Frînturi

Publicat în Dilema Veche nr. 779 din 24-30 ianuarie 2019
Binili învinge jpeg

Nu mai sînt puști, dar tot îmi place să alerg de parcă m-aș antrena pentru fotbal sau baschet profesio­nist. Alerg distanța dintre doi ­stîlpi de iluminat stradal și mă odihnesc pe jumătate de distanță. Alerg, practic, tot timpul cînd sînt singur. E o competiție cam copilărească, dar dură, cu mine.

E iunie 1992, habar nu am în ce direcție o s-o ia viața mea, dar sînt fericit că am bani pentru mare, pentru Academia Cațavencu și pentru cireșe muncind pe unde apuc. Universitatea e o chestie secundară, reușesc să mă descurc onorabil învățînd foarte puțin. Programarea mă interesează mult mai mult, mi se pare simplă și foarte logică.

Mama se chinuie muncind ca femeie în casă la o nemțoaică detașată la Fabrica de Confecții din Craiova, care, din cînd în cînd, îi dă tricourile ei, perfecte pentru mine. Nu rar vine cu mîncare de la ea și, uneori, cu dulciuri. Azi e o ciocolată procopsită și abia aștept să o împart. Am o minge relativ nouă de baschet, niște adidași din tîrgul de vechituri care sînt perfecți pentru alergare, așa că viața e cît se poate de roz.

Simt că sînt îndrăgostit pentru măcar cîteva sute de ani. M-am trezit vi­sînd-o fericită după ce cîștigasem un meci de trei la trei. E mică tare, undeva pe la 1,50 pe tocuri, și nu știu nimic mai frumos pe lume.

Mi-am dat seama de asta atunci cînd băieții, la un meci, au început să spună cine cred ei că este cea mai frumoasă femeie. M-am gîndit serios și am avut revelația că de vreo patru ani nu e nici o actriță, nimeni altcineva care să îmi pară mai frumoasă. Cînd le-am spus, nu a rîs nici unul. S-au uitat la mine cu invidie și au schimbat subiectul.

Nu pricep fuga pentru bani din jurul meu. Nu pricep multe, iar politica mă frustrează tare. Am planuri vagi să plec din țară, dar nu știu de ce și cînd. E un fel de modă de care știu că nu o să scap, dar care nu mă interesează.

Îi bat în geam și țopăie cînd mă vede. Strînge picioarele sub ea cînd țopăie. Are părul tuns scurt și fără nici un fel de stil, o gură cam mare și super-sexy, și sîntem amîndoi niște schilozi. Am mîncat ciocolata pe o bordură, după ce am jucat toată seara baschet. Buzele aveau un gust sărat și dulce de la transpirație și ciocolată. Un gust pe care nu l-am uitat nicicînd și pe care l-am mai regăsit de cîteva zeci de ori.

Am plecat după cîteva săptămîni la Costinești. A adormit pe mine și mi-a amorțit îngrozitor brațul, căci m-am pierdut uitîndu-mă la ea cum respiră ore întregi. Am sărutat-o de cîteva ori și de fiecare dată a zîmbit larg, fără să se trezească. La întoarcere, am adormit eu. M-am trezit transpirat fleașcă, cu ea rîzînd.

În perioada aia nu îmi amintesc să fi avut vreodată vreo frică. Am fost invincibil. Am sărit de pe epava de la Costinești, m-am cocoțat patru etaje pe balcoane ca să îi deschid ușa lui nea Gogu, am săpat șanțuri, am spălat cazane de termoficare cu un amestec chimic extrem de toxic și de periculos. Am fost sigur că viitorul este blestemat să fie din ce în ce mai bun.

Gogu are un Oltcit și din cînd în cînd conduc cu ea serile tîrziu pînă pe un ­deal de lîngă oraș. Am găsit un drum de pămînt care ne duce pînă la gura unei văi abrupte, de unde se vede în depărtare orașul. E departe și foarte slab luminat, așa că, atunci cînd e senin, cerul e plin de stele. Nu cred că am fost vreodată acolo cînd erau nori sau poate așa vreau să-mi aduc aminte. Cîmpul din jur are multă mentă sălbatică și miroase bine.

Am crezut, pentru ani buni, că vara aia a fost cea mai frumoasă cu putință.

După numai cîteva luni s-a rupt iremediabil ceva. Încă mă bîntuie ochii ei, deși am mai fost îndrăgostit pentru alte cîteva mii de ani. Partea de inocență a murit odată cu anul 1992.

Din cînd în cînd, aerul din jurul meu mai miroase a mentă și, mai ales în nopțile de vară cu mare și lună plină, am un vis recurent. Un vis cu mine foarte tînăr și o puștoaică ce țopăie tragîndu-și picioarele sub ea. Și de fiecare dată mă trezesc zîmbind la puștiul ăla inocent care mă mai bîntuie.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dani otil si gabriela prisacariu 1 jpg
Dani Oțil și-a dat soția pe mâna soacrei. Prezentatorul a fost uimit de felul în care s-a îmbrăcat Gabriela Prisăcariu: „Este normal ca femeia acasă cu copil să umble așa la evenimente?”
Dani Oțil i-a transmis soacrei sale un mesaj haios, după ce Gabriela Prisăcariu s-a îmbrăcat ceva mai...îndrăzneț pentru un eveniment. Matinalul de la „Neatza” a fost surprins de ținuta soției sale, așa că a ales s-o „dea pe mâna mamei sale”.
459532351 496690766507185 5057111654114829345 n jpg
Primul segment din Autostrada Moldovei (A7) se deschide joi. Un tronson de 11 km va fi dat în circulație
Începând de joi, 7 noiembrie, se vor deschide primii 11 km din autostrada Moldovei (tronsonul 4 dintre Mândrești Munteni și Focșani). Până la sfârşitul anului se vor da în circulaţie 130 de km, anunță autoritățile.
pitagora shutterstock 1465744193 descopera jpg
Două eleve au găsit o rezolvare „imposibilă” la o teoremă matematică veche de 2.000 de ani
Două eleve din Louisiana, SUA, au reușit să demonstreze teorema lui Pitagora, regula veche de 2.000 de ani care explică relația dintre cele trei laturi ale triunghiului dreptunghic, folosind trigonometria – o metodă considerată mult timp de matematicieni ca fiind imposibilă, potrivit revistei Smiths
brownie cu făină de teff jpg
Brownie cu făină de teff
Brownie cu făină de teff este o variantă sănătoasă a clasicelor brownies, utilizând făină de teff, care este bogată în nutrienți, proteine și fibre.
salata proaspata de toamna jpg
Salată proaspătă de toamnă
O salată proaspătă de toamnă poate fi o adevărată explozie de culori și arome, combinând legume și fructe de sezon.
prajitura rulata cu nuci jpg
Prăjitură rulată cu nuci
Prăjitura rulată cu nuci este un desert delicios și simplu de preparat, perfect pentru ocazii speciale sau pentru o gustare de zi cu zi.
mistere culinare de hallowen jpg
Mistere culinare de Halloween
Halloween-ul, sărbătorit pe 31 octombrie, nu este doar o sărbătoare a costumelor, vrăjitorilor și dovlecilor înfricoșători; este și o perioadă în care tradițiile culinare își dezvăluie misterele ascunse și oferă povești captivante, vechi de secole.
Donald Trump și-a declarat victoria în alegeri FOTO EPA-EFE
Povestea tumultoasă a lui Donald Trump, de la agent imobiliar la cel mai controversat candidat din istoria alegerilor prezidențiale din SUA
Donald Trump, unul dintre copiii magnatului Fred Trump, a fost trimis la vârsta de 13 ani la o academie militară din cauza comportamentului său problematic. Mai târziu, cu un împrumut de 1 milion de dolari de la tatăl său, Trump și-a început propria carieră în domeniul imobiliar.
file de cod cu legume jpg
File de cod cu legume proaspete
Iată o rețetă simplă și sănătoasă pentru file de cod cu legume proaspete, perfectă pentru o masă ușoară și plină de vitamine!