Femei în Cosmos
În cele mai multe cazuri, competiția naște performanță (aș zice că în toate cazurile, dar mă feresc de afirmații absolute). Pe firul acestei realități, una dintre cele mai „productive” competiții a fost Războiul Rece. A nu se înțelege că Războiul Rece este de trecut la evenimente de bun augur. Nu, evident, ci doar că din lupta specifică pentru putere a rezultat și progres. Cînd sovieticul mai marca un punct, americanul se grăbea să egaleze și să depășească, și viceversa.
Așa au ajuns și primele femei în spațiu, urmînd acest raționament al competiției pentru putere dintre cei doi poli, Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică.
Startul l-au dat sovieticii în iunie 1963, cînd Valentina Vladimirovna Tereșkova a devenit prima femeie din lume care a zburat în spațiu, la bordul navei Vostok 6. Pasionată de parașutism și cu experiență în domeniu, Valentina Tereșkova a fost remarcată de autoritățile sovietice, care plănuiau încă o premieră în cadrul programului lor de dezvoltare spațială. Au selectat-o, au antrenat-o bine pînă cînd a devenit un cosmonaut cu acte în regulă, iar de aici pînă la cele 71 de ore petrecute în spațiul cosmic nu a mai fost decît un pas.
În aceeași lună, iunie, dar peste douăzeci de ani, în 1983, au urmat americanii. Practic, cînd sovieticii deschideau șampania să sărbătorească două decenii de cînd au trimis prima femeie din istorie în Universul larg, Statele Unite egalau performanța. Ușor nostim. Și puțin cam tîrziu, poate, dar cum niciodată nu este prea tîrziu…
Astfel, pe 18 iunie 1983, Sally Ride a devenit prima femeie din America (deci a doua din lume, după sovietica Valentina de mai sus) care a ajuns în spațiu, la bordul navei Challenger. Jucătoare profesionistă de tenis, cu mai multe titluri academice, printre care și un doctorat în fizică, Sally aplicase la programul NASA ce avea să pregătească primele femei astronaut.
În toamna anului următor, în 1984, Sally a zburat din nou printre planete și alte corpuri cosmice. A mai marcat o premieră în acest mod: prima femeie din SUA care a ajuns de două ori în spațiu.
După cum am văzut recent (misiunea în spațiu a companiei SpaceX și NASA), istoria din Cosmos continuă.
Și încă se mai dezbate dacă bărbații sînt de pe Marte și femeile de pe Venus.
Foto: Sally Ride (wikimedia commons)