Fotbal mai neaoş

Publicat în Dilema Veche nr. 789 din 4-10 aprilie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

Anul trecut, echipa Juventus Bucureşti, păstorită în teren de Marius Baciu, s-a transformat în ASC Daco-Getica Bucureşti. Transformare simbolică, întoarcere în timp, fotbal mai neaoş? 

Intuitiv, ar fi simplu de explicat. Oamenii de acolo au trecut de la romani la daco-geţi într-un soi de regresie către sînul acestui neam, care, după cum se ştie, era creştin încă înainte de Hristos. Ca să nu mai zic că a inventat scrierea, citirea şi închinatul la fiecare biserică ieşită în cale. Se pare că de-aia au şi pierdut războiaiele dacice – prea multe pauze de făcut cruce în procesul de producţie al războiului. De fapt, Juventus Colentina, pe numele original, a fost obligată de urmaşii din Torino ai lui Traian să îşi schimbe numele, că prea semăna cu al lor. Adică ei, Juventus, noi, Juventus, cam bătea la ochi, nu? Vedeţi, de-aia unii au inventat tenişii Adibas şi tricourile Mike, să n-aibă oamenii migrene! La proaspăt retrogradata echipă de fotbal, patronul Ilie Ciuclea nu s-a gîndit să-şi redenumească odorul Jubentus. Sau Juventuz. Ori, ca să le-o ardă bine, chiar Iuventus. Nu. Omul care pune la staţie imnul naţional înainte de meciuri, iar cînd vin echipe din zone cu etnici maghiari mai bagă ceva de inimă xenofobă, a făcut pasul decisiv către un naţionalism înainte de naţiune. ASC Daco-Getica. „A fost o idee a patronului, îmbrăţişată de toată lumea“, a zis repede antrenorul. Trăiţi! Nu face nimic! Da, dar trebuia schimbată şi sigla, cea veche fiind un plagiat ca la carte, o îndeletnicire respectabilă pe aceste meleaguri. Sigla nouă e o minune. Un cap sexy de Decebal, cu o barbă aproape lumberjack şi privire severă (gen „Sînt cu ochii pe tine!“), încadrat de o grafică aducînd a dinţi de cobră. Sau viperă, hai, ca să rimeze cu plaiul strămoşesc. Mai sus apare un călăreţ care aduce a Sf. Gheorghe (pentru lămuriri, vezi începutul textului), doar că sub el nu e balaurul, ci trena unui cap de lup din acelea purtate în luptă. Super-potrivire! În fine, aţi prins ideea. După ce a căzut din prima ligă, echipa burebistiană stă să pice şi din a doua. Ceea ce ar putea incita capetele încuşmate de acolo să îi schimbe iar numele. FC Zamolxe? Să ţintim sus, zic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.