Formele verbului a accede, în dicţionare şi în uz

Publicat în Dilema Veche nr. 763 din 4-10 octombrie 2018
„Cu bule“ jpeg

În limba română nu sînt foarte numeroase verbele de conjugarea a III-a, moştenite din latină; multe dintre acestea sînt însă foarte frecvente în uz, pentru că aparţin fondului lexical de bază (a face, a merge, a zice etc.). Clasa de verbe cu infinitivul în -e (alt mod de a desemna conjugarea a III-a) este considerată neproductivă, pentru că noile creaţii lexicale sau împrumuturile adaptate nu îi urmează tiparul, încadrîndu-se aproape în exclusivitate în conjugarea I sau a IV-a. De exemplu, recentele pre-luări din engleză în jargonul mediilor electronice sînt conjugate spontan de vorbitorii români, chiar înainte de o validare „oficială“ a normei, ca verbe cu infinitivul în -a (a downloada, a clica, a printa etc.) sau în -i (a şerui, a bipăi, a blogări etc.). A existat totuşi un moment în care româna şi-a îmbogăţit vocabularul cu noi verbe cu infinitivul în -e: în secolul al XIX-lea, în perioada masivelor împrumuturi latino-romanice care pătrundeau în registrele cultivate, chiar erudite, ale limbii. Atunci au fost preluate în mod deliberat cuvinte de origine latină, existente şi în limbile romanice occidentale; modul de adaptare urma adesea forma din etimonul latinesc, dar sensurile moderne din franceză sau italiană. La adaptarea verbelor în -e apărea o dificultate suplimentară: tiparul are, în cazul cuvintelor moştenite, o anume imprevizibilitate a formelor de participiu, a celor de perfect simplu şi de mai-mult-ca-perfect, care aparţin mai multor subtipuri: a face – făcut (făcu, făcuse); a merge – mers (merse, mersese); a frige – fript (fripse, fripsese). Ca urmare a acestei dificultăţi de alegere, unele dintre cultisme au rămas nefolosite la timpurile care se formează din rădăcina perfectului.

Aşa se explică de ce Dicţionarul ortoepic, ortografic şi morfologic (DOOM, 2005) indică pentru verbul a accede indicativul prezent acced şi conjunctivul prezent să acceadă, precizînd că verbul nu este folosit la „timpuri trecute, moduri impers[onale]“ – ultima formulare referindu-se, de fapt, la participiu şi supin. Uzul actual pare totuşi să contrazică, cel puţin parţial, precizarea din dicţionar. În mod surprinzător, sînt frecvente atestările unui perfect compus cu participiul acces, similar cu cele din latină (ale verbului accedo, -ere, -ssi, -ssum) şi italiană (unde cultismul accedere are participiu accesso). Forma de trecut apare adesea în presa sportivă, mai ales în ştirile despre tenis – „Niculescu a acces pe tabloul principal al turneului de la Hobart, unde va juca în primul tur cu Begu“ (mediafax.ro); „Tenismanul Marius Copil, locul 84 mondial, a acces, duminică, pe tabloul principal la turneul de la München“ (sport.hotnews.ro); „Sorana Cîrstea, locul 54 WTA, a acces în turul doi al calificărilor la turneul de la Cincinnati“ (stiripesurse.ro) –, dar şi în alte contexte: „Liberala D.V. a acces în Consiliul Local Tîrgu Jiu“ (radioomega.ro). Forma circulă şi în româna din Republica Moldova; exemplele furnizate de Google par să arate că acolo verbul este chiar mai des folosit, cu referire la tenis – „Radu Albot a acces în semifinala Moselle Open 2018“ (noi.md) –, la alte sporturi – „Anglia a învins aseară Suedia şi a acces în semifinalele Campionatului Mondial“ (protv.md); „Pentru prima dată în acest top a acces şi formaţia bălţeană «Olimpia»“ (timpul.md); „Lev-cenkova nu a acces pe podium“ (timpul.md) – şi în contexte non-sportive: „E oficial! Fiica Madonnei a acces în lumea modei“ (ea.md). Într-o măsură mai redusă, verbul este folosit şi la imperfect („accedeau la putere“, vranceaaltfel.ro; „femeile accedeau relativ rar la funcţii înalte“, romaniatv.net) şi la gerunziu („Scriitorul s-a înscris la şaptesprezece ani la Şcoala navală din Brest, accedînd în anul 1906 la gradul de căpitan“, viata-medicala.ro).

Nu e foarte surprinzător că a apărut şi o variantă a verbului, încadrată la conjugarea I: a acceda („Kosovo poate acceda la un Acord de asociere cu UE“, money.ro), de la care se formează participiul accedat şi perfectul compus a accedat: „A accedat la tron la vîrsta de 11 ani“ (ro.wikipedia.org); „noi trebuie să ne ridicăm la acel nivel la care el a trăit şi a accedat“ (ziarullumina.ro); „stolnicul Constantin Cantacuzino a accedat la cea mai înaltă dregătorie“ (observatorul.com). Acelaşi lucru s-a întîmplat cu verbele a precede şi a succede, pentru care s-au impus treptat formele a preceda şi a succeda. Pînă la urmă, mai surprinzătoare sînt tocmai păstrarea încadrării majoritare în conjugarea a III-a şi circulaţia largă a formei de participiu acces (poate prin conştientizarea unui model latin, poate prin modelare analogică, după tiparul a purcede – purces). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.