Femei asumate

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
„Cu bule“ jpeg

O formulă de caracterizare – şi mai ales de autocaracterizare – apărută în ultima vreme cuprinde adjectivul asumat, provenit din participiul verbului a asuma, folosit cu un sens apreciativ destul de vag, neînregistrat ca atare în dicţionare. Multe dintre exemplele disponibile în Internet aparţin unor femei: „Sunt asumată“ (formula-as.ro); „Am tot auzit părerea cum că o femeie asumată n-ar avea nevoie să i se spună că-i frumoasă (…); eu sunt femeie, ştiu că sunt frumoasă, sunt asumată, dar în acelaşi timp ador să fiu complimentată“ (byani.ro); „Azi sunt un om disciplinat, cu mici accente de lejeritate, sunt o femeie asumată, muncesc mult și lucrez constant la mine“ (interviu, simonatache.ro) etc.

Verbul a asuma e un împrumut lexical modern, preluat în secolul al XIX-lea din franceză (unde provine din latinescul assumere) şi avînd consemnate în dicţionarele noastre sensurile „a lua ceva asupra sau pe seama sa“, „a se angaja să îndeplinească ceva“ (DEX). În contextele prototipice ale verbului (tranzitiv) este vorba de cineva care (şi-)a asumat o responsabilitate, o poziţie, diverse comentarii, anumite riscuri, propriile erori etc. În Trésor de la langue française informatisé, descrierea sensurilor verbului assumer e atent detaliată, insistîndu-se asupra utilizărilor morale ale cuvîntului: „a lua asupra sa ceva, cu toate consecinţele“, cu referire la „un act de care cineva se consideră responsabil“ etc. Precizările sugerează conotaţiile pozitive ale verbului, existente şi în română şi care ar putea explica transformarea participiului într-un termen apreciativ. Şi în engleză există verbul to assume, care are mai multe sensuri uşor diferite de ale etimonului (aşa cum s-a întîmplat de foarte multe ori, cultismele latino-romanice din engleză au păstrat sensuri mai vechi sau au inovat mai mult, diferenţiindu-se de cuvintele din limbile romanice cu aceeaşi sursă latină); alături de „a se angaja“, înseamnă şi „a prelua“, „a pretinde“, „a presupune“ etc. – sensuri care nu pot însă explica modificarea semantică a participiului din română.

Utilizările citate mai sus ale adjectivului asumat nu pot fi deduse direct din sensurile de dicţionar ale verbului a asuma: în mod normal, asumat poate fi doar obiectul angajamentului, nu şi insul care îşi ia sau îşi recunoaşte o responsabilitate. La schimbarea semantică au putut contribui verbul folosit absolut, fără complement: „asta este… îmi asum!“ (wowbiz.ro), precum şi adverbul asumat – necuprins în dicţionarele noastre, dar folosit frecvent cu sensul „în mod conştient, explicit, deschis“: „viziune asumat conservatoare“ (dw.com). Tiparul schimbării exista deja: în română pot apărea, alături de participiile cu sens pasiv (vin băut – „care a fost băut“) şi participii cu sens activ, mai rare şi aparţinînd mai mult limbii populare (om băut – „care a băut“). În cazul participiului asumat, pe lîngă sensul pasiv (risc asumat), a apărut şi un sens activ (ins asumat – „care îşi asumă“), sunînd mult mai puţin firesc, mai ales pentru că verbul nu are sens clar într-o folosire intranzitivă. Inovaţia e riscantă mai întîi prin confuzia dintre sensul activ şi cel pasiv, apoi prin ambiguitatea produsă de absenţa unui complement al verbului. Ce înseamnă asumat nu e atît de clar pe cît par a crede cei care folosesc cuvîntul, preluîndu-l probabil de la alţi vorbitori, printr-un fenomen de contagiune tipic inovaţiilor semantice. Adjectivul este în anumite contexte un sinonim aproximativ pentru hotărît, direct, curajos: „Știți că sunt asumată și sinceră“ (miriam-followme.ro); „Eu sunt asumată și recunosc absolut orice despre mine dar și despre ceilalți“ (ask.fm); „Eu sunt asumată şi spun mereu cu voce tare ceea ce alţii nu pot rosti decât şoptit pe la colţuri…“ (reportervirtual.ro, comentariu). Alteori, persoana asumată este cea care îşi asumă propria identitate, cu calităţile şi defectele sale deopotrivă: „Eu sunt una dintre cele mai puternice femei pe care le-am întîlnit vreodată, sunt asumată, îmi văd atît calităţile, cît şi defectele“ (imagli.net), „nu te iubeşti, nu eşti asumată şi ai şi ceva frustrări“ (spynews.ro); „Nu, nu-i vorba de siluetă, ci de blugi! Într-adevăr, merg pe siluetele subţiri, dar, dacă eşti asumată, arată super bine şi pe forme pline dar cu atitudine!“ (mayra.ro).

Cuvîntul ajunge să se şi substantivizeze – „Sigur, asumatul, respectiv asumata, e o ființă statornică, odată ce și-a lipit eticheta asta pe frunte“ (catchy.ro, comentariu). Folosirea aleatorie şi aproximativă e şi mai evidentă în construcţiile prepoziţionale neobişnuite: „Sunt asumată cu orice ţinută aş fi purtat vreodată“ (click.ro).

Inovaţiei i se poate găsi o explicaţie (încercarea de a fixa o calitate umană pornind de la conotaţiile pozitive ale actului de a-şi asuma responsabilităţi), ceea ce nu îi elimină defectele. Un participiu activ similar – greşit, cu sensul „care greşeşte“ („dragă, eşti greşită!“) – nu a fost acceptat de limba standard, deşi are mai puţine ambiguităţi decît asumat. Rămîne de văzut dacă inovaţia supărătoare se va răspîndi totuşi, dacă moda şi imitaţia vor fi mai puternice decît impresia negativă pe care o produce asupra multor vorbitori noul clişeu apreciativ. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1 orez cu lapte jpg jpeg
Metoda genială prin care orezul cu lapte va avea același gust ca în copilăria noastră! Puțini români mai știu acest truc
Orezul cu lapte este un preparat ușor de făcut, pe care cei mai mulți dintre noi îl îndrăgim. El poate fi gata în scurt timp și rețeta nu este deloc complicată, dar dacă ne dorim ca mâncarea să aibă un gust special, la fel ca în copilăria noastră, nu trebuie să uităm de aceste ingrediente speciale!
primire iohannis la olaf scholz jpeg
Klaus Iohannis s-a întâlnit la Berlin cu Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Subiectul Schengen, pe agenda discuțiilor
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 15 noiembrie, consultări bilaterale cu Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, cu prilejul vizitei oficiale la Berlin.
Banner Anamaria Prodan
inselat
Cele opt semne ale bărbaților care nu înșală. Ce să urmărești dacă vrei să știi cât de loial este partenerul tău
Fiecare femeie și-ar dori să știe înainte de a avansa prea mult într-o relație dacă partenerul său intră sau nu în categoria bărbaților fideli, pentru a evita o constatare dramatică ulterioară. Sunt cel puțin opt semne care pot indica un profil de partener loial.
g cristea facebook jpg
Ce religie are, de fapt, Gabriela Cristea. Vedeta a surprins pe toată lumea: „Poate să sune a blasfemie!”
Gabriela Cristea este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din țara noastră, iar de-a lungul timpului, ea nu a evitat niciodată subiectele ce țin de viața ei personală. Iar un detaliu pe care nu mulți dintre fanii prezentatoarei îl știu este ce religie are, de fapt, Gabriela Cristea.
George Simion FB jpg
Răspunsul Kievului cu privire la interdicția lui George Simion în Ucraina: „Activități antiucrainene sistematice”
Serviciul de securitate al Ucrainei a venit cu un răspuns la solicitarea României, după ce țara a solicitat un răspuns cu privire la interdicția lui Simion în Ucraina.
FotoJet jpg
Orașul iubit de români unde oamenii trăiesc deasupra a milioane de schelete. E plin de tuneluri misterioase și catacombe
Orașul iubit de români unde oamenii trăiesc deasupra a milioane de schelete. E plin de tuneluri misterioase și catacombe.
Preşedintele Volodimir Zelenski Foto Administrația prezidențiala jpeg
Ucraina denunţă discuţia dintre cancelarul Scholz cu Putin: A fost deschisă „cutia Pandorei”, avertizează Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apelul telefonic al cancelarului federal german Olaf Scholz către Vladimir Putin a deschis "cutia Pandorei", subminând eforturile de a-l izola pe preşedintele rus.
shutterstock 2383331423 jpg
Directorul celui mai mare studio de film din Rusia a admis că a donat armatei tancuri de recuzită
Cel mai mare studio de film din Rusia a declarat că a donat Ministerului rus al Apărării 36 de tancuri din recuzita sa, relatează Business Insider.