Femeile la Jocurile Olimpice

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Femeile la Jocurile Olimpice jpeg

Privesc o fotografie de arhivă care o înfățișează pe jucătoarea de tenis Charlotte Cooper Sterry, prima campioană olimpică la tenis din istorie, purtînd o cămașă cu guler cu revere (cum altfel?) și o fustă lungă, strînsă în talie de o curea cu o cataramă-bijuterie supradimensionată. Și mi-o imaginez cum juca echipată astfel.

Apare domnul Pierre de Coubertin, unul dintre inițiatorii Jocurilor Olimpice moderne, și spune că o Olimpiadă cu femei ar fi inaplicabilă, neinteresantă, inestetică și neadecvată.

Primele Jocuri Olimpice de Vară moderne au avut loc la Atena în 1896 și au descurajat participarea femeilor la competiție – femeile trebuiau să își păstreze farmecul lor feminin, nu să se implice în activități bărbătești, ar fi fost justificarea oficială. Așa o fi? Nu cred. Farmecul feminin și sportul pot merge împreună de minune. Ceea ce istoria avea să demonstreze și continuă să o facă.

Treptat, femeilor li s-a permis participarea la Olimpiadă la probe precum tenisul, golful, patinajul și înotul, dar atitudinile de genul celor inspirate de comentariul lui Pierre de Coubertin, președinte al Comitetului Internațional Olimpic, erau încă dominante. Așa că, pentru a-și croi un drum mai bun spre Jocurile Olimpice, un grup de femei, condus de Alice Milliat, a înființat Federația Internațională de Sport a Femeilor, în 1921. În același an, la Monte Carlo, s-a desfășurat primul turneu sportiv internațional feminin din istorie. Doamnelor li s-a refuzat colaborarea cu Comitetul Internațional Olimpic, ba mai mult, forul sportiv le-a cerut să nu folosească titulatura de olimpiadă în competițiile pe care urmau să le organizeze. Au ales varianta Jocurile Mondiale pentru Femei, iar prima ediție a avut loc în 1922, la Paris. Competiția s-a ținut o dată la patru ani în perioada 1922-1934 și a contribuit indirect, dar semnificativ, la accesul (neîngrădit) al femeilor la Jocurile Olimpice de peste ani.

Deja din 1928, cînd Pierre de Coubertin nu mai conducea Comitetul Internațional Olimpic, ponderea femeilor în cadrul competițiilor sportive de la Jocurile Olimpice a început să crească, ajungînd cam la zece la sută din totalul participanților.

Femeile au avut, însă, o cursă grea și lungă de parcurs în continuare, pînă cînd prejudecățile cu privire la includerea lor în Olimpiadă să dispară; firește, povestea s-a derulat concomitent cu schimbarea statutului femeii în societate.

Asta îmi amintește de o vorbă cunoscută, care spune că viața nu este un sprint, ci un maraton.

La fel ca istoria.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Charlotte Cooper Sterry (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.