Fotografii secrete din Cehoslovacia comunistă

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Fotografii secrete din Cehoslovacia comunistă jpeg

Mikroma, fabricat în Cehoslovacia în 1949 – un aparat foto de lungimea unei brichete sau a unui ruj (aproximativ 7,5 centimetri), primul dispozitiv foto în miniatură folosit de poliția secretă a țării. Ca acesta au existat și altele, care au permis agenților secreți să urmărească activitatea de zi cu zi a inamicilor, adică, practic, a celor care pur și simplu criticau regimul comunist. Tehnica era destul de simplă, camerele ascunse erau acționate prin intermediul unui cablu subțire și astfel erau făcute fotografii fără ca aparatul în sine să fie atins sau expus.

Mii de astfel de imagini realizate în anii ’70 și ’80 se află în Arhivele Serviciilor Secrete ale Republicii Cehe din Praga și sînt disponibile pentru public. După o vizionare (unele sînt publicate pe site-ul Radio Free Europe Radio Liberty, de exemplu), se poate aproxima dimensiunea alarmantă a încălcării dreptului la viața privată din timpul regimului comunist. Perioada amintită, în care au fost făcute fotografiile, a fost numită de regim perioada de normalizare, inițiată pe fondul evenimentelor din 1968, cînd tentativa guvernului de a acorda o oarecare libertate de expresie și de a implementa unele reforme politice s-a încheiat nefericit prin cunoscuta invazie a trupelor Tratatului de la Varșovia, comandată de la Kremlin. După aceasta, regimul a depus toate eforturile pentru a-și impune controlul total asupra cetățenilor.

Fie că era vorba de persoane celebre, precum disidentul anticomunist Václav Havel, surprins, de pildă, într-o fotografie ieșind din sediul Ambasadei Canadei alături de fratele său Ivan, sau de scriitorul Milan Kundera, fie că în spatele obiectivului camerelor ascunse se aflau cetățeni comuni (un bărbat care își plătea băutura într-un bar din Praga sau o femeie plimbîndu-se îngîndurată prin centrul orașului), spionii regimului pare că nu ratau nici un cadru, fie el relevant sau nu.

Exista și varianta înregistrării video, nu doar a imortalizării prin fotografii. Te poți duce cu gîndul direct la filmele sau romanele cu spioni cînd vezi, printre imaginile de arhivă, un cărucior pentru copii (interesant, chiar frumos modelul, de altfel) care avea atașată o cameră video, undeva într-un colț.

Și totuși nu era vorba nici de filme, nici de romane, ci doar de viața cotidiană din timpul regimului comunist – în Cehoslovacia, în acest caz.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ursula von de leyen jpg
Scandalul vaccinurilor anti-COVID. Ursula von der Leyen, somată să dea explicații în legătură cu schimbul de mesaje între ea și șeful Pfizer
Tribunalul Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, a audiat vineri pledoariile în cazul schimburilor de SMS-uri între președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele-director general (CEO) al concernului farmaceutic american Pfizer, Albert Bourla.
Pate de ciuperci  Sursa foto shutterstock 679085491 jpg
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
Se știe că vitamina D este sintetizată de organism atunci când pielea este expusă la soare. Ea se găsește și în alimente de origine animală, precum peștele gras, ficatul sau gălbenușul de ou, dar poate fi produsă și de o așa zisă „legumă”, impropriu denumită astfel din punct de vedere botanic.
referendum in grecia politie jpeg
Suporterii englezi „au fost tratați ca niște animale” în Grecia. „Din păcate, încă o dată, suntem nevoiți să cerem scuze”
Fanii spun că poliția a folosit scuturi și gaze lacrimogene în afara stadionului. Se spune că funcționarea inadecvată a turnichetului a dus la apariția problemelor.
george simion foto inquam photos george calin
Cum explică George Simion discuțiile dintre Hrebenciuc și Becali: „Voi intra cu siguranță în turul doi”
Șeful AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale de anul acesta, a explicat cum i-au fost relatate discuțiile dintre Viorel Hrebenciuc, despre care afirmă că este încă „strategul PSD”, și Gigi Becali, candidat pentru Parlamentul României pe listele AUR.
viol
Un adolescent este acuzat că a agresat sexual şase copii sub nouă ani. Cum își aborda victimele
Un băiat în vârstă de 15 ani a fost trimis în judecată de procurorii din Cluj după ce ar fi agresat sexual şase copii cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani. El ar fi abordat victimele în parcuri din municipiul Cluj-Napoca, într-o tabără de o zi din judeţul Cluj şi într-o toaletă publică.
fericire fara facebook jpeg
Horoscop sâmbătă, 16 noiembrie. O zodie are un weekend de coșmar, iar nativ renaște în a doua jumătate a lunii noiembrie
Horoscop sâmbătă, 16 noiembrie 2024. Mijlocul lunii noiembrie nu e de bun augur pentru toată lumea.
Atac infrastructura energie Ucraina FOTO Profimedia jpg
ONU: Dacă ruşii țintesc din nou sectorul energetic, vor fi consecințe grave. Cum vor trece ucrainienii peste iarnă
Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează că dacă Rusia continuă să lovească în infrastructura energetică a Ucrainei, țara va avea de suferit iarna aceasta.
copii jpg
Așteptarea care doare
Probabil mulți dintre noi încă își amintesc de zguduitorul caz al soților Marius și Ruth Bodnariu, cărora în urmă cu 9 ani serviciul finlandez de protecție a copilului „Barnevernet” le-a luat în custodie cei cinci copii.
AA1u4j8C jpg
Pod cheie pentru transporturile militare ruse, prăbușit în Crimeea
Un pod din peninsula Crimeea s-a prăbușit miercuri, avariind liniile feroviare de sub el și perturbând una din căile de aprovizionare ale trupelor ruse din Uraina, a relatat publicația RBC-Ucraina, citând presa rusă.