Fotbal feminin obligatoriu?

Publicat în Dilema Veche nr. 814 din 26 septembrie – 2 octombrie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

Fotbal feminin obligatoriu? 

Termenul „obligatoriu“ zgîrie. Spirite libere ce sîntem, după patru decenii şi ceva de anihilare morală şi trei de dezordine instituţională, ne repugnă tot ce e la impuse. Progresul, însă, nu s-a făcut doar cu „vă rog frumos“. Nicăieri. Acum federaţia de fotbal încearcă să împingă de la spate constituirea unui corp solid al fotbalului celuilalt sex, care capătă avînt în lume. Echipele de prima ligă sînt obligate ca din sezonul viitor să aibă şi o componentă feminină, plus o dezvoltare constantă an de an a acestui sector. Iniţiativa vine în coliziune directă cu machismul secular al băieţilor (deştepţi) pentru care femeile (proaste) au o singură menire. Hai, două, cu legarea de cuptor. Chiar şi printre spiritele care nu sînt blocate în Evul Mediu de pînă la Renaştere, ci au parcurs drumul măcar pînă în secolul al XIX-lea, bîntuie ideea că anumite sporturi nu sînt făcute pentru femei. Exact cum gîndea şi baronul De Coubertin cînd a reinventat Jocurile Olimpice. Prezenţa „fustelor“ era, după spusele lui, „lipsită de pragmatism (!), neinteresantă, inestetică şi incorectă (!!!)“. Ca să vezi! Astăzi destui susţin în continuare că fotbalul nu e de fete, nu e estetic jucat de ele, n-are haz. Nimeni nu-şi pune problema că multe lucruri au părut, la începuturile lor, anapoda, inclusiv alergarea unor coate-goale după un obiect rostogolitor confecţionat din cîrpe. Ce imagine trăsnită trebuie să fi fost pentru domnii cu joben şi monoclu! Culmea e că frîna mentală în a accepta dezvoltarea fotbalistică a fetelor e, pragmatic judecînd, după vorba baronului, un paradox mai ales în România. Căci majoritatea marilor performanţe tricolore din epoca modernă aparţin suratelor. De la Halep la canotoare, scrimere, jucătoare de tenis de masă, ca să nu vorbim despre gimnaste şi atlete în trecutul recent, sportul nostru e, măcar la o primă vedere, mai degrabă estrogenic decît testosteronic. OK, „obligatoriu“ nu e un cuvînt de bine. Dar ce spuneţi despre antinaţional? Ei? Dacă tot e să ne arătăm muşchii…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.