„Freedom from fear”

Publicat în Dilema Veche nr. 905 din 12 – 18 august 2021
„Freedom from fear” jpeg

August, exact în urmă cu 80 de ani.

Doi șefi de stat se întîlnesc la bordul navei Prințul de Wales, pe coasta de est a insulei Newfoundland. Era pentru prima oară cînd se vedeau, iar în urma întîlnirii avea să rezulte un document reprezentativ, deși fără valoare juridică, pentru istoria următoarelor decenii. Este vorba despre președintele american Franklin Delano Roosevelt și prim-ministrul britanic Winston Churchill. Și despre Carta Atlanticului din 1941.

Documentul a fost conceput inițial ca un simplu comunicat de presă în urma discuțiilor celor doi referitoare la principiile configurării lumii postbelice. Răsunetul mondial al Cartei Atlanticului l-a depășit cu mult pe cel al unui simplu document de presă, devenind definitoriu pentru gestionarea relațiilor internaționale prin scopurile și idealurile pe care le enunța. Indirect însă, pentru că președintele Roosevelt nu a vrut să includă un plan punctual. Churchill este cel care a propus Carta, dorindu-și o implicare cît mai fermă a Statelor Unite ale Americii în război, implicare care încă nu era posibilă (avea să fie curînd, după Pearl Harbor), în mare parte pe fondul reticenței opiniei publice. Președintele Roosevelt a acceptat întrucît dorea să evite angajarea Regatului Unit într-o politică de acorduri secrete care să prevadă împărțiri teritoriale ca în Primul Război Mondial. Nici o modificare teritorială nu trebuia făcută fără acordul liber exprimat al popoarelor interesate și fiecare popor trebuia să își aleagă liber forma de guvernare. Toate statele trebuiau să aibă acces la materii prime, deci comerț mondial liber, și trebuiau să colaboreze pe plan economic.

De altfel, Carta Atlanticului a fost inspirată de un discurs pe care FDR îl ținuse la începutul anului în care proclama cele patru libertăți: libertatea individuală, libertatea de gîndire și religioasă, freedom from want, adică libertatea în raport cu nevoile socio-economice, și freedom from fear, eliberarea de frică, adică protecția contra războiului.

După eliberarea de tirania nazistă era nevoie să se elaboreze un plan concret pentru garantarea securității internaționale. Principiile trecute în Carta Atlanticului, ratificată de 26 de state în ianuarie 1942, au stat la baza acestui plan postbelic, numit Organizația Națiunilor Unite.

Odată încheiat conflictul, din teoria din Cartă, oricît de bine suna ea, nu totul s-a transformat în practica de pe teren. C-așa-i în istorie. Uneori realitatea bate tratatele.

Dar, în sens larg, freedom from fear poate bate orice.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.