Găina pestriţă

Publicat în Dilema Veche nr. 748 din 21-27 iunie 2018
„Cu bule“ jpeg

Ghicitorile populare autentice nu sînt cel mai bun exemplu pentru înţelegerea gîndirii metaforice. Nu e potrivit să căutăm în ele procese analogice prin care s-ar dezvălui asemănarea profundă, surprinzătoare şi perfect motivată dintre două elemente provenind din sfere diferite. Echivalările sînt mult mai adesea parţiale şi aproape arbitrare. De cele mai multe ori, răspunsul e aproape imposibil de dat prin simplu raţionament (pentru că formula ghicitorii permite prea multe interpretări), favorizîndu-l pe cel care deţine deja o cheie, validată de tradiţie. E drept, de multe ori dezlegarea ghicitorii nici nu are mare importanţă, pentru că scopul ei e de a provoca un echivoc comic, de a sugera intrarea în zone tabu, anulînd apoi, ironic, printr-un răspuns oarecare, asocierile de idei cu tentă sexuală.

Ghicitorile tradiţionale, înregistrate de culegerile mai vechi, sînt extrem de concrete şi nu neapărat bazate pe o asemănare de substanţă. Adesea ceea ce contează este un simplu detaliu descriptiv, dintr-un ansamblu nu tocmai coerent. De altfel, multe dintre ghicitorile adunate de folcloriştii noştri în secolul al XIX-lea nici nu au fost introduse într-un circuit didactic mai larg, probabil tocmai pentru că echivalările pe care le conţin sînt mai greu de acceptat în context raţionalist şi educativ. În Cimiliturile românilor, celebra culegere a lui Artur Gorovei (din 1898), nu lipsesc glumele echivoce (de exemplu, soluţia ghicitoarei „încîrligata, îmbîrligata, în gaură băgata“ este cercelul; pentru „arţira pîrţira încalică pe arţoi pîrţoi, dar arţoi pîrţoi nu poate să-ncalice pe arţira pîrţira“ explicaţia este cioara şi porcul etc.). Metaforele transpun un element concret în altul la fel de concret: ciuperca e o mî-năstire, broasca e iapă, coasa poate fi căţea, căţeluşă, vacă, viţeluşă, iapă, ţarcă. Cu o frecvenţă tulburătoare, vaca pare a fi un fel de cuvînt cu sens generic, substitut ideal pentru orice obiect încă neidentificat. Se stabilesc, astfel, echivalenţe neaşteptate, între vacă şi casă – („Am o vacă: vorbesc maţele din ea“), vacă şi cuptor („Am o vacă: cînd se balegă, toţi aleargă“), vaci şi călcîie („Am două vaci roşii…“). Tot vacă sînt plosca, puşca, moara, biserica („Am o vacă porumbacă…“), ceaunul, cofa („Am o vacă şi o duc de coadă la apă“) sau cana („Am o vacă cu ţîţa în spate“). Luna are o serie bogată de echivalente: mîţă grasă, căţeluşă, raţă potcovită, găinuşă, gîscă, oaie brează, purcea – fiind, desigur, şi vacă: „Am o vacă bălaie, / Paşte noaptea prin gunoaie“. Un alt element al peisajului romantic, negura, e tratat în aceeaşi cheie metaforică: „Am o vacă surie: / vine din pustie, / cuprinde luncile / cu brîncile“.

În acest tip de metaforă, în care esenţială pare destructurarea comică şi desacralizantă a obiectului, nu e de mirare că termenul prin care este descrisă cartea (şi în genere textul scris) este găina. În mai multe variante de ghicitoare, cartea este găină pestriţă („Găină pestriţă / la popa pe poliţă“, „Am o găină pestricioară, / şede la popa pe lăicioară“), ca şi scrisoarea (desemnată tot prin termenul carte, în limba mai veche): „Am o găină pestriţă / duce vestea la Gheorghiţă“; „am o găină cînepie, / dă de veste la domnie“ etc. În metafora găinii pestriţe, detaliul descriptiv cel mai important este desigur cel al scrisului, văzut din afară, ca un simplu desen care împestriţează pagina. Cartea nu apare în ghicitori ca un obiect prea familiar, ci mai curînd ca un fel de ghicitoare încîlcită – „Rădăcină pătrăcină, / rar voinic care-o dijghină“. Pe lîngă cartea-găină există, oricum, şi oglinda-găină, într-o ghicitoare de o generalitate dezarmantă („o găină boghetă / şede la mama-n părete“), ba chiar şi sufletul-găină („Am o găină cucuiată, / o ţin în cămară încuiată“). În fond, dacă luna e o vacă bălaie şi sufletul o găină cucuiată, cartea e foarte respectabilă în ipostaza sa de găină pestriţă. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Andreea  Foto Igor Cuciuc jpg
Igor Cuciuc, sfâșiat de durere după moartea fiiei sale de 17 ani, la petrecerea de Balul Bobocilor: „Am pierdut tot ce aveam mai scump”
Igor Cuciuc, îndrăgitul intrepret de muzică popular din Republica Moldova, și-a pierdut unica fiică. Tânăra a murit la doar 17 ani, după ce i s-a făcut rău la petrecerea de Balul Bobocilor.
dsasd jpg
Ce s-a ales de îndrăgitul actor Dragoș Moștenescu. Americanu' face dezvăluiri despre fostul coleg din serialul la bloc: „Nu cred deloc că îi este ușor”
Emil Mitrache, cunoscut drept „Americanu” din serialul „La bloc”, a dezvăluit cu ce se ocupă colegul și prietenul său Dragoș Moștenescu, alias Costel Jurcă. Se pare că actorul joacă și pe scenele din Anglia, acolo unde s-a mutat alături de familia sa.
drona shahed2/ FOTO: mil.in.ua
Noua tehnică a Rusiei pentru a teroriza Ucraina. Folosește drone cu încărcătură termobarică, capabile să distrugă imobile uriașe
În ultimele luni, armata rusă a început să folosească dronele de atac noi, echipate cu încărcătura termobarică, în atacurile asupra Ucrainei, potrivit agenţiei Associated Press.
proteste abhazia FOTO @visionergeo / X
Protestatarii din regiunea separatistă Abhazia refuză să părăsească clădirea Parlamentului, în semn de protest față de un acord de investiții cu Moscova
Protestatarii din Abhazia, regiunea separatistă a Georgiei, susținută de Rusia, au refuzat sâmbătă să părăsească clădirea Parlamentului, ocupată vineri, deși președintele regiunii Aslan Bzhania a declarat că va demisiona în cazul retragerii manifestanților.
 Vasile Gorgos jpg
Cazul misterios al bărbatului român care a reapărut după 30 de ani. Purta aceleași haine ca în momentul în care a dispărut subit
Se discută tot mai mult despre fenomenul dispariţiilor. Căutările scot la lumină tot soiul de situaţii bizare, în contextul în care numărul acestora este în creştere, iar cel al specialiştilor, în scădere.
colaj jpg
Prințesa faimoasă care a murit însărcinată în 8 luni. Sfârșitul tragic al cumnatei reginei Elisabeta
Cumnata Reginei Elisabeta, respectiv sora Prințului Philip s-a stins din viață alături de familia sa pe data de 16 noiembrie 1937. Prințesa Cecilie a Greciei și Danemarcei a fost ucisă în timp ce era însărcinată.
Taylor Fritz s a calificat în premieră în finala Turneului Campionilor Foto   X   The tennis Letter jfif
Finalist surprinzător la Turneul Campionilor. Victorie în tie-breakul setului decisiv
A fost stabilit primul finalist la Turneul Campionilor de la Torino, după o luptă care a durat două ore și 24 de minute și care s-a decis la tie-break.
horoscop luna noiembrie click webp
Horoscop săptămâna 16-22 noiembrie. Ce zodii scapă de ghinion
Pentru câteva zodii începe cea mai bună parte din an. Nativii acestora vor scăpa de ghinion și vor termina anul așa cum și-au propus, în ciuda obstacolelor întâmpinate pe parcurs.
mesaj tricou Zelenski, captura video jpg
Președintele Ucrainei vrea să pună capăt războiului cu Rusia. „Trebuie să facem totul pentru ca acest război să se încheie”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că războiul cu Rusia se încheie anul viitor, prin „mijloace diplomatice”.