigea“ (motociclism.ro); „în ciuda programului lui foarte încărcat de premier, a fost băiat gigea“ (kmkz
.ro); „erea băiat gigea, nu le avea cu alcoalele“ (comentariu parodic, bzi.ro); „ca băiat gigea ce e, recunoaște că s-a «orientat»“ (expressdecalarasi.ro). Echivalentul feminin al sintagmei este ceva mai rar, dar nu lipseşte cu totul: „fata gigea care aleargă prin casa bîntuită“ (cronică de film, romlit.ro); „uite, ca să nu zici că nu-s fată gigea“ (forum.culinar.ro).

Există de ceva vreme şi expresia a se face gigea, cu sensul „a se aranja (în special prin bărbierit, tuns sau coafat), a se dichisi, a se înfrumuseţa“: „să se rază cu perdaf, să se facă «gigea»“ (Furnica, 23.12.2014); „noi am găsit «cuibuşorul» în care se fac gigea domnii mondeni din România, un salon de înfrumuseţare din zona Perla“ (click.ro).

Utilizatorii actuali par să lege cuvîntul gigea de Gigi sau Gigel, hipocoristice de la George transformate, prin antonomază, în desemnări ale unei categorii sociale şi morale privite uşor ironic sau net depreciativ (omul oarecare sau mitocanul). Din apropierea dintre gigea, Gigi şi Gigel rezultă jocuri de cuvinte nu foarte reuşite – „Imagini de senzaţie cu milionarul proaspăt eliberat din închisoare! Gigi s-a făcut… «băiat Gigea»“ (cancan.ro); „«Căpitanul lui Gigi» s-a făcut gigea la «70 de lei tunsul»“ (cancan.ro); „Ce face un Gigel-de-treabă pentru un Berceni gigea“ (bercenidepoveste.ro). Presupunerea unei legături cu numele proprii conduce chiar către o surprinzătoare scriere cu majusculă a adjectivului: „B.D., praf şi pulbere: «M-am făcut Gigea şi m-am îmbătat de fericire»“ (click.ro). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.