Ghici cine cum sună

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Cioace jpeg

Acţiunea verbului a suna poate fi calificată în diverse moduri; în sensurile concrete ale cuvîntului, care admit drept subiecte sursa unui sunet sau emisia sonoră însăşi, ceva sună bine sau rău, cristalin sau dogit etc. Sunetul poate fi caracterizat printr-o comparaţie (sună ca un muget) sau poate oferi un indiciu important (sună a gol). Într-o utilizare figurată foarte răspîndită, în care a suna înseamnă „a produce o anumită impresie, a părea“, subiectele verbului sînt mesaje, texte, vorbe, idei, poveşti: „îmi place foarte mult să citesc. Mă mîndresc cu asta, ştiu că nu sună interesant“ (ziare.com); „ştiu că sună ciudat, dar mi-am udat tastatura cu lapte! a mers încă vreo 5 minute apoi s-o stins!“ (tpu.ro). Sunetul neplăcut sau impresia supărătoare produsă de un mesaj sînt caracterizate colocvial prin formulele ca dracu’, ca naiba sau (într-un registru şi mai marcat familiar-argotic) ca porcu’: „motorul suna ca porcu“ (sinapse.ro); „poftim traducere din engleză! sună ca porcu’!“ (denisuca.com). Formula sună ca dracu’ şi-a început o frumoasă carieră publică cu 25 de ani în urmă şi e încă asociată cu numele celui care a rostit-o într-o discuţie politică: „Vorba lui Petre Roman, sună ca dracu’“ (hotnews.ro). Replica în cauză nu avea nimic spectaculos („Consiliul Salvării Naţionale este organ de partid şi de stat.“ – P.R.: Nu de partid şi de stat, în nici un caz. Asta sună ca dracu’“, în „Stenograma convorbirilor avute în sediul CC al PCR, înainte de constituirea CFSN“, wikisource.ro), dar s-a fixat în opinia publică (cam în acelaşi fel cu „Mircea, fă-te că lucrezi“), pentru că deschidea o altă perspectivă, din interior, asupra unor evenimente importante, trezind puternice suspiciuni asupra lor, indicînd o doză de neautenticitate şi o posibilă intenţie de manipulare. Într-o interpretare favorabilă, replica sună ca dracu’ putea fi considerată o reacţie normală faţă de clişeele limbii de lemn; ea părea însă, în mod îngrijorător, să pună accentul pe aparenţe, pe impresie, pe efectul asupra publicului, nu atît ca reacţie la fundamentele unei gîndiri politice, cît ca încercare de a preveni decodarea lor. Contextul a încărcat în banala replică multe dintre tensiunile momentului.

O campanie publicitară de acum un deceniu şi jumătate s-a plasat sub sloganul „Viitorul sună bine“, în care o anume surpriză a asocierii era ingenioasă prin jocul de cuvinte (fiind vorba de o companie de telefonie mobilă, a suna îşi activa şi un alt sens curent) şi acceptabilă prin apropiere de sensul obişnuit („ceea ce ni se spune despre viitor sună bine“). Sloganul a rămas şi el în memoria colectivă, refolosit în glume („Viitorul sună bine. Păcat că nu răspunde nimeni“, blogfest.ro) sau în titluri jurnalistice („Viitorul sună bine pentru Halep! Ion Ţiriac este managerul Simonei“, looktv.ro), parafrazat de sute de ori, inclusiv în antiteză („Viitorul sună groaznic! România, călcată în picioare de Germania la juniori“, sport.ro).

Există însă o tendinţă actuală de a lărgi şi mai mult, sub influenţa unor uzuri din engleză, sensul metaforic al verbului a suna. E vorba mai ales de situaţii în care a suna, cu sensul „a părea“, se referă la subiecte concrete, eventual la persoane. În engleză, enunţurile de acest tip presupun că impresia se bazează pe ascultarea vocii celuilalt sau pe informaţii dintr-o sursă secundară (Nick sounds like a nice guy, în Longman Dictionary of Contemporary English, ldoceonline.com). În română, mi se pare cu totul stranie folosirea verbului la persoana a doua, avînd ca subiect interlocutorul uman şi exprimînd o impresie bazată pe felul său de a vorbi sau pe ideile exprimate: „Aproape că suni ca un om invidios“ (ziare.com); „Suni ca un bărbat care s-a însurat prea devreme“ (eva.ro); „Ciprian, cu tot respectul, suni ca o bunică“ (dirtbike.ro); „Hai că o daţi în bălării şi deja sunaţi ca nişte fanatici apple“ (forum.computergames.ro); „De fapt, după cum vorbiţi, dumneavoastră sunaţi ca nişte securişti“ (bolile-televiziunii.blogspot.com); „voi sunaţi ca nişte iehovişti în articolul ăsta“ (ziuaconstanta.ro). Mai mult, asemenea afirmaţii se fac, concesiv, chiar despre propria persoană, vorbitorul anticipînd posibilul efect asupra celuilalt: „Ştiu că sun ca un preot evanghelist, însă doar încerc să exprim cîteva lucruri de zi cu zi“ (metalhead.ro); „Ştiu că poate sun ca un începător, dar vreau să fac nişte experimente pe un iPhone 5“ (idevice.ro). 

Uşor de înlocuit – de exemplu, cu par(i) a fi –, apariţiile de mai sus ale verbului a suna pot produce şi unele ambiguităţi (printre altele, activînd sensul „a telefona“). Cazurile de acest tip sînt încă puţine, dar aparţin unei tendinţe de imitare a construcţiilor sintactice care se poate răspîndi foarte repede şi pe nesimţite. Deocamdată, sună a ciudăţenii. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rosia jpg
Unul dintre cele mai mari sate din lume se află în România. Este de o frumusețe uimitoare și ascunde 400 de peșteri
Este un loc superb, unde turiștii se pot bucura de o vacanță de vis. Însă, în ciuda frumuseții acestui sat pitoresc din județul Bihor, nu foarte mulți oameni ajung aici.
Top Employer Romania 2025 png
Philip Morris România recunoscută drept Angajator de Top, pentru al unsprezecelea an consecutiv
Philip Morris România a primit certificarea Angajator de Top (Top Employer) pentru al unsprezecelea an consecutiv.
horoscop jpg
Horoscop vineri, 24 ianuarie. Racii pot lua decizii pripite, Scorpionii au o zi proastă, probleme pentru Pești
Horoscop vineri, 24 ianuarie. Descoperă ce îți rezervă astrele la final de săptămână. Lorina, astrologul Click, are toate detaliile.
Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA
Ucraina acuză Rusia că a executat şase soldaţi ucraineni dezarmați. ONU, profund îngrijorată de acuzații
Ucraina acuză Rusia că a executat şase soldaţi ucraineni dezarmaţi, potrivit Comisarului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, care ţine evidenţa execuţiilor de prizonieri de război.
Dr  Any Sîrbu 1920x1080px jpg
#MediciBuni – Dr. Any Sîrbu, MedLife: „Reumatologii sunt detectivii care caută printre simptome cauza bolii. Simptomele reumatice nu înseamnă întotdeauna boli reumatice!”
Artroza este o boală degenerativă, asociată cu deteriorarea articulațiilor, proces normal care apare odată cu înaintarea în vârstă.
Daniel Fenechiu/ Facebook Fenechiu
Liderul senatorilor PNL: O demisie a lui Iohannis ar ajuta partidul
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, susține că o eventuală demisie a președintelui Klaus Iohannis ar aduce beneficii pentru partid, în contextul tensiunilor politice actuale.
Crin Antonescu FB jpg
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte duminică pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale
Consiliul Național al PNL se va reuni duminică pentru a valida candidatura fostului președinte al partidului, Crin Antonescu, la alegerile prezidențiale din luna mai. Decizia vine după ce Biroul Politic Național al PNL a confirmat sprijinul pentru candidatul susținut de coaliție.
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
O pensionară de 88 de ani a rămas fără economiile de o viață după ce și-a donat paltonul cu 4.000 de euro în buzunar
O bunică de 88 de ani și-a donat paltonul cu 4.000 de euro în buzunar. Femeia a realizat abia după două săptămâni și a sunat la 112. Cea care a primit haina este cercetată penal, însă susține că nu a găsit niciun ban.
alexander mosaic analysis 2 webp
Secretele mozaicului lui Alexandru Macedon, vechi de 2.100 de ani, dezvăluite în prima analiză detaliată
Mozaicul lui Alexandru, o descoperire remarcabilă din ruinele Pompeii, continuă să captiveze istorici, iubitori de artă și savanți. Arheologii l-au descoperit în 1831 în luxoasa Casă a Faunului. ### Mozaicul lui Alexandru, vechi de 2.100 de ani, dezvăluie secrete în prima analiză detaliată Acestă