Fluturi în stomac

Publicat în Dilema Veche nr. 534 din 8-14 mai 2014
Cioace jpeg

Expresia (a avea sau a simţi) fluturaşi în stomac, calchiată după engleză, s-a răspîndit cu o mare rapiditate în româna contemporană. Cu totul necunoscută cu cîteva decenii în urmă, expresia a ajuns azi un clişeu pe care probabil că mulţi vorbitori îl consideră ca perfect natural şi ca aparţinînd de drept limbii române. Din zecile de mii de atestări de pe Internet, foarte puţine sînt critice sau îşi pun problema originii formulei; între excepţii se numără condamnarea ei ca ridicolă, pe un forum foarte serios şi profesionist al traducătorilor, sau atitudinea atribuită unui personaj literar masculin („Nu-mi plăcea deloc expresia asta, o consideram aproape idioată, mi-ar fi fost ruşine s-o folosesc“, Lucian Dan Teodorovici, Celelalte poveşti de dragoste, 2009). Pe de altă parte, Google Books oferă zeci de exemple de folosire a expresiei în traduceri contemporane. Expresia e adesea folosită în emisiuni de televiziune, în tabloide, pe bloguri sau forumuri, în texte care par adesea a avea o identitate marcat feminină: „De ce nu-ţi poţi părăsi iubitul, deşi nu mai simţi fluturi în stomac?“ (acasatv.ro); „S-a demonstrat ştiinţific faptul că senzaţia de fluturi în stomac şi cea de fericire în cuplu durează nici mai mult, nici mai puţin de doi ani“ (realitatea.net); „au profitat de ocazie să-şi amintească de vremurile cînd au simţit pentru prima dată fluturi în stomac“ (cancan.ro). De fapt, sînt două variante principale ale expresiei: cea care traduce literal secvenţa englezească butterflies in the stomach prin „fluturi în stomac“, şi cea care o adaptează diminutival, prin fluturaşi: „«Am fluturaşi în stomac, ca orice adolescentă», a recunoscut Mădălina“ (stiri.rol.ro), „Cînd dansam i-am zis că îmi place de el şi că am fluturaşi în stomac cînd îl văd“ (apolloniatv.ro). Diminutivarea nu e doar o sursă de credibilitate în descrierea senzaţiei fizice, ci mai ales un adaos de afectivitate pozitivă. Există şi o altă posibilitate de traducere, mai puţin răspîndită şi care are mai ales utilizări medicale – fluturaşi în burtă. Uneori şi aceasta apare în contexte romanţios-publicitare: „Sînt dornică să mă îndrăgostesc, să simt din nou fluturaşi în burtă, să fiu cu capul în nori, însă nu mi-am găsit încă sufletul pereche“ (sport.ro).

Pare limpede că expresia circulă în română cu o specializare pentru domeniul relaţiilor erotice. Restrîngerea apare în diferite pseudodefiniţii cu exces sentimental – „Fluturi în stomac înseamnă să fii îndrăgostit, să freamăţi de nerăbdare, să ai emoţii, să anticipezi o bucurie numai de tine ştiută, să ai aripi“ (clatitefermecate.ro) şi a fost înregistrată în dicţionarul de argou al lui G. Volceanov (2006): „a avea fluturi în stomac (expr.) – a fi îndrăgostit“ – deşi, evident, nu aparţine argoului, ci cel mult stilului colocvial. În engleză, expresia se referă la o stare mult mai generală, la o emoţie nu neapărat pozitivă şi care poate fi produsă şi de apropierea unui examen, a unei conferinţe etc.: definiţia de dicţionar e „a se simţi foarte agitat, neliniştit“ („have butterflies (in your stomach) = to feel very nervous, usually about something you are going to do“, Cambridge Advanced Learner’s Dictionary & Thesaurus). Apariţia lui butterflies cu sensul „uşoare spasme stomacale cauzate de anxietate“ e atestată în 1908, dar se pare că expresia ca atare s-a răspîndit mai tîrziu, în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

În româna actuală, expresia e folosită în mod clar cu sens pozitiv, ba chiar superlativ, iar conotaţia erotică poate fi concurată cel mult de cea gastronomică (probabil pentru că e vorba de stomac). Exemplul perfect provine dintr-un extrem de stupid mesaj publicitar televizat: „Dragele mele, fluturaşii în stomac nu se simt de la prea mult amor, fluturaşii în stomac se simt de la mîncărica bună gătită în Dry Cooker.“

Şi în alte limbi expresia englezească a fost tradusă şi a intrat în circulaţie mai ales cu aplicare la emoţiile erotice. În franceză, există cel puţin două versiuni: papillons à l’estomac şi papillons dans le ventre: „Ahhhh les papillons à l’estomac“ (forumaufeminin.com); „avoir des papillons dans le ventre: une belle expression pour la sensation renversante d’être amoureux“ (famillesuisse.ch); şi în italiană, expresia calchiată e foarte folosită – „L’euforia dell’amore romantico (le cosiddette farfalle nello stomaco)“ (focus.it) – şi lista poate continua.  

Traductibilitatea şi succesul expresiei se explică prin caracterul transparent al metaforei şi prin universalitatea experienţelor fizice. Folosirea în exces în jurnale adolescentine, reviste pentru femei şi reclame stupide nu ne-o face, însă, tocmai simpatică.  

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Eclipsă totală de Soare Foto JHU Hub Johns Hopkins University dms jpg
Eclipsa totală unică din 2027, un spectacol cosmic ce nu se va mai repeta în viețile noastre. Cum și unde să trăiești noaptea în plină zi
Pe 2 august 2027, vei putea vedea una dintre cele mai lungi eclipse totale de Soare din ultimele secole. Află unde și cum să o urmărești pentru o experiență unică!
lingouri
Cum investesc românii pe piețele globale comparativ cu vecinii din regiune
Investitorii din România și din Europa Centrală și de Est manifestă un interes tot mai mare pentru piețele internaționale, impulsionați de oportunitățile tot mai accesibile și atractive de pe bursele globale.
Oradea Foto Primăria Oradea jpg
Orașul comparat adesea cu Viena, pus la îndoială de localnici. „Devine Cluj-Napoca la prețurile imobilelor și chiriilor”
Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani datorită investițiilor private și a fondurilor europene și este adesea comparat de turiști cu Viena, datorită centrului său istoric. Localnicii sunt însă mai rezervați în a aprecia municipiul din nord-vestul României.
Miliardarul Sam Altman FOTO Guliver / Getty Images / Drew Angerer
Cum îți poate fi imitată vocea pentru infracțiuni. Inteligența Artificială face fraudele bancare dificil de recunoscut
Fraudele bancare nu mai seamănă deloc cu cele de acum zece ani. Inteligența artificială permite deja imitarea perfectă a vocii unui client, iar acest lucru pune în pericol metodele tradiționale de securitate folosite de unele instituții bancare.
click   carti de citit jpeg
Mărirea TVA la cărți va arunca România și mai rău în ignoranță? La ce soluție au apelat tinerii pentru a ocoli creșterea prețurilor
Creșterea TVA la cărți aduce perspective sumbre pentru edituri, tipografii și biblioteci. Se preconizează că și numărul cititorilor, și așa mic, va scădea drastic. În tot acest timp, tinerii se orientează tot mai mult pe cititul cărților online, înlocuindu-le pe cele în format fizic.
Atac iran/ FOTO: Times of israel
Noi dezvăluiri despre programul nuclear al Iranului. Republica islamică ar fi luat în considerare o armă electromagnetică
Surse israeliene apreciază că atacurile SUA și Israelului asupra Iranului, luna trecută, au oprit dezvoltarea de către Republica Islamică a două tipuri de focoase nucleare, precum și a unei „arme cu impulsuri electromagnetice (EMP).
farul fb jpg
FCSB, slabă în Europa, slabă și-n campionat. Umbra campioanei din sezonul trecut, bătută de Farul
Roș-albaștrii, învinși acasă, după un meci nebun, de 105 minute.
Animation July 27 2018 lunar eclipse appearance gif
27 iulie: Ziua în care a avut loc cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI
Pe 27 iulie, în 1794, Robespierre a fost arestat, iar în 1890, Vincent van Gogh s-a împușcat. Tot într-o zi de 27 iulie, Bugs Bunny a debutat pe micile ecrane, Richard Nixon a fost fost pus sub acuzare în Afacerea Watergate și avut loc cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI.
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Jobul tău e pe cale să dispară? Ce spun experții despre viitorul muncii în epoca AI
Specialiștii în Big Data, AI, securitate cibernetică și energie regenerabilă vor domina piața muncii până în 2030, arată o nouă analiză publicată de Visual Capitalist. Transformarea este deja în curs.