Femeile și noi, poeții

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Binili învinge jpeg

Noi sîntem poeți doar atunci cînd sîntem foarte melancolici. „Melancolici“ se traduce cel mai adesea prin beți. Lucru confirmat și de eroul nostru Nichita Stănescu. La melancolie devenim frate cu codrul şi îl invidiem pînă și pe domnul Puric, care poate mima aproape orice, inclusiv că e sănătos la cap.

În restul timpului nu ne pricepem deloc, dar deloc la metafore. Să vă dăm cîteva exemple.

– Vrei să mergem la shopping?

Noi, în nemernicia noastră, chiar credem că ne întrebați asta și nu că e o chestie Jedi. Ca să fim mai clari. Nu, nu vrem să mergem la „shopping“. Nu am vrut niciodată. Numai că, de dragul supraviețuirii omenirii, noi, cei care nu arătăm precum Clooney, am pretins că sîntem interesați de plimbarea în neștire prin magazine cu rochițe, pantofiori sau orice altceva care nu conține bere sau electronice. Fie ne explicați clar că, dacă „alegem“ să mergem la shopping, avem șansa extraordinară să nu dormim pe canapea sau pe terasă, fie nu ne dați șansa să alegem.

– Ai auzit ce ți-am spus?

Privirea aia sticloasă este un semn de disperare. Știm că ar trebui să știm. IQ-ul nostru e în cădere liberă. Încep să ne curgă balele și, dacă am avea coadă, am da ca disperații din ea. Am și lătra dacă am ști că asta ne-ar scăpa din belea. De obicei repetați întrebarea cu sadism. Ne trece prin minte să vă spunem că nu ați introdus cuvintele-cheie în propoziție, dar nu vrem să ne mutăm în gară. Oricum, pentru referințe – în cazul meu, cuvintele-cheie sînt Michael Jordan, prăjitură cu mac, cireșe, cozonaci sau cinnamon-bun. Pentru marea noastră majoritate, fotbal, bere, bunăciune și șaorma funcționează. Țipate pe cît posibil ca și cum ați fi lovite de Tourette. De exemplu:

– Iubi, mîine trebuie să FOTBAL mergem la ai mei și BERE trebuie să cumperi ce ți-am scris pe lista asta BUNĂCIUNE de pe masă, că altfel îți gătești singur pentru următoarea lună ȘAORMA.

Asta ar fi dovada cea mai clară că ne iubiți.

– Vrei să mergem la balet?

Nici unul dintre noi nu va ști dacă este o întrebare-capcană sau ne cereți opinia. Să mergem cu voi ca să vedem niște domnișoare incredibil de flexibile, cu un fizic senzațional și aproape fără haine e o chestie care ne confuzează. În plus, faptul că de obicei sînt și băieți care arată ca blestemul absolut al nebăutorilor de bere face lucrurile și mai ciudate. Plus că e cu muzică și fără bară sau pileală. O să ne gîndim și că sînt mult prea multe lucruri cu care ne veți putea scoate ochii ca urmare a evenimentului și că toate astea pot avea consecințe dezastruoase pentru reproducerea speciei.

– Iubitule, nu ai vrea să strîngi gunoiul din camera ta?

Zînele noastre, noi am trăit ani în șir singuri sau cu băieții. Nu avem aceeași percepție a gunoiului. Sticlele de bere goale sînt importante pentru noi. Sînt un fel de trofeu. Ne dau încredere în capacitatea noastră de a salva lumea dacă Dumnezeu dă în noi cu un potop cu bere sau dacă se topește gheața aia de la poli.

La fel și cu ambalajele sau rămășițele de șaorma cu de toate care ajută la mascarea altor mirosuri pe care voi tindeți să le desconsiderați. Pentru noi, talentul de a produce miasme puturoase este similar cu nevoia dumneavoastră de parfumuri. Ne simțim de cele mai multe ori minimalizați, în ciuda faptului că producem chestii bio și gratis, și nu nenorociri artificiale care costă cît zece litri de vin.

Noi nu vedem gunoiul la fel ca voi. Că doar zdrobitoarea majoritate a politicienilor noștri sînt bărbați și pînă și Viorica este o lumină comparativ cu Nicolicea.

Nu vrem, în general, să strîngem nimic. Niciodată. Dacă vreți să golim chestii, atunci este cu totul și cu totul altceva.

Nouă ne trebuie traducere explicită la ceea ce spuneți dumneavoastră – în cazul excepțional cînd nu ne gîndim la statistici sportive, mașini, băute și gînduri războinice în care sîntem cel puțin la fel de șmecheri ca Brad Pitt în filmul ăla cu zombi.

Deci întrebarea dumneavoastră: „Iubi, pot să îți spun ceva?“ nu funcționează. Deloc. Ne dă nouă speranța ridicolă că am putea spune nu.

Dacă vreți ceva de la noi ar trebui să începeți simplu.

– FOTBAL! Băi, vrei să calci, să speli vasele și să mănînci lucruri gătite de tine? Dacă nu, atunci trebuie să faci cutare lucru.

Dacă nu reacționăm înseamnă fie că sînteți căsătorite cu modelul pe care se vor construi modele de bărbați ale Inteligenței Artificiale, fie sîntem prea beți. Altă metodă calmă și politicoasă de a ne stimula eficient, mai jos:

– BERE! Băi, fie îți duci împuțiciunile la mașina de spălat, fie te muți cu mă-ta, că ea a zis că te primește înapoi!

Am folosit un exemplu mai concret care, desigur, este excepțional în lumea noastră.

– Nu vrei să vin și eu la meci cu voi?

Sigur că vrem, că doar ce poate fi mai frumos decît să îi arăți iubitei cît de descreierat ești tu, cu prietenii tăi. Și sigur că noi ne ducem la meci pentru a admira eleganța echipamentului sportiv, reclamele de pe stadion, îmbinarea de culori și feng shui-ul stadionului. Și chiar ne am dori să vedeți că durata unui meci este de 105 minunte și nu de șase ore și, dacă sînt prelungiri, de două zile, așa cum v-am obișnuit.

– Ai înțeles ce ți-am spus?

V-am dat vreodată motive că s-ar putea să înțelegem ce ne spuneți? Noi habar nu avem nici măcar cînd voi aveți chef de sex, cum paștele mă-sii aveți așteptările astea de la noi? Băi, noi suntem ăia care nu suntem în stare să tragem apa la budă și nu am descoperit încă nici cum se închide frigiderul. Noi suntem ăia care, dacă dați drumul la o minge prin casă, putem să o urmărim cu orele cum sare. Noi, care nu știm nici măcar care e fundul la pantaloni dacă nu au etichetă, vreți să vă înțelegem pe voi?

Pe voi, care stați țșpe ore să vă hotărîți ce vi se potrivește într-un magazin unde aveți bani de un umeraș?

Nu. Nu vă înțelegem!

Foto: Cosmin Bumbuț

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.