Filme criminale

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Filme criminale jpeg

În ultima vreme, un post de televiziune a transmis de mai multe ori un clip publicitar prin care anunţa filmele criminale ale verii. Eticheta filme criminale poate fi întîlnită şi în Internet, între categoriile în care îşi grupează anumite site-uri oferta cinematografică. Există şi romane criminale, menţionate de pildă în prezentarea unui film despre „un arhitect și scriitor de romane criminale de succes“ (subtitrari-filme.com). Exemplele nu sînt totuşi multe, şi nici foarte surprinzătoare: în mod evident, autorii lor au încercat să traducă denumirile unor categorii ficţionale direct din engleză – crime fiction, crime film, crime novel – sau din germană: Kriminalfilm, Kriminalroman, Krimi –, imitîndu-le cît mai fidel. Traducătorii grăbiţi par să fi ignorat existenţa în română a unor denumiri deja fixate pentru respectivele genuri ficţionale – film poliţist şi roman poliţist. E posibil chiar să fi avut dubii asupra acestor formule, pe care poate că nu le-au găsit suficient de potrivite. Denumirile genului sînt desigur convenţionale, fixate prin tradiţie şi doar parţial justificate semantic. Din romanele poliţiste pot lipsi poliţiştii; e drept, şi crimele pot lipsi, dacă nu în sensul larg al cuvîntului (de „infracţiuni“), cel puţin în cel restrîns („omoruri“). În franceză, genul este denumit prin referire la poliţie: roman policier, film policier; prin substantivare – policier, iar prin abreviere şi derivare colocvială – polar. O altă posibilitate de denumire, exploatată în mai multe limbi, e referirea la detectivii care rezolvă (ca parte a poliţiei, independent de aceasta sau înaintea ei) misterele crimelor: în engleză, detective story, cu un adjectiv folosit uneori şi în română („Salut… ştie cineva autori de romane poliţiste sau romane detective?“, tpu.ro). Cea mai netransparentă denumire a genului este cea impusă de uz în italiană, unde adjectivul giallo, „galben“, a devenit substantiv cu sensul „roman (sau film) poliţist“, prin metonimie, pornindu-se de la culoarea copertelor unei vechi colecţii de romane poliţiste. Mai multe limbi au preluat fie – sub influenţa francezei – denumirea care conţine referirea la poliţie (turca, greaca), fie, probabil sub influenţă germană, pe cea legată de crimă (rusa, bulgara). Articolul în spaniolă din Wikipedia înşiră cea mai mare varietate de desemnări: novela policíaca, policial, detectivesca, novela criminal.

În română, adjectivul ales a fost poliţist, sub influenţa francezei. Atestările formulelor de desemnare sînt destul de timpurii: romanul poliţist e menţionat, de pildă, în Universul literar din 24 mai 1925; filmul poliţist, în Contimporanul din 10 iunie 1923. Camil Petrescu publică în Revista Fundaţiilor Regale din 1 august 1934 articolul „Modalitatea şi tehnica romanului poliţist“, pe care îl va relua în Teze şi antiteze şi în care condamnă fără drept de apel genul literar, din considerente elitiste, estetice şi intelectuale („Romanul poliţist nu e o carte imorală, ci doar o carte crîncen proastă“). În perioada comunistă, formula s-a păstrat (e folosită, de exemplu, de Silvian Iosifescu, în Literatura de frontieră, 1971), chiar dacă eroii cărţilor româneşti care reprezentau genului erau acum miliţieni. Franţuzismul policier a fost înregistrat de Florica Dimitrescu, în Dicţionar de cuvinte recente, ca termen circulînd încă din anii ’70 (cînd în Contemporanul se vorbea de filmul Un comisar acuză ca de „un bun policier“); cuvîntul e folosit şi azi, în forma din franceză („primul policier“, în E. Istodor, 101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă, 2013; Alex Goldiş, „Fragmente de policier textualist“, în Ziarul de duminică, 27.04.2012). Cuvîntul a fost cuprins în DEX într-o formă grăbit şi incorect adaptată: cu ortografia polisier şi cu indicaţia de pronunţare a finalei -si-er – diferită de a originalului francez şi a rostirii cultivate (-sie, accentuat pe vocala finală şi fără hiat).

Foto: wikimedia commons

Trebuie totuşi să recunoaştem că s au folosit cîndva în română şi sintagmele roman criminal şi film criminal: în special în Ardeal, sub influenţa germanei. Calicul (revistă umoristică din Sibiu) din 1/13 martie 1892 publica o lisă de cărţi disponibile în Librăria lui W. Krafft, printre care Tîlharul Fulger, roman criminal. În ziarul Românul din 6/19 aprilie 1914, Cinematograful Apollo din Arad anunţa un „program senzaţional“ cuprinzînd, printre altele, „Goana după rubine, film criminal în 3 acte, după păţaniile lui Nat Pinkerton, regele detectivilor“. Sintagmele apar şi în româna din Republica Moldova, probabil sub influenţa rusei: „Maestru al thriller-ului, unul dintre cei mai cunoscuţi autori de romane criminale la nivel mondial“ (mediapublic.md).

Pînă la urmă, inovaţiile lexicale şi frazeologice sînt imprevizibile. Dacă influenţa germană asupra românei ar fi fost mai puternică decît cea franceză, s-ar fi impus probabil formulele roman criminal şi film criminal. Cum lucrul nu s-a întîmplat, reapariţia lor astăzi e inutilă şi neinspirată: mai ales pentru că riscă să activeze fie sensul de evaluare negativă al adjectivului criminal „rău, dăunător“ (DEX), fie sensul familiar-argotic, de exprimare a intensităţii – atît negative, cît şi pozitive („teribil“, „extraordinar“, „trăsnet“): „te aşteptăm la o petrecere criminală“ (stiri.apropotv.ro); o melodie „criminală rău de tot, îşi spune focul din inimă“ (youtube). Pentru a evita asemenea ambiguităţi e suficient să revenim la sintagmele bine instalate în limbă, cunoscute de toată lumea: roman poliţist, film poliţist. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.