Femeile la Jocurile Olimpice

Publicat în Dilema Veche nr. 883 din 11 - 17 martie 2021
Femeile la Jocurile Olimpice jpeg

Privesc o fotografie de arhivă care o înfățișează pe jucătoarea de tenis Charlotte Cooper Sterry, prima campioană olimpică la tenis din istorie, purtînd o cămașă cu guler cu revere (cum altfel?) și o fustă lungă, strînsă în talie de o curea cu o cataramă-bijuterie supradimensionată. Și mi-o imaginez cum juca echipată astfel.

Apare domnul Pierre de Coubertin, unul dintre inițiatorii Jocurilor Olimpice moderne, și spune că o Olimpiadă cu femei ar fi inaplicabilă, neinteresantă, inestetică și neadecvată.

Primele Jocuri Olimpice de Vară moderne au avut loc la Atena în 1896 și au descurajat participarea femeilor la competiție – femeile trebuiau să își păstreze farmecul lor feminin, nu să se implice în activități bărbătești, ar fi fost justificarea oficială. Așa o fi? Nu cred. Farmecul feminin și sportul pot merge împreună de minune. Ceea ce istoria avea să demonstreze și continuă să o facă.

Treptat, femeilor li s-a permis participarea la Olimpiadă la probe precum tenisul, golful, patinajul și înotul, dar atitudinile de genul celor inspirate de comentariul lui Pierre de Coubertin, președinte al Comitetului Internațional Olimpic, erau încă dominante. Așa că, pentru a-și croi un drum mai bun spre Jocurile Olimpice, un grup de femei, condus de Alice Milliat, a înființat Federația Internațională de Sport a Femeilor, în 1921. În același an, la Monte Carlo, s-a desfășurat primul turneu sportiv internațional feminin din istorie. Doamnelor li s-a refuzat colaborarea cu Comitetul Internațional Olimpic, ba mai mult, forul sportiv le-a cerut să nu folosească titulatura de olimpiadă în competițiile pe care urmau să le organizeze. Au ales varianta Jocurile Mondiale pentru Femei, iar prima ediție a avut loc în 1922, la Paris. Competiția s-a ținut o dată la patru ani în perioada 1922-1934 și a contribuit indirect, dar semnificativ, la accesul (neîngrădit) al femeilor la Jocurile Olimpice de peste ani.

Deja din 1928, cînd Pierre de Coubertin nu mai conducea Comitetul Internațional Olimpic, ponderea femeilor în cadrul competițiilor sportive de la Jocurile Olimpice a început să crească, ajungînd cam la zece la sută din totalul participanților.

Femeile au avut, însă, o cursă grea și lungă de parcurs în continuare, pînă cînd prejudecățile cu privire la includerea lor în Olimpiadă să dispară; firește, povestea s-a derulat concomitent cu schimbarea statutului femeii în societate.

Asta îmi amintește de o vorbă cunoscută, care spune că viața nu este un sprint, ci un maraton.

La fel ca istoria.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Charlotte Cooper Sterry (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

curățenie  foto   Shutterstock jpg
Oamenii mai ordonați au o viață sexuală mai bună! Trucuri de curățare a casei
Starea în care se află casa ta îți reflectă personalitatea, un studiu susținând că persoanele care mențin curățenia acasă sunt mai fericite, sunt mai concentrați pe carieră și au parte de sex mai bun.
#MediciBuni   Dr  Victor Ștefănescu jpg
#MediciBuni – Dr. Victor Ștefănescu, MedLife: „Pentru pacientul oncologic este o mare problemă faptul că în România nu se face medicină integrată, nu există centre specializate decât pe hârtie”
Cancerele din sfera digestivă încep să fie întâlnite la persoane din ce în ce mai tinere! Este semnalul de alarmă tras de chirurgului oncolog Victor Ștefănescu, din cadrul MedLife Medical Park, îngrijorat de numărul tot mai mare de oameni aflați la început de drum în viață, diagnosticați cu ...
Captură de ecran 2024 12 09 111543 png
Instrumente de tortură din închisorile lui Assad, scoase la iveală după eliberarea prizonierilor de către rebelii sirieni
O „presa de fier” care ar fi fost folosită pentru tortura prizonierilor în infama închisoare Saydnaya din Damasc a președintelui sirian Bashar al-Assad a fost dezvăluită în filmări distribuite de rebeli în timpul eliberării deținuților, inclusiv femei și copii.
stanciu nicolae amr 3187 jpeg
Se pune la cale o revenire de senzație în fotbalul românesc
Format la Alba Iulia, lansat la Vaslui și consacrat la FCSB, Nicolae Stanciu, 31 de ani, ar fi tentat să-și încheie cariera în România.
image png
Spune adio rochiilor. Iată cum să arăți elegantă și modernă de Sărbători cu acești pantaloni
Luna decembrie aduce cu sine atmosfera festivă a sărbătorilor, iar petrecerile de final de an cer un look care combină eleganța cu confortul.
Ela Crăciun a adunat 55.000 de euro la Festivalul Brazilor de Crăciun foto: arhiva personală
Bernie Szocs jpg
Arcul lui Constantin (foto: pexels.com)
Arcul lui Constantin, deteriorat de un fulger
Arcul lui Constantin, un uriaş arc de triumf construit lângă Colosseum în perioada Imperiului Roman, a fost deteriorat după ce o furtună violentă a lovit Roma.
Iulian Dumitrescu ID90124 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
Iulian Dumitrescu, trimis în judecată de DNA, alături de sora sa și de soțul acesteia. Ce mită uriașă ar fi luat fostul președinte al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, sora şi cumnatul său, dar şi Iulian Iacomi, primarul oraşului Lehliu Gară, au fost trimişi în judecată de DNA. Faptele ar fi fost comise între anii 2021 - 2022.