Femei asumate

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
„Cu bule“ jpeg

O formulă de caracterizare – şi mai ales de autocaracterizare – apărută în ultima vreme cuprinde adjectivul asumat, provenit din participiul verbului a asuma, folosit cu un sens apreciativ destul de vag, neînregistrat ca atare în dicţionare. Multe dintre exemplele disponibile în Internet aparţin unor femei: „Sunt asumată“ (formula-as.ro); „Am tot auzit părerea cum că o femeie asumată n-ar avea nevoie să i se spună că-i frumoasă (…); eu sunt femeie, ştiu că sunt frumoasă, sunt asumată, dar în acelaşi timp ador să fiu complimentată“ (byani.ro); „Azi sunt un om disciplinat, cu mici accente de lejeritate, sunt o femeie asumată, muncesc mult și lucrez constant la mine“ (interviu, simonatache.ro) etc.

Verbul a asuma e un împrumut lexical modern, preluat în secolul al XIX-lea din franceză (unde provine din latinescul assumere) şi avînd consemnate în dicţionarele noastre sensurile „a lua ceva asupra sau pe seama sa“, „a se angaja să îndeplinească ceva“ (DEX). În contextele prototipice ale verbului (tranzitiv) este vorba de cineva care (şi-)a asumat o responsabilitate, o poziţie, diverse comentarii, anumite riscuri, propriile erori etc. În Trésor de la langue française informatisé, descrierea sensurilor verbului assumer e atent detaliată, insistîndu-se asupra utilizărilor morale ale cuvîntului: „a lua asupra sa ceva, cu toate consecinţele“, cu referire la „un act de care cineva se consideră responsabil“ etc. Precizările sugerează conotaţiile pozitive ale verbului, existente şi în română şi care ar putea explica transformarea participiului într-un termen apreciativ. Şi în engleză există verbul to assume, care are mai multe sensuri uşor diferite de ale etimonului (aşa cum s-a întîmplat de foarte multe ori, cultismele latino-romanice din engleză au păstrat sensuri mai vechi sau au inovat mai mult, diferenţiindu-se de cuvintele din limbile romanice cu aceeaşi sursă latină); alături de „a se angaja“, înseamnă şi „a prelua“, „a pretinde“, „a presupune“ etc. – sensuri care nu pot însă explica modificarea semantică a participiului din română.

Utilizările citate mai sus ale adjectivului asumat nu pot fi deduse direct din sensurile de dicţionar ale verbului a asuma: în mod normal, asumat poate fi doar obiectul angajamentului, nu şi insul care îşi ia sau îşi recunoaşte o responsabilitate. La schimbarea semantică au putut contribui verbul folosit absolut, fără complement: „asta este… îmi asum!“ (wowbiz.ro), precum şi adverbul asumat – necuprins în dicţionarele noastre, dar folosit frecvent cu sensul „în mod conştient, explicit, deschis“: „viziune asumat conservatoare“ (dw.com). Tiparul schimbării exista deja: în română pot apărea, alături de participiile cu sens pasiv (vin băut – „care a fost băut“) şi participii cu sens activ, mai rare şi aparţinînd mai mult limbii populare (om băut – „care a băut“). În cazul participiului asumat, pe lîngă sensul pasiv (risc asumat), a apărut şi un sens activ (ins asumat – „care îşi asumă“), sunînd mult mai puţin firesc, mai ales pentru că verbul nu are sens clar într-o folosire intranzitivă. Inovaţia e riscantă mai întîi prin confuzia dintre sensul activ şi cel pasiv, apoi prin ambiguitatea produsă de absenţa unui complement al verbului. Ce înseamnă asumat nu e atît de clar pe cît par a crede cei care folosesc cuvîntul, preluîndu-l probabil de la alţi vorbitori, printr-un fenomen de contagiune tipic inovaţiilor semantice. Adjectivul este în anumite contexte un sinonim aproximativ pentru hotărît, direct, curajos: „Știți că sunt asumată și sinceră“ (miriam-followme.ro); „Eu sunt asumată și recunosc absolut orice despre mine dar și despre ceilalți“ (ask.fm); „Eu sunt asumată şi spun mereu cu voce tare ceea ce alţii nu pot rosti decât şoptit pe la colţuri…“ (reportervirtual.ro, comentariu). Alteori, persoana asumată este cea care îşi asumă propria identitate, cu calităţile şi defectele sale deopotrivă: „Eu sunt una dintre cele mai puternice femei pe care le-am întîlnit vreodată, sunt asumată, îmi văd atît calităţile, cît şi defectele“ (imagli.net), „nu te iubeşti, nu eşti asumată şi ai şi ceva frustrări“ (spynews.ro); „Nu, nu-i vorba de siluetă, ci de blugi! Într-adevăr, merg pe siluetele subţiri, dar, dacă eşti asumată, arată super bine şi pe forme pline dar cu atitudine!“ (mayra.ro).

Cuvîntul ajunge să se şi substantivizeze – „Sigur, asumatul, respectiv asumata, e o ființă statornică, odată ce și-a lipit eticheta asta pe frunte“ (catchy.ro, comentariu). Folosirea aleatorie şi aproximativă e şi mai evidentă în construcţiile prepoziţionale neobişnuite: „Sunt asumată cu orice ţinută aş fi purtat vreodată“ (click.ro).

Inovaţiei i se poate găsi o explicaţie (încercarea de a fixa o calitate umană pornind de la conotaţiile pozitive ale actului de a-şi asuma responsabilităţi), ceea ce nu îi elimină defectele. Un participiu activ similar – greşit, cu sensul „care greşeşte“ („dragă, eşti greşită!“) – nu a fost acceptat de limba standard, deşi are mai puţine ambiguităţi decît asumat. Rămîne de văzut dacă inovaţia supărătoare se va răspîndi totuşi, dacă moda şi imitaţia vor fi mai puternice decît impresia negativă pe care o produce asupra multor vorbitori noul clişeu apreciativ. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.