FCSB n-a reuşit să se califice

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
FCSB n a reuşit să se califice jpeg

FCSB n-a reuşit să se califice nici măcar în grupele Ligii Campionilor, dar s a calificat deja fără probleme în primăvara Europa League. De ce e aşa mare diferenţa dintre cele două competiţii? 

Din aceleaşi motive pentru care există o diferenţă uriaşă între locul de vacanţă al patronului şi cel al directorului de companie. E breşa clară dintre proprietar şi angajat. Între Liverpool şi Ajax, sau între Real Madrid şi Real Sociedad, e pînă la urmă relaţia dintre cumpărător şi vînzător. Banii mulţi au reuşit să realizeze un proces de electroliză valorică, separînd în clase diferite ale procesului producţiei cluburi care altădată se băteau de la egal la (aproape) egal. Pentru că oamenii au devenit globali, puţini dintre ei mai ţin cu echipele de sub nasul lor. Din Palestina pînă în Japonia, puştii îmbracă tricouri cu Messi, Ronaldo, Neymar sau Higuain. De aceea totul va fi atras de aceste centre de putere, fonduri materiale şi umane. Pe de o parte, acumulări enorme, pe de alta, ateliere de producţie „chinezeşti” pentru a-i îmbrăca pe cei bogaţi. FCSB se supune şi ea cuminte acestei noi ordini mondiale a fotbalului. După vorbele patronului acestui club, scopul principal e de a vinde cu sute (!) de milioane un jucător care abia a scos capul din ou. Dincolo de ridicolul afirmaţiilor, rămîne ideea de a nu putea avea ţeluri mai înalte decît umflatul buzunarelor proprii. E destul de trist, mai ales pentru fani, cantonaţi la răfuieli locale, fără posibilitatea de a visa la trofee continentale, cum au putut face părinţii lor. Europa League, din perspectiva asta, e o Consolation League. Sau o Marketing League. Echipele de prim rang din marile campionate vin pentru a face act de prezenţă, fiind mai importante (şi mai bănoase) pentru ei competiţiile interne, în vreme ce formaţiile de nivelul doi sau trei continental speră la un parcurs cît mai lung, dar niciodată dus pînă la capăt, şi la vreo căpătuială dacă cine ştie ce agent ameţit de şampanii şi de parfumuri fine va binevoi să dea un aviz pozitiv pentru un căprior naţional. Face fiecare ce poate, nu daţi cu pietre! Bine, nici cu flori…

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
EXCLUSIV Bruce Lincoln, profesor, discipol și fost student al lui Mircea Eliade: „Admirația lui pentru mișcarea legionară m-a tulburat mult“
Articole și documente din perioada anilor ’30, în care filosoful român Mircea Eliade își declara simpatia față de Garda de Fier, au ajuns în posesia discipolului său, Bruce Lincoln, astăzi un emerit profesor american.
image
Dependența de ecrane a copiilor, vindecată în doar două săptămâni. Ce ar trebui să facă părinții. Soluția specialiștilor danezi
3 ore pe săptămână în fața ecranelor și nu mai mult! De atât au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere psihic și emoțional. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialiștii unei universități de prestigiu din Danemarca.
image
Care sunt cele mai bune companii aeriene din lume în 2024. Care au cele mai puține anulări și întârzieri
Blocajul informatic de vineri ne-a determinat să căutăm care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume, premiate pentru cele mai puține anulări și întârzieri.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.