Festivalul Dilema Veche 2013 - weekend cultural în Cetatea Alba Iulia

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
Festivalul Dilema Veche 2013   weekend cultural în Cetatea Alba Iulia jpeg

● Spectacole, literatură, dezbateri, concerte, filme, fotografie, meşteşuguri: dilemele vor cuceri Cetatea Alba Carolina timp de trei zile

A doua ediţie a Festivalului Dilema veche are loc în perioada 30 august - 1 septembrie, în spaţiul Cetăţii Alba Carolina din „Cealaltă capitală“ – Alba Iulia.

În trei zile de cultură, dezbateri, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii, festivalul oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor“ de pretutindeni, prilejul unei weekend cultural într-un spaţiu inedit, la care accesul este liber.

Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema veche şi directorul Festivalului: „Spre deosebire de festivalurile «de gen», noi oferim o experienţă culturală unică. Aducem la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfîrşit de săptămînă. Poţi oricînd să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina, alături de comunitatea locală“.

Construită la începutul secolului al XVIII-lea, cetatea este cea mai mare din România şi a trecut în ultimii ani printr-un intens proces de restaurare şi reintroducere în patrimoniul cultural.

Invitatul de onoare al acestei ediţii este dl Andrei Pleşu, care va deschide festivalul cu conferinţa „Despre bătrîneţe: întrebări, nelinişti, bucurii“: „Mai toate ţările lumii au mai multe capitale, în afara aceleia consacrate administrativ. Capitale istorice, culturale, academice, turistice etc. În România, capitala mea preferată este Alba Iulia. Am fost acolo, la 1 decembrie 1990, cînd s-a sărbătorit noua Zi Naţională a ţării. Şi mă bucur să mă întorc în acest oraş, nu din solemne raţiuni istorice, ci doar pentru a omagia farmecul impozant, dar discret al unei foarte ospitaliere cetăţi autohtone. Mă întorc la Alba, aşa cum mă întorc, mereu, la Dilema. Ca la un permanent reînceput, ca la o veche şi tinerească promisiune.“

Prima seară va continua cu un spectacol special realizat pentru Traseul Porţilor Cetăţii de către Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, cu participarea lui Răzvan Mazilu, şi se va încheia cu proiecţia filmului Searching for Sugar Man, premiat în 2013 cu Oscar pentru cel mai bun film documentar.

Programul celei de-a doua zile a festivalului include, pe lîngă ceremonialul de schimbare a gărzilor Cetăţii, unic în România, dezbaterea „Identităţi locale, identitate europeană“, cu invitaţi din presa românească şi europeană şi cu participarea dlui Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură. Vor avea loc, de asemenea: o dezbatere cu nume importante din viaţa culturală românească: Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Liviu Papadima, un maraton de poezie (Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea), trei piese de teatru scurt din proiectul Green Hours „Spaţii!“, şi proiecţia filmului Love Building, debutul în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină. Ziua se va încheia cu concerte rock, indie şi jazz, cu Les Elephants Bizzares, Kumm, Norzeatic, Maria Răducanu & contrabasistul Chris Dahlgren şi Jazzybirds.

În ultima zi a festivalului, publicul va putea asista la un dialog între Horia-Roman Patapievici şi Dan C. Mihăilescu, se va putea bucura de scurtmetraje româneşti şi de proiecţia documentarului Anul Dragonului, lecturi publice cu Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian şi Ioana Pârvulescu, dar şi de transmisiunea live de la deschiderea Festivalului Enescu.

Sîmbătă şi duminică se vor desfăşura şi un mini-tîrg de carte, tîrgul de meşteşuguri şi meserii tradiţionale, ateliere de scriere creativă şi de benzi desenate, expoziţia de fotografie cu imagini din Himalaya şi spectacolul de teatru-labirint.

Festivalul se va încheia cu Fanfara Ciocîrlia, care împlineşte 16 ani de cînd duce muzica românească în toate colţurile lumii.

Spoturile de promovare ale festivalului, regizate de Radu Jude şi realizate cu sprijinul Castel Film şi wearebasca, aduc în prim-plan dilema omului modern, asediat de volumul tot mai mare de informaţie şi chinuit de indecizie. Şerban Pavlu (Toată lumea din familia noastră, Cea mai fericită fată din lume), Ioana Flora (Periferic, Pescuit sportiv) şi Dan Nicolaescu sînt cei trei protagonişti ai campaniei.

Festivalul Dilema veche este primul eveniment „multi-art“ al unei publicaţii culturale din România, fiind organizat de către Asociaţia „Oameni cu dileme“, împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

Pentru mai multe detalii despre program şi invitaţi, vă rugăm să urmăriţi: festival.dilemaveche.ro şi pagina de Facebook Dilema veche.

Organizatori: Dilema veche, Asociaţia „Oameni cu dileme“, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba

● Co-producător: TVR2

● Susţinut de: Ţuca Zbîrcea & Asociaţii, Catena, Tarom, Castel Film, wearebasca, Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

● Parteneri media: Magic FM, Adevărul, Historia, Digi 24, Senso Tv, Caţavencii, Şapte Seri, Campus Cluj, Ziarul Ring, Hotnews, Profil Cultural, Get Lokal, Igloo, Decît o Revistă, Tataia, Neaparat.ro, Mureş Zi de Zi, Transilvania Business, Monitorul de Alba

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Daniel Pavel, prezentatorul Survivor All Stars se bucură de fiecare moment petrecut în Dominicană
Ei sunt cei 6 concurenți care se bat pentru un loc la „Survivor România 2025”. Marea luptă, pe cale să înceapă!
Au mai rîmas câteva luni până când telespectatorii români vor putea urmări un nou sezon „Survivor”. Posibilii concurenți se luptă deja pentru un loc în cadrul show-ului de la PRO TV și și-au făcut prezența în emisiunea lui Cătălin Măruță. Aflați informații despre cei șase concurenți care doresc să a
Tren Coradia Alstom scaled jpg
Ruta pe care va merge primul tren electric nou Alstom Coradia Stream. Cât costă un bilet
CFR Călători a anunţat că primul tren electric format din material rulant nou, rama RE-IR TS02 Alstom Coradia Stream, va pleca miercuri din Gara de Nord Bucureşti.
Loto. Sursa foto: Impact.ro
Primele declarații ale românului care a câștigat aproape 10 milioane de euro la Loto 6/49 joi. Este din Galați și joacă de peste 10 ani
Câștigătorul marelui premiu de categoria I, în valoare de peste 9,58 milioane de euro, obținut la tragerea Loto 6/49 din data de joi, 14 noiembrie, s-a prezentat la sediul central al Loteriei Române, potrivit unui comunicat emis de instituție.
paul teal jpg
Doliu la Hollywood! Starul din serialul „One Tree Hill” a murit. Avea doar 35 de ani
Paul Teal, actor de film și televiziune, cunoscut în special pentru rolul său din serialul pentru adolescenți One Tree Hill, a încetat din viață, conform unei declarații emise de agentul său, Susan Tolar Walters. Actorul avea 35 de ani.
image png
Imagini incredibile cu Gabriela Lucuțar! Cum arăta „Regina Întunericului” înainte de operațiile estetice și cu părul lung. FOTO
Gabriela Lucuțar, cea care se autointitulează „Regina Întunericului”, a devenit cunoscută prin prisma meseriei sale, fiind una dintre cele mai de succes patroane de pompe funebre. Dacă acum este o femeie care atrage atenția prin stilul său vestimentar excentric marcat de purtarea hainelor de culoare
1 KV RetuRO Simbol L 2 jpg
SGR: de la un sistem local, la un model de bună practică în Europa
La aproape un an de la lansarea sa, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), unul dintre cele mai ample și complexe proiecte de circularitate din România și din regiune, poate fi considerat un instrument practic de educație pentru mediu pe care românii îl au la dispoziție.
WhatsApp Image 2024 11 19 at 15 26 56 jpeg
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Elena Lasconi este neconvingătoare pe plan internațional, George Simion timid și fără lovituri decisive, iar Marcel Ciolacu are o tactică de evitare a confruntării. Așa îi vede pe principalii candidați la alegerile prezidențiale analistul politic Cristian Pîrvulescu după dezbaterea de luni seara.
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
Un neurochirug avertizează că un popular tratament de înfrumusețare ar putea declanșa un AVC. Persoanele cele mai expuse
Un medic neurochirurg și-a avertizat clienții că un popular tratament de înfrumusețare ar putea declanșa un accident vascular cerebral care le pune viața în pericol.
Putin si Zelenski FOTO Shutterstock
Dilema lui Putin la împlinirea a o mie de zile de război în Ucraina. Ce își dorește dictatorul rus
Preşedintele rus Vladimir Putin este prins într-o dilemă - război vs pace - în contextul în care marţi se împlinesc o mie de zile de lupte în Ucraina, unde armata sa avansează cu marşuri forţate pe front.