George Enescu - amintiri de profesor

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
George Enescu   amintiri de profesor jpeg

„O singură meserie mi-a displăcut: cea de profesor. Din nefericire, am profesat-o mult!“, scrie George Enescu în cartea sa de amintiri (Bernard Gavoty, Amintirile lui George Enescu, Curtea Veche Publishing, 2017). Mult și cu succes, putem adăuga. Succes care poartă cel puțin un nume: Yehudi Menuhin.

Enescu nu disprețuia meseria de profesor, nici pe departe, doar că, așa cum chiar el a mărturisit, nu avea destulă încredere și entuziasm pentru a o practica. Cu toate acestea, de-a lungul carierei sale, a fost nevoit să dea lecții de muzică pentru a se asigura ca… melodia pușculiței personale să aibă o oarecare armonie și un ritm. Ținea lecții și pentru prețul de 80 de franci, o avere în epocă (înainte de 1914), dar și pentru cinci franci, suma care nu îți asigura mai mult de o cină bună (parcă nu pare prea rău nici așa, totuși, nu?).

Faptul că l-a îndrumat pe unul dintre cei mai valoroși violoniști ai secolului al XX-lea, însă, s-a contabilizat cu siguranța pe alte tempouri decît cele materiale. Este vorba de Yehudi Menuhin, născut în Statele Unite (din părinți cu religie iudaică, un rus și o tătăroiacă), și care încă de la vîrsta de opt ani începuse să își facă remarcat numele în țara de baștină.

Prin 1925, în timp ce domnul Enescu se afla la Paris pregătind un spectacol, în cabina sa și-au făcut apariția un domn împreună cu fiul său. Acesta din urmă avea o cutie de vioară în mînă. Era viitorul mare muzician Menuhin, care venise la George Enescu pentru a lua lecții. Enescu l-a chemat a doua zi pentru a-l asculta; audiția i-a confirmat cu desăvîrșire talentul băiatului și l-a făcut să accepte, cu plăcere, să se ocupe de el. Doar că acest lucru nu se putea întîmpla imediat întrucît artistul român tocmai urma să plece în țară.

Cînd s-a întors, profesorul și elevul au început să lucreze împreună, pentru ca la următoarea plecare a lui Enescu în România, întrega familie Menuhin să îl urmeze, la Sinaia, unde acesta avea casa.

Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si – șapte note muzicale pe portativ; tot atîția ani, timp de cîte o lună, în camera de hotel de la București a lui George Enescu au răsunat acorduri de vioară exersate de Yehudi sub atenta îndrumare a profesorului său.

Devenit deja un tînăr artist, Yehudi Menuhin a fost sfătuit chiar de Enescu să treacă și pe la alți specialiști. Nu dorea ca personalitatea lui să influențeze exclusiv stilul muzicianului încă în formare. Yehudi i-a urmat sfatul, dar întotdeauna s-a întors și la lecțiile primului profesor, pînă cînd cei doi, maestrul și discipolul, au început să cînte împreună.

Melodia continuă, ca și istoria.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Hamdan Ballal foto x  png
Hadman Ballal, unul dintre regizorii filmului „No Other Land”, premiat la Oscar, a fost reținut de soldații israelieni
Hamdan Ballal, unul din cei patru regizori ai filmului „No Other Land”, care a câștigat premiul Oscar, a fost reținut de soldații israelieni.
Brigitte Bardot in rochie de mireasa, foto Pinterest jpg
Viața „secretă” a unei mari vedete. A vrut să se sinucidă de patru ori și a avut zeci de aventuri amoroase, inclusiv cu femei: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
A fost un etalon al frumuseții, dar puțini îi cunosc adevărata poveste. Marea vedetă a trăit o viață scandaloasă, având zeci de parteneri și aventuri amoroase, inclusiv cu persoane de același sex.
fanisan jpg
Capitolul la care România a dat clasă pe stadionul din San Marino. De ce tremură federația
România s-a impus cu 5-1 în San Marino, cea mai slabă națională din lume.
 Israelul desfășoară o operațiune terestră în orașul sudic Rafah FOTO EPA-EFE
Armata israeliană a tras, fără să știe, asupra unei clădiri a Crucii Roșii din Gaza, unde au „identificat suspecți”
Armata israeliană anunță că luni seara, 24 martie, a tras asupra unei clădiri a Crucii Roșii din Fâșia Gaza, fără să știe, crezând că a „idenfiticat suspecți”.
proteste turcia captura youtube png
Turcia se luptă să oprească prăbușirea financiară după arestarea primarului Istanbulului. Măsuri de urgență pentru a evita un nou colaps
Ankara a intrat în alertă maximă luni, în încercarea disperată de a stopa prăbușirea lirei și a pieței de capital, după ce țara a fost aruncată într-o nouă criză politică, cu arestarea unui adversar de temut al președintelui Recep Tayyip Erdoğan, primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, scrie presa
UBB  jpeg
11 universități românești, în clasamentul mondial. Rectorul UBB explică pentru Click! motivele pentru care UBB este cea mai bine clasată
13 universități, din România, au fost incluse într-un top al celor mai prestigioase instituții academice (QS World Ranking). Levente Szasz, prorectorul universității UBB, a explicat, în exclusivitate pentru Click!, prin ce se diferențiază aceasta.
woman 1283228 1280 jpg
Cum îți dai seama când o persoană suferă de psihopatie. Cuvintele pe care le rostește de două ori mai des decât o persoană normală
Un studiu arată că psihopații folosesc anumite cuvinte mult mai des decât persoanele obișnuite. Iată care sunt și cum îți dai seama dacă cineva din jurul tău suferă de această tulburare de personalitate.
arabia saudita jpg
Putin trage de timp. Moscova folosește discuțiile cu americanii pentru a prelungi războiul. Negocieri în spatele ușilor închise
Scopul delegației ruse care a negociat, luni, cu cea americană, în Arabia Saudită, în cadrul celei de-a doua rundă de discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a avut un singur obiectiv: să câștige timp, relatează The Moscow Times , citând surse familiare cu planurile Moscovei.
cea mai linistita moarte, foto shutterstock jpg
Cel mai pașnic mod de a muri este și cel mai înfricoșător! Oamenii care au murit astfel nu au simțit nimic
Dacă până acum s-a crezut că moartea în somn ar fi cea mai pașnică, specialiștii spun că acest lucru nu este chiar atât de adevărat. Care este, de fapt, realitatea?