Frînturi

Publicat în Dilema Veche nr. 779 din 24-30 ianuarie 2019
Binili învinge jpeg

Nu mai sînt puști, dar tot îmi place să alerg de parcă m-aș antrena pentru fotbal sau baschet profesio­nist. Alerg distanța dintre doi ­stîlpi de iluminat stradal și mă odihnesc pe jumătate de distanță. Alerg, practic, tot timpul cînd sînt singur. E o competiție cam copilărească, dar dură, cu mine.

E iunie 1992, habar nu am în ce direcție o s-o ia viața mea, dar sînt fericit că am bani pentru mare, pentru Academia Cațavencu și pentru cireșe muncind pe unde apuc. Universitatea e o chestie secundară, reușesc să mă descurc onorabil învățînd foarte puțin. Programarea mă interesează mult mai mult, mi se pare simplă și foarte logică.

Mama se chinuie muncind ca femeie în casă la o nemțoaică detașată la Fabrica de Confecții din Craiova, care, din cînd în cînd, îi dă tricourile ei, perfecte pentru mine. Nu rar vine cu mîncare de la ea și, uneori, cu dulciuri. Azi e o ciocolată procopsită și abia aștept să o împart. Am o minge relativ nouă de baschet, niște adidași din tîrgul de vechituri care sînt perfecți pentru alergare, așa că viața e cît se poate de roz.

Simt că sînt îndrăgostit pentru măcar cîteva sute de ani. M-am trezit vi­sînd-o fericită după ce cîștigasem un meci de trei la trei. E mică tare, undeva pe la 1,50 pe tocuri, și nu știu nimic mai frumos pe lume.

Mi-am dat seama de asta atunci cînd băieții, la un meci, au început să spună cine cred ei că este cea mai frumoasă femeie. M-am gîndit serios și am avut revelația că de vreo patru ani nu e nici o actriță, nimeni altcineva care să îmi pară mai frumoasă. Cînd le-am spus, nu a rîs nici unul. S-au uitat la mine cu invidie și au schimbat subiectul.

Nu pricep fuga pentru bani din jurul meu. Nu pricep multe, iar politica mă frustrează tare. Am planuri vagi să plec din țară, dar nu știu de ce și cînd. E un fel de modă de care știu că nu o să scap, dar care nu mă interesează.

Îi bat în geam și țopăie cînd mă vede. Strînge picioarele sub ea cînd țopăie. Are părul tuns scurt și fără nici un fel de stil, o gură cam mare și super-sexy, și sîntem amîndoi niște schilozi. Am mîncat ciocolata pe o bordură, după ce am jucat toată seara baschet. Buzele aveau un gust sărat și dulce de la transpirație și ciocolată. Un gust pe care nu l-am uitat nicicînd și pe care l-am mai regăsit de cîteva zeci de ori.

Am plecat după cîteva săptămîni la Costinești. A adormit pe mine și mi-a amorțit îngrozitor brațul, căci m-am pierdut uitîndu-mă la ea cum respiră ore întregi. Am sărutat-o de cîteva ori și de fiecare dată a zîmbit larg, fără să se trezească. La întoarcere, am adormit eu. M-am trezit transpirat fleașcă, cu ea rîzînd.

În perioada aia nu îmi amintesc să fi avut vreodată vreo frică. Am fost invincibil. Am sărit de pe epava de la Costinești, m-am cocoțat patru etaje pe balcoane ca să îi deschid ușa lui nea Gogu, am săpat șanțuri, am spălat cazane de termoficare cu un amestec chimic extrem de toxic și de periculos. Am fost sigur că viitorul este blestemat să fie din ce în ce mai bun.

Gogu are un Oltcit și din cînd în cînd conduc cu ea serile tîrziu pînă pe un ­deal de lîngă oraș. Am găsit un drum de pămînt care ne duce pînă la gura unei văi abrupte, de unde se vede în depărtare orașul. E departe și foarte slab luminat, așa că, atunci cînd e senin, cerul e plin de stele. Nu cred că am fost vreodată acolo cînd erau nori sau poate așa vreau să-mi aduc aminte. Cîmpul din jur are multă mentă sălbatică și miroase bine.

Am crezut, pentru ani buni, că vara aia a fost cea mai frumoasă cu putință.

După numai cîteva luni s-a rupt iremediabil ceva. Încă mă bîntuie ochii ei, deși am mai fost îndrăgostit pentru alte cîteva mii de ani. Partea de inocență a murit odată cu anul 1992.

Din cînd în cînd, aerul din jurul meu mai miroase a mentă și, mai ales în nopțile de vară cu mare și lună plină, am un vis recurent. Un vis cu mine foarte tînăr și o puștoaică ce țopăie tragîndu-și picioarele sub ea. Și de fiecare dată mă trezesc zîmbind la puștiul ăla inocent care mă mai bîntuie.

Foto: Cosmin Bumbuț

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.