Gherla – nimic sofisticat, totuși ceva istoric

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Gherla – nimic sofisticat, totuși ceva istoric jpeg

Nu știu la ce vă gîndiți cînd auziți pronunțat numele orașului Gherla, dacă îl legați de vreo informație anume sau nu, dacă are vreo semnificație aparte sau nu. Pentru mine nu avea nici una pînă cînd am făcut o documentare pentru un proiect la care am lucrat.

Povestea, și istoria în același timp, se leagă de armenii veniți din Moldova în Transilvania la sfîrșitul secolului al XVII-lea.

Odată ajunși în Transilvania, armenilor li s-a propus unirea cu Biserica Romei, în schimbul unor drepturi. Au fost integrați așadar în aceeași politică a vremii ca românii transilvăneni.

Au acceptat, iar episcopul armean Oxendius Vărzărescu a mers la Roma pentru formalități. De acolo s-a întors, se pare, și cu altceva în afară de actul de unire cu Biserica Romei: cu un plan de construire a unui oraș.

Și iată-i pe armeni cum s-au apucat să construiască din temelii orașul Gherla (sau Armenopolis, cum era numit atunci), în apropierea unui castru roman din regiune, în zona castelului Martinuzzi (astăzi transformat în penitenciar – și, da, este posibil ca la asta vă gîndiți cînd auziți Gherla).

Înainte de a demara orice construcție au obținut permisiunea Habsburgilor.

Cu o rețea de străzi perfect paralele, planurile orașului au aparținut cel mai probabil unui arhitect italian. Amprenta stilului baroc era vizibilă. S-au construit biserici (în anul 1804, catedrala armeano-catolică din Armenopolis era cel mai înalt lăcaș de cult armenesc din lume), clădiri de interes public, construcții civile și galerii comerciale, iar ca o consecință firească și benefică, comerțul și meșteșugurile s-au dezvoltat treptat.

Gherla a devenit astfel singurul oraș din secolul al XVIII-lea construit după un plan prestabilit și totodată primul oraș sistematizat de pe teritoriul României de astăzi. Nu este chiar puțin lucru, deși între timp a devenit aproape nesemnificativ.

Nu v-ați fi așteptat la una ca asta de la Gherla, nu-i așa?

Cît de neașteptată poate fi istoria uneori…

(Mai multe despre ce, cum și cît s-a construit – sau nu – în România de-a lungul istoriei puteți vedea în serialul documentar România construită, difuzat de TVR 1, realizator Alexandru Munteanu.)

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Bijuteria Munților Semenic riscă să devină o amintire. Localnicii cer salvarea ei
Lacul Trei Ape, considerat inima Munților Semenic și odinioară una dintre cele mai apreciate destinații turistice din județul Caraș-Severin, riscă să devină doar o amintire.
canicula 2024 jpg
Peste 40 de grade Celsius în București și mare parte din țară. Urmează un weekend cu aer irespirabil
Meteorologii au emis avertizări cod potocaliu de caniculă pentru ziua de vineri și weekend ce vizează Capitala și mai bine de jumătate din țară. Temperaturile vor depăși 40 de grade, iar aerul va fi irespirabil.
canicula bucuresti 1 jpeg
România se topește la 40 de grade Celsius. Cod portocaliu de caniculă în mai multe județe. Cât ține valul de căldură extremă
Mai multe județe din țară se vor afla vineri și sâmbătă, 4-5 iulie, sub Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.
pensie jpg
Vești proaste pentru 5 milioane de seniori. Ce se va întâmpla cu pensiile până în anul 2027
România traversează o perioadă economică dificilă, iar pensionarii se numără printre cei mai afectați de noile măsuri de austeritate.
gara de nord bucuresti jpg
Defecțiune la sistemul de informare din Gara de Nord București. Camerele video și tabelele de afișaj nu funcționează
Sistemul de informare a călătorilor din Gara de Nord București a întâmpinat probleme vineri dimineață, iar tabelele de afișaj și camerele de supraveghere nu mai funcționează, anunță CFR Călători.
Preşedintele american Donald Trump vorbeşte la telefon cu premierul irlandez Leo Varadkar în Biroul Oval al Casei Albe la Washington DC Statele Unite ale Americii FOTO Guliver / Getty Images / Alex Wong
„Pune-mă la telefon”. Trucul lui Trump de a trece legea de finanțare a fost dezvăluit: „Nu ar putea exista un cadou de aniversare mai bun pentru America”
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, spune că Donald Trump a fost atât de hotărât să treacă „marea și frumoasa sa lege” încât a sunat personal republicanii reticenți.
banner mihai leu jpg
Mărturia tulburătoare a soției lui Mihai Leu despre ultimele clipe ale fostului pugilist: „Am văzut că se stingea în fiecare zi”
Soția fostului campion mondial de box și campion național de raliuri a dezvăluit emoționante detalii despre zilele dinaintea plecării sale
Priveghi Mihai Leu, în Hunedoara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) JPG
„Mihai, Hunedoara te iubește!” Priveghi emoționant pentru fostul campion mondial Mihai Leu
Trupul neînsuflețit al lui Mihai Leu a fost depus în sala teatrului din Hunedoara, unde, miercuri și joi, mii de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu. Atmosfera a fost încărcată de emoție, semn al prețuirii românilor pentru marele sportiv.
image png
Câte grade ar trebui să fie într-o cameră în timpul unui val de căldură. Cardiologii dezvăluie temperatura ideală!
Vara ne aduce, inevitabil, bucuria soarelui și disconfortul valurilor de căldură. În această perioadă, aerul condiționat devine salvatorul multora, dar apare întrebarea firească: cât de frig este prea frig?