Filme criminale

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Filme criminale jpeg

În ultima vreme, un post de televiziune a transmis de mai multe ori un clip publicitar prin care anunţa filmele criminale ale verii. Eticheta filme criminale poate fi întîlnită şi în Internet, între categoriile în care îşi grupează anumite site-uri oferta cinematografică. Există şi romane criminale, menţionate de pildă în prezentarea unui film despre „un arhitect și scriitor de romane criminale de succes“ (subtitrari-filme.com). Exemplele nu sînt totuşi multe, şi nici foarte surprinzătoare: în mod evident, autorii lor au încercat să traducă denumirile unor categorii ficţionale direct din engleză – crime fiction, crime film, crime novel – sau din germană: Kriminalfilm, Kriminalroman, Krimi –, imitîndu-le cît mai fidel. Traducătorii grăbiţi par să fi ignorat existenţa în română a unor denumiri deja fixate pentru respectivele genuri ficţionale – film poliţist şi roman poliţist. E posibil chiar să fi avut dubii asupra acestor formule, pe care poate că nu le-au găsit suficient de potrivite. Denumirile genului sînt desigur convenţionale, fixate prin tradiţie şi doar parţial justificate semantic. Din romanele poliţiste pot lipsi poliţiştii; e drept, şi crimele pot lipsi, dacă nu în sensul larg al cuvîntului (de „infracţiuni“), cel puţin în cel restrîns („omoruri“). În franceză, genul este denumit prin referire la poliţie: roman policier, film policier; prin substantivare – policier, iar prin abreviere şi derivare colocvială – polar. O altă posibilitate de denumire, exploatată în mai multe limbi, e referirea la detectivii care rezolvă (ca parte a poliţiei, independent de aceasta sau înaintea ei) misterele crimelor: în engleză, detective story, cu un adjectiv folosit uneori şi în română („Salut… ştie cineva autori de romane poliţiste sau romane detective?“, tpu.ro). Cea mai netransparentă denumire a genului este cea impusă de uz în italiană, unde adjectivul giallo, „galben“, a devenit substantiv cu sensul „roman (sau film) poliţist“, prin metonimie, pornindu-se de la culoarea copertelor unei vechi colecţii de romane poliţiste. Mai multe limbi au preluat fie – sub influenţa francezei – denumirea care conţine referirea la poliţie (turca, greaca), fie, probabil sub influenţă germană, pe cea legată de crimă (rusa, bulgara). Articolul în spaniolă din Wikipedia înşiră cea mai mare varietate de desemnări: novela policíaca, policial, detectivesca, novela criminal.

În română, adjectivul ales a fost poliţist, sub influenţa francezei. Atestările formulelor de desemnare sînt destul de timpurii: romanul poliţist e menţionat, de pildă, în Universul literar din 24 mai 1925; filmul poliţist, în Contimporanul din 10 iunie 1923. Camil Petrescu publică în Revista Fundaţiilor Regale din 1 august 1934 articolul „Modalitatea şi tehnica romanului poliţist“, pe care îl va relua în Teze şi antiteze şi în care condamnă fără drept de apel genul literar, din considerente elitiste, estetice şi intelectuale („Romanul poliţist nu e o carte imorală, ci doar o carte crîncen proastă“). În perioada comunistă, formula s-a păstrat (e folosită, de exemplu, de Silvian Iosifescu, în Literatura de frontieră, 1971), chiar dacă eroii cărţilor româneşti care reprezentau genului erau acum miliţieni. Franţuzismul policier a fost înregistrat de Florica Dimitrescu, în Dicţionar de cuvinte recente, ca termen circulînd încă din anii ’70 (cînd în Contemporanul se vorbea de filmul Un comisar acuză ca de „un bun policier“); cuvîntul e folosit şi azi, în forma din franceză („primul policier“, în E. Istodor, 101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă, 2013; Alex Goldiş, „Fragmente de policier textualist“, în Ziarul de duminică, 27.04.2012). Cuvîntul a fost cuprins în DEX într-o formă grăbit şi incorect adaptată: cu ortografia polisier şi cu indicaţia de pronunţare a finalei -si-er – diferită de a originalului francez şi a rostirii cultivate (-sie, accentuat pe vocala finală şi fără hiat).

Foto: wikimedia commons

Trebuie totuşi să recunoaştem că s au folosit cîndva în română şi sintagmele roman criminal şi film criminal: în special în Ardeal, sub influenţa germanei. Calicul (revistă umoristică din Sibiu) din 1/13 martie 1892 publica o lisă de cărţi disponibile în Librăria lui W. Krafft, printre care Tîlharul Fulger, roman criminal. În ziarul Românul din 6/19 aprilie 1914, Cinematograful Apollo din Arad anunţa un „program senzaţional“ cuprinzînd, printre altele, „Goana după rubine, film criminal în 3 acte, după păţaniile lui Nat Pinkerton, regele detectivilor“. Sintagmele apar şi în româna din Republica Moldova, probabil sub influenţa rusei: „Maestru al thriller-ului, unul dintre cei mai cunoscuţi autori de romane criminale la nivel mondial“ (mediapublic.md).

Pînă la urmă, inovaţiile lexicale şi frazeologice sînt imprevizibile. Dacă influenţa germană asupra românei ar fi fost mai puternică decît cea franceză, s-ar fi impus probabil formulele roman criminal şi film criminal. Cum lucrul nu s-a întîmplat, reapariţia lor astăzi e inutilă şi neinspirată: mai ales pentru că riscă să activeze fie sensul de evaluare negativă al adjectivului criminal „rău, dăunător“ (DEX), fie sensul familiar-argotic, de exprimare a intensităţii – atît negative, cît şi pozitive („teribil“, „extraordinar“, „trăsnet“): „te aşteptăm la o petrecere criminală“ (stiri.apropotv.ro); o melodie „criminală rău de tot, îşi spune focul din inimă“ (youtube). Pentru a evita asemenea ambiguităţi e suficient să revenim la sintagmele bine instalate în limbă, cunoscute de toată lumea: roman poliţist, film poliţist. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.
variola maimutei
Primul caz de infectare cu noua tulpină mpox, confirmată în California
Oficialii americani din domeniul sanitar au confirmat primul caz de infectare cu noua variantă mpox (variola maimuței). Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, pacientul este o persoană care s-a întors recent din Africa de Est.
index webp
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Pe meleagurile Moldovei, între județele Neamț și Iași, se ascunde în pădure un castel unic. Bijuteria arhitecturală a rezistat în fața tuturor războaielor, invaziei sovietice, incendiilor, chiar și comunismului.
GcXF4ZYXcAAG6ou jfif
Navă de spionaj rusă, escortată de Marea Britanie, după ce a fost observată în preajma cablurilor submarine în Marea Irlandei
O navă de spionaj rusă a fost escortată în afara Mării Irlandei după ce a patrulat o zonă cu infrastructură submarină critică.