Fluturii lui Winston Churchill

Publicat în Dilema Veche nr. 805 din 25-31 iulie 2019
Fluturii lui Winston Churchill jpeg

„Întotdeauna am iubit fluturii“, mărturisește Winston Churchill în autobiografia My Early Life. A dovedit-o din plin în biografia sa.

Fluturii au zburat prin istoria marelui lider britanic încă din copilărie, cînd Winston alerga după vietățile colorate ori de cîte ori avea ocazia (și la cum îl știm pe Churchill, dacă nu avea ocazii, și le găsea). Apoi, tînărul Winston Churchill a continuat să își hrănească pasiunea în călătoriile sale aventuroase din Africa de Sud, din India și din Cuba, care, probabil, i-au oferit materie primă din plin.

În vara lui 1939, domnul Churchill l-a sunat pe L. Hugh Newman, un cunoscut specialist britanic în materie de fluturi (care era și prezentator la Radio BBC), cerîndu-i sfatul în ceea ce privește o casă a fluturilor pe care voia să o facă la conacul său de la Chart­well. Planurile lui Churchill erau, ca de obicei, mari; voia să găzduiască în casa lui de fluturi specii rare, unele pe cale de dispariție. Doar că planurile trebuiau să mai aștepte, venise războiul. După ce războiul a trecut (nu chiar ca un fluture-n zbor), în 1946, Winston Churchill i-a scris lui Newman pentru a relua proiectul. În scurt timp, la Chart­well, într-o fostă căsuță de vară a luat naștere casa de fluturi a lui Winston Churchill. Demersul nu a fost lipsit de aventuri; odată grădinarii de la conac au tăiat din greșeală gardul de plante unde creșteau fluturii dintr-o specie aproape dispărută pe care Churchill își propusese să o readucă la viață. Nu-i nimic, politicianul britanic – știm doar – știa și să piardă.

Din motive financiare, casa de fluturi de la reședința de la țară a familiei Churchill a rezistat doar pînă spre 1955, însă în 2010 autoritățile britanice în proprietatea cărora este conacul lui Churchill au readus la viață ideea marelui om politic, refăcînd casa cu fluturi, disponibilă pentru vizitatori.

Bine legată de aripile firave ale fluturilor lui Churchill era și o filozofie de viață a acestuia. „În Uganda am văzut fluturi superbi cu aripi a căror culoare se schimba de la cafeniu închis la albastru luminos în funcție de unghiul din care îi priveai. Contrastul este extrem.“ – povestește Winston Churchill. Mai departe, zice: „De crezi în liberul arbitru ori în predestinare, totul depinde de unghiul din care vezi culoarea aripilor – de fapt, sînt mereu cel puțin două culori în același timp.“

„Liberul arbitru și predestinarea sînt identice“, conchide Churchill.

Așa o fi. Rămîne de cercetat – poate – în culoarea fluturilor de august.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

andreea balan claudiu bleont oana roman jpg
„Un narcisist fără empatie”. Andreea Bălan și Oana Roman, revoltate de comportamentul lui Claudiu Bleonț
Andreea Bălan și Oana Roman au criticat dur comportamentul actorului Claudiu Bleonț, după ce acesta și-a umilit fiica în fața publicului, în cadrul Premiilor Gopo 2025.
copil disparut campulung foto ipj arges png
Un copil de 6 ani din Câmpulung a fost dat dispărut. Polițiștii fac apel la populație
Un copil de 6 ani este căutat, vineri, 2 mai, după ce a dispărut din zona blocului în care locuieşte în Câmpulung.
image png
Rușii declanșează războiul hibrid înainte de alegerile din România. ANCOM: sunt site-uri clonate și atacuri cibernetice
ANCOM avertizează prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger, care clonează site-urile unor instituții oficiale sau de presă.
OSCE FOTO SHutterstock jpg
46 de observatori internaționali fac parte din misiunea OSCE pentru monitorizarea alegerilor din România
Observatorii internaționali care vor monitoriza alegerile prezidențiale repetate din România vor susține o conferință de presă luni, 5 mai, pentru a-și prezenta concluziile.
iluzie optica tiktok jpg
Iluzia optică pe care doar 1 din 10 persoane o poate descifra. Ai nevoie de o privire ageră și multă atenție la detalii
La prima vedere, imaginea pare una obișnuită, chiar banală. Însă, în spatele aparențelor, se ascunde o provocare vizuală pe care puțini reușesc să o descifreze. Dacă ești pasionat de iluzii optice, ai acum ocazia perfectă să-ți testezi atenția și gândirea.
mario simen instagram jpg
Mario Simen, cel mai sincer interviu despre despre transformare, vindecare și viitor: „Simțeam că am nevoie să evoluez, să explorez”
După o perioadă plină de transformări vizibile, atât fizice, cât și emoționale, Mario revine în atenția publicului cu o energie nouă, un look spectaculos și o sinceritate dezarmantă. Am stat de vorbă cu el despre schimbările din viața sa, provocările prin care a trecut și planurile de viitor.
image png
Nigel Farage triumfă după rezultatul alegerilor locale din Marea Britanie: „Este începutul sfârșitului pentru Partidul Conservator”
Partidul de extremă dreapta Reform UK, condus de Nigel Farage, a triumfat în alegerile locale din Marea Britanie.
Cea mai bătrână persoană din lume, Ethel Caterham Facebook jpg
Secretul longevității, dezvăluit de cea mai vârstnică femeie din lume
Ethel Caterham, o britanică în vârstă de 115 ani, a devenit cea mai vârstnică persoană în viață din lume și spune că secretul ei pentru o viață lungă este simplu: să nu te cerți cu nimeni și să faci ce îți place.
Karol Nawrocki si Donald Trump la Casa Albă FOTO X jpg
Candidatul naționalist polonez Karol Nawrocki, primit de Donald Trump la Casa Albă
Karol Nawrocki, candidatul susținut de opoziția conservatoare din Polonia, a fost primit la Casa Albă de președintele american Donald Trump, stârnind critici dure și acuzații de ingerință electorală la Varșovia.