Florile (ne)tăiate din Cișmigiu

Publicat în Dilema Veche nr. 884 din 18 - 24 martie 2021
Florile (ne)tăiate din Cișmigiu jpeg

Există întîmplări care dau culoare istoriei, o însuflețesc, îi (re)creează atmosfera și (ce bine!) există oameni care lasă scrise aceste întîmplări. Este cazul Piei Alimăneștianu, născută Brătianu, pe care o putem citi în cea mai recentă apariție din colecția „Istorie cu blazon“ de la Editura Corint, Prin Cetatea lui Bucur. Trecutul viu (ediție îngrijită de Monica Pillat).

Eu m-am oprit prin Cișmigiul interbelic, la niște lalele. De fapt, la toate florile.

Grădinarul Turcu, cel mai în vîrstă dintre îngrijitorii parcului pe atunci, ajunsese printr-o circumstanță a istoriei pe frontul de la Verdun în Primul Război Mondial. A stat destul de mult timp printre francezi, suficient cît să cunoască unele dintre principiile acestora. Un alt grădinar, pare-se unul faimos, din Paris i-a expus din filozofia lui legată de flori: O floare se naște, trăiește și moare ca orice ființă omenească. Pentru ce să le tăiem înainte de a fi murit, să se fi uscat?

Teoria grădinarului francez corespundea la fix și cu ce gîndea și simțea grădinarul nostru încă dinainte de a ajunge prin Franța. Turcu se necăjea tare cînd trebuia să taie florile înainte de a se fi veștejit. Șefii de la Casa Grădinilor îi porunceau de multe ori să taie din boboci, iar el încerca să fenteze cumva ordinul găsind tot felul de scuze.

Într-o zi a venit un nou șef, mai tînăr și de neclintit în decizii, domnul Marinescu. Ce trebuia tăiat, tăiat să fie. Ghinionul grădinarului Turcu, perioada coincidea și cu un episod mai nefericit pentru tufele de lalele din Cișmigiu, cînd acestea începeau să pălească, așa că i s-a cerut să le taie pe toate. Nu l-a lăsat sufletul să o facă și a doua zi a fost concediat, fără prea multe discuții. Sau floricele.

Peste vreo lună s-a întîlnit întîmplător cu domnul Marinescu în Cișmigiu. Grădinarul Turcu privea cu tristețe în jur, la plantele pe care le îngrijise atîta amar de vreme și îl mîhnea starea în care le vedea, neudate la timp și nesăpate. Nu a ratat ocazia de a-i semnala fostului șef contrastul cu imaginea grădinii de pe vremea cînd el o îngrijea. Domnul Marinescu i-a răspuns că din cauza încăpățînării l-a concediat.

Mă mir de ce te-a învățat francezul. Se poate să nu fi știut că o plantă slăbește dacă-i lași florile  să se usuce pe tulpină?, a adăugat acesta. Apoi i-a întins mîna, i-a spus să mai lase din principiile franțuzești la o parte și să revină la slujbă. Grădinarul Turcu a acceptat.

O dilemă rămîne (ce bine!) în istorie: mai bine tai din flori înainte să se ofilească, în ideea de a le preveni sfîrșitul, sau dai o șansă fiecărui boboc în ideea de a încuraja un nou început?

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.