Frica de scandal

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Frica de scandal jpeg

O vorbă repetată pînă la sațietate în societatea noastră zice că e de-ajuns ca oamenii buni să nu facă nimic pentru ca răul să prevaleze. Este una dintre acele zicători atribuite alandala, ba lui Platon, ba lui Churchill, ba lui Burke (președintele Kennedy a citat-o ca fiind a marelui conservator britanic), care circulă neîntrerupt pe Internet, pictată cu litere flagrante în tablouri de multiple nuanțe. Nu-i zi ca cineva, îngrijorat de soarta lumii, să nu o dea mai departe pe Facebook, pe WhatsApp, pe e-mail, pe unde prinde. Desigur, cel care o trimite se află în tabăra oamenilor buni și se găsește într-un moment în care simte că-i nevoie de ceva mobilizare.

Nici eu și, după cîte știu, nici alții care l-au citit pe Burke mai atent decît mine nu am găsit acest citat în textele lui. Se pare că, de fapt, e o atribuire greșită și puțin modificată a unei fraze rostite de John Stuart Mill. În primul său discurs ca rector al Universității St. Andrews, în 1867, el a spus: „De nimic nu au nevoie mai mult oamenii răi ca să-și atingă scopurile decît ca oamenii buni să privească pasivi și să nu facă nimic“. În fine, într-o lume copy/paste, în care aproape nimeni nu mai distinge copia de original, să zicem că ideea contează, nu neapărat formula și autorul. Așadar, răul răzbește dacă oamenii buni stau pe margine. Dar de ce ar sta oamenii buni pe margine, privind cum răul îi înconjoară, îi amenință, îi asediază? Cei care îndeamnă oamenii buni la acțiune nu par a se întreba de ce oamenii preferă pasivitatea, dezinteresul, întoarcerea capului. Unii, poate, nu înțeleg că răul avansează. Aici e mult loc de lămurire. Alții, poate, de lene. Aici chiar n-ai ce-i face. Dar cei mai mulți oameni buni care stau pe margine și privesc cum libertatea lor e tot mai restrînsă nu sînt nici proști și nici leneși. Atunci de ce nu fac nimic? Eu cred că răspunsul e unul singur: de frică. Dar de ce le e frică?

În vremea lui Mill, libertatea devenea conștientă de sine. Oamenii – cel puțin cei din spațiile european și american – începeau să conștientizeze libertatea ca stare socială. Mill și alții de pe-atunci și de pe-acolo (Burke inclusiv) simțeau, însă, că libertatea socială cîștigată cu sînge este fragilă, este oricînd reversibilă. Așa se face că acești intelectuali (lor li se alătură și prima generație de după fondarea Americii, dar și filozofii francezi ai timpului) vorbeau poporului despre libertate impostat, uneori chiar în termeni mistici, încercînd să-l țină mereu alert. După ce ne-am cîștigat libertatea trebuie să fim secundă de secundă vigilenți, pentru că inamicii, „oamenii răi“, ne-o pot lua oricînd – cam acesta era mesajul lor. Veți spune că-i valabil și astăzi, și nu vă voi contrazice. De la John Curran la Ronald Reagan, toți „amicii libertății“ au cerut poporului neadormită vigilență întru apărarea libertăților. Libertatea, pare-se, are acest pandant: ca s-o ai, trebuie s-o păzești mereu. Întotdeauna cineva vrea să ți-o ia. Și, de cele mai multe ori, vor să ți-o ia exact cei care-ți promit că ți-o apără. Nu e nimic paranoic, nu e nimic conspiraționist – e, pur și simplu, viață reală.

În articolul meu de acum două săptămîni împărtășeam resemnarea în fața inevitabilei dictaturi ce se va abate asupra societății românești, poate mai curînd decît mai tîrziu. N-am vrut să fiu profet, nu am scrutat viitorul citind în stele sau dînd în bobi (nu mă pricep la asta). Doar i-am privit atent pe acești tineri din jurul meu și am constatat că sînt incapabili să dea drept de cetate și celeilalte păreri. Educați într-o cultură a nemulțumirii perpetue, convinși (de cine oare?) că tot ce nu e după mintea lor e nedrept și strîmb, acești oameni îmi par condamnați irevocabil la experiențe dictatoriale. Au o conștiință debordantă a propriei infailibilități și un uluitor sentiment al datoriei de a schimba lumea. În plus, nu-i deranjează cîtuși de puțin propria ignoranță, căci sînt obișnuiți să refuze înainte de a cunoaște. Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată fără să aibă mare importanță de ce, cine și cum vrea s‑o schimbe, că fiecare dintre ei e un „lider“, că orice-i stîrnește plăcere e o valoare, că nu există ierarhii (Rembrandt e egal cu Bansky și Mozart cu Michael Jackson) și că istoria e ceva ce se poate rescrie oricînd, după cum vrei. Că totul se judecă pe măsura ta proprie – tu, tinere liber, ești măsura tuturor lucrurilor!  În lumea noastră, la școli, în familii, prin presă și în acest Rai pe pămînt numit Internet, cultivăm exact acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi.

Am trecut, însă, destul de repede peste ceva ce aș fi vrut să dezvolt mai mult în acel text, dacă limitele procustiene ale spațiului editorial m-ar fi lăsat. O fac acum. Aș fi vrut să vorbesc mai mult despre acea frică a celor mai mulți oameni care permite, în cele din urmă, militanților abuzivi minoritari să se impună. Menționam în treacăt frica de represiune socială. Cuiva căruia îi vine să se ridice împotriva abuzurilor corectitudinii politice, de pildă, nu‑i mai e frică, slavă Domnului, de dubele negre din toiul nopții. Îi e frică, însă, de scandalul pe care activiștii îl pot face. Dacă ființa sa nu îi mai este amenințată fizic, precum în anii 1950, ea este sub presiune morală, astăzi. Iar dacă mediul său profesional este unul de natură intelectuală, îi e frică chiar și pentru cariera lui. Militanții pun etichete (este singurul lucru la care sînt cu adevărat buni, să lipească eticheta calomnioasă de om!). Întrebarea nu este de ce activistul e scandalgiu de felul lui și lovește cu etichete infamante în toate părțile. Întrebarea este de ce societatea le acceptă. Și, mai departe, de ce ai accepta și tu, om decent, etichetele puse de militanți? De ce, cu alte cuvinte, dacă militanții zbiară că X are capul pătrat și tu vezi că nu-l are, accepți să te porți cu el ca și cum ar avea capul pătrat? De ce lumea se dă la o parte din calea unuia care sparge, înjură, țipă – pot înțelege. Dar de ce se face că-l crede? Aici intervine un al doilea gen de frică. E frica de scandal.

De cînd se știe lumea, omului cuminte, echilibrat, mediu, firesc îi repugnă scandalul. La fel, de cînd se știe lumea, scandalagiii știu bine că omului decent îi e frică de scandal. Activistul are temperament de scandalagiu. El e mereu gata de protest, de plîngeri și reclamații, e mereu amorsat să arunce invective, să „dea palme“, să demaște, să arate cu degetul. Să vrei să schimbi lumea după cum te taie pe tine capul presupune să ai puterea de a face scandal. Cu cît mai mare, cu atît mai bine. Revoluția franceză și revoluția bolșevică au fost, în fond, niște colosale scandaluri – astea sînt scandalurile-model, scandalurile la care visează umed orice scandalagiu. Și oamenii obișnuiți, cei care nu vor să militeze, adică marea majoritate, se tem.

Dar cei cu frică/oroare de scandal pot avea o speranță, totuși. E adevărat că lumea de azi pare a-și organiza libertatea în așa fel încît scandalul devine de rigoare. Dar, fiind atîtea scandaluri, efectele lor nu mai sînt atît de dureroase. Pur și simplu, orice scandal este temperat, de nu chiar anihliat de altul, care curge ine­vitabil alături. Victima unui scandal nu mai este izolată. Alături de ea se află zeci, sute, mii de victime de același fel. Săptămîna viitoare aș continua acest subiect.

Foto: John Stuart Mill, © wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

2 john malkovich in rolul lui sergiu celibidache in cravata galbena de serge celibidachi jpg jpeg
Magazinul din România unde și-a făcut apariția unul dintre cei mai mari actori din lume. Oamenilor nu le-a venit să creadă. VIDEO
Celebrul actor american John Malkovich revine în România, aducând din nou magia sa pe scena Teatrului Național din Timișoara.
netflix pixabay jpg
Serialul fenomen de pe Netflix care a cucerit publicul din toată lumea! Povestea inedită îi ține pe fani lipiți de televizor
O nouă producție de pe Netflix a captivat publicul din întreaga lume! A ajuns pe locul 2 în topul din țara noastră!
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
De câte ori pe săptămână trebuie să avem relații intime cu partenerul pentru a ne menține creierul sănătos. Ce spune medicul Vlad Ciurea: „Face parte din viața noastră”
Invitat la podcastul lui Cătălin Măruță, renumitul prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit și despre rolul pe care relațiile intime dintr-un cuplu îl au în menținerea sănătății creierului nostru.
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Românii, extrem de îngrijorați de creșterea prețurilor de Sărbători: vor cheltui mai puțin ca anul trecut
Românii sunt extrem de îngrijorați de creșterea prețurilor în preajma Sărbătorilor, o bun parte luând în calcul să aloce un buget mai mic per achiziție comparativ cu anul 2023.
Baiant captura jpg
România – Kosovo, ce atmosferă: imnul național, cântat de Irina Baianț, a emoționat o țară întreagă
Meciul de pe Arena Națională, penultimul din Liga Națiunilor, a fost precedat de un spectacol cu adevărat special.
image png
Adolescenți uciși cu bestialitate în Anglia: „Au ieșit la o pizza și acum băieții noștri au dispărut pentru totdeauna”
Mason Rist, 15 ani, și Max Dixon, 16 ani, au murit după ce au fost urmăriți de patru adolescenți în Bristol în acest an.
Vestigiile unui necunoscut până în prezent, descoperit în cetatea dacică de la Costeşti-Cetăţuie (foto: Consiliul Județean Hunedoara)
Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent, descoperite în cetatea dacică de la Costeşti-Cetăţuie
Campania arheologică din anul 2024, finanțată de Consiliul Județean Hunedoara și Ministerul Culturii, a adus la lumină vestigiile unui templu necunoscut până în prezent.
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Ce personalități importante apar pe bancnotele românești. Fiecare are o poveste interesantă
Banii sunt un instrument esențial utilizat zilnic la nivel global pentru achiziționarea de bunuri și servicii. În prezent, în lume există 183 de monede naționale, printre care se numără și leul românesc.
carte pixabay jpg
Cel mai lung cuvânt din limba română în care fiecare literă se repetă exact de două ori. Puțini români îl pot pronunța
Mulți dintre noi putem avea impresia că din cauza faptului că suntem vorbitori nativi de română, această limbă nu mai are niciun secret față de noi. Însă, acest lucru nu este deloc adevărat!