Femeia și berea

Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Femeia și berea jpeg

Dacă nu au apă, să bea bere – ar putea fi o bună sintagmă de introducere în subiect.

Prin secolul al XVIII-lea și chiar al XIX-lea, apa nu era tocmai bună pentru consum, iar pentru a preveni îmbolnăvirea, oamenii obișnuiau să o transforme prin fierbere și fermentare într-o băutură mult mai sigură: în bere. Pe lîngă faptul că era înlocuitorul apei, berea contribuia într-o anumită măsură și la hrănirea propriu-zisă, completînd cumva mesele poate nu mereu foarte bogate ale populației. Întrucît conținea o cantitate foarte mică de alcool, copiii primeau și ei această băutură la masă. Fabricanții de bere ai fiecărei case (din Marea Britanie, de exemplu) erau, surprinzător sau nu, depinde de prejudecățile fiecăruia, femeile. Fabricarea berii era o activitate comună în orice gospodărie. Chiar și pentru cele mai renumite femei: Oricum, în cazul de față, tu ai copii mici, iar eu am un butoi mare, întrucît producem bere din nou – îi scria celebra Jane Austen surorii sale Cassandra.

Așadar, doamna Austen nu numai că înșira cuvinte și idei inspirate în romanele sale, dar avea grijă și de hidratarea familiei în care se născuse. Artista din ea nu făcea numai bere clasică, pe bază de hamei, ci avea și o specialitate preferată, berea pe bază de muguri de pin și melasă, care avea o aromă dulceagă de citrice și, evident, de pin. Băutura lui Jane Austen era și sursă importantă de vitamina C, destul de necesară în iernile lungi din epocă, atunci cînd nu prea se putea povesti de fructe proaspete. Pe lîngă bere, Jane Austen, crescută în ferma părinților din Hampshire, știa să facă și vin, și mied – un soi de băutură, puțin alcoolică, pe bază de miere fermentată cu apă, despre care mi-a fost dat să aflu recent că era și o specialitate a dacilor. De cercetat dacă a femeilor.

Ulterior, producția de bere s-a mutat din casa oamenilor, de sub controlul femeilor, în fabrici, sub controlul bărbaților, așa cum o știm astăzi și cum probabil a creat pentru unii prejudecata că subiectul este unul de abordat, mai degrabă, la genul masculin.

În vastul spațiu al Internetului există, pusă la dispoziție de Centrul Jane Austen, o rețetă de bere de pin ca aceea făcută de scriitoarea engleză. Nu sînt băutoare de bere defel, dar sînt foarte curioasă. O întoarcere în istorie este mereu tentantă. Chiar și preț de un pahar. Sau butoi, după caz și preferințe.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.