Femeile, războiul și o „armă” neconvențională

Publicat în Dilema Veche nr. 934 din 3 – 9 martie 2022
Femeile, războiul și o „armă” neconvențională jpeg

Încă de cînd a devenit cancelar al Germaniei în 1933, Hitler a stabilit și cum trebuia să arate femeia germană ideală: cu fața curată, nemachiată, mai ales fără buze colorate cu ruj, deprindere care amintea de obiceiurile femeilor din epoca Weimar. Dictatorului îi displăcea complet rujul roșu purtat de femei. La fel și pantalonii îmbrăcați de dame, se pare. Nu prea era indicat pentru femei nici să folosească parfum. În cazul politicii lui Mussolini, situația se prezenta similar. Asta așa, ca tablou general, nu esențial, dar sugestiv, în nuanțe totalitare.

A început al Doilea Război Mondial.

În tabăra Aliaților, tabloul era diferit, firește, iar idealul feminin de frumusețe se conturase de-a lungul anilor pe piața liberă, unde sufragetele, Hollywood-ul și Coco Chanel avuseseră grijă, printre altele, ca rujul roșu să devină un element de bază în arsenalul feminin interbelic. A intervenit raționalizarea, dar asta-i altă istorie.

În Statele Unite ale Americii, oglinda reflecta realitatea și în alte nuanțe. În 1942, la inițiativa Primei Doamne Eleanor Roosevelt și a generalului George Marshall (și la imboldul istoriei prin atacul de la Pearl Harbor din decembrie 1941), a fost înființat Women’s Army Auxiliary Corps (în traducere aproximativă, Trupele armate auxiliare de femei). Din 1943, structura a devenit parte a armatei Statelor Unite ale Americii. Femeile recrutate erau antrenate și încadrate în diverse departamente, de la tehnic la medical sau administrativ. Altfel spus, oriunde era nevoie de cunoștințele, abilitățile și antrenamentul special al acestora, așa cum menționau documentele oficiale. Guvernul american a mizat și pe un detaliu aparent nesemnificativ: a angajat-o pe Elizabeth Arden să producă un ruj dedicat femeilor din armată. Doamna Arden a ales o nuanță de roșu aprins, puternic. Astfel, la înrolare, femeile primeau și un fel de trusă care conținea ruj roșu, lac de unghii și un fard de obraz. Plus, odată cu acestea, un strop din normalitatea vieții în afara războiului. Poate părea superficial și lipsit de importanță, dar tind să cred că nu este chiar așa. Sigur, un banal produs cosmetic nu oprește tancul și nici vreo rachetă. Un moral înviorat, însă, contribuie la luptă și descumpănește inamicul. Întotdeauna.

Ulterior, celebra companie de cosmetice a doamnei Arden a scos pe piață și o linie de rujuri roșii dedicate femeilor civile, numită Roșu Victorie. Nu întîmplător.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: pinterest

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

steag drapel china foto shutterstock
„O greșeală peste o greșeală”. China, despre noua amenințare tarifară a lui Trump: „Expune încă o dată natura şantajistă a SUA”
Ministerul chinez al Comerţului afirmă că se „opune ferm” tarifelor suplimentare de 50% asupra importurilor chinezeşti ameninţate luni de preşedintele american Donald Trump, numind-o „o greşeală peste o greşeală”, relatează CNN.
Alin Chirila FOTO click ro webp
Fostul campion MMA, care a răpit și bătut un bărbat timp de oră, condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare
Fostul campion european la arte marțiale mixte (MMA), Alin Chirilă, a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare. El este acuzat că a răpit un bărbat, l-a băgat cu forța în mașina personală și apoi l-a bătut timp de o oră, amenințându-l apoi cu moartea dacă va vorbi cu polițiștii.
belen jpg
O vedetă TV care a făcut striptease pentru Mutu a recunoscut că nu era singură când îl dezmierda pe român
Belen Rodriguez anunță în presa italiană că este singură pentru prima dată în ultimii 20 de ani.
12947769 jpg
Prețul plătit de Rusia în schimbul a câteva mii de kilometri pătrați din Ucraina. Ritmul progreselor rusești a încetinit considerabil
Progresul Rusiei a încetinit considerabil în ultimele cinci luni, după o creștere în noiembrie, se arată în două analize separate. Potrivit estimărilor Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), ritmul lunar al câștigurilor teritoriale scăzut sub o treime în raport cu luna noiembrie.
Donald Trump FOTO AFP
Trump se dezlănțuie la adresa Uniunii Europene: „Ne trage pe sfoară în privința comerțului și a fost rea cu noi”
Președintele Donald Trump susține că „nu are în vedere” implementarea unei pauze în aplicarea tarifelor pentru Uniunea Europeană. „Ne trage pe sfoară în comerț și fost rea cu SUA”, a spus șeful de la Casa Albă.
Gurabarza Treptele Romane Ruda Foto Daniel Guță (183) jpg
Minele care au adus României sute de tone de aur. O mulțime de persoane ajung aici sperând că o să se îmbogățească
Minele de aur din Gurabarza, Hunedoara, au scos sute de tone de aur. Deși au fost închise, pasiunea pentru aur nu i-a lăsat pe localnici, care știu de bogățiile imense din adâncuri.
Ochii nu mint   semnalele de avertizare indică probleme de sănătate Colaj DMS
Privirea copilului tău îți poate spune mai multe decât crezi: ce boli grave poți depista din ochi
Simpla observare a ochilor copiilor și adulților poate dezvălui afecțiuni grave. Experții spun că modificările pupilelor și ale privirii pot semnala probleme de sănătate mintală și neurologică.
musk trump fotoX jpg
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
Mai multe țări europene au cerut timp pentru negocieri cu SUA înainte de impunerea unor tarife în contrapartidă cu cele cerute de Trump. Vicepreședintele Comisiei pentru Comerț Internațional din cadrul Parlamentului European, Iuliu Winkler, a explicat provocările unui astfel de proces.
Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Ce ascunde scandalul emisarilor trimiși în SUA de premierul Ciolacu
„Trimișii” premierului Marcel Ciolacu au încins spiritele pe scena politică din România. Analiștii de politică externă nu contestă decizia primului ministru, însă punctează că unele aspecte trădează o improvizație și o lipsă de pregătire a politicienilor români pe plan internațional.