Fără Rusia, da, fără Twitter, nu?

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
AFumurescu prel jpg

…pentru că mai degrabă devenim atenți cînd ne trage de mînecă vreo cunoștință ocazională decît atunci cînd o face istoria imediată. S-ar zice că-n tot românul zace un mic Mao Zedong care, întrebat ce părere are despre Revoluția Franceză, a răspuns fără să clipească: „E prea devreme ca să mă pot pronunța”. Și noi sîntem convinși că lecții folositoare ne poate da doar istoria îndepărtată – cu cît mai îndepărtată, cu atît mai bine. Istoria de manual. Știrile zilei ne pot stîrni curiozitatea, interesul sau chiar furia, dar de-nvățat nu credem c-avem ce-nvăța de la ceea ce, automat, trecem la rubrica „fapt divers“. Și e păcat. Riscăm să trecem cu vederea lecții folositoare mult timp după ce ecourile zilei de astăzi se vor fi stins.

Să luăm, bunăoară, știrea despre criza energetică despre care tot vorbim de la începutul războiului din Ucraina, o criză folosită de Putin pe post de bau-bau. Ce s-a ales de ea? În doar cîteva luni, imposibilul a devenit realitate: petrolul nu mai reprezintă o amenințare într-atît de înfricoșătoare, rezervele de gaz ale țărilor europene înaintea intrării în iarnă sînt peste 97% din capacitatea de depozitare și vapoarele cu gaz lichefiat sînt ancorate în larg în așteptarea unei oportunități de descărcare. A mai rămas prețul curentului, dar sînt convins că și acesta se va rezolva eventual, cum s-a rezolvat și criza petrolului din anii ’70. Și atunci, criza a fost urmarea a două crize majore – războiul Yom Kippur din 1973 și, respectiv, Revoluția iraniană din 1979. Și atunci, prețul petrolului a fost folosit ca armă. Și atunci, lumea occidentală a suferit. Dar și atunci, ca și acum, lumea occidentală a găsit soluții.

Ceea ce pînă acum părea incredibil – o Europă cvasi-independentă energetic de Rusia – a devenit realitate nu în cîțiva ani, ci doar în cîteva luni, spre disperarea lui Putin. Vorba aceea: iertați-ne, n-am știut că e imposibil! Am ajuns să ne minunăm singuri. Pînă mai adineauri, dependența energetică de Rusia părea un fapt la fel de inevitabil precum sosirea nopții. Peste noapte, însă, minune mare! Am realizat că se poate și fără! Dacă ar avea o căciulă, Putin și-ar trînti-o, de furie, la pămînt. Se poate și fără Rusia!

Mărturisesc spăsit că Diogene Cinicul, cel care locuia în butoi și umbla cu opaițul aprins ziua-n amiaza mare, chipurile în căutarea unui om, nu se numără printre filosofii mei favoriți. Zică cine ce-o zice, masturbarea în piața publică sau satisfacerea nevoilor fiziologice în același loc pot șoca „audiența” și te pot face faimos chiar în absența TikTok-ului (cum și-a și dorit cu ardoare, potrivit unei versiuni prezentate de Diogene Laertios, dar ignorată de admiratori), însă nu te califică în rîndul filosofilor (știa Hegel ce știa cînd l-a expediat într-un rînd și jumătate). Toate acestea, însă, nu mă împiedică să învăț ceva și de la el, după cum, zice-se, ar fi învățat și el de la un copil. Văzîndu-l cum bea apă din căușul palmei, și-a aruncat imediat paharul, recunoscînd că i-a arătat că se poate trăi și fără.

Iaca o lecție de viață care se cuvine reținută și aplicată – „se poate și fără”. Nu, nu vă cere nimeni să renunțați la, să zicem, hîrtia igienică, doar pentru că se poate și fără. Dar haideți să fim cinstiți și să recunoaștem: cîte „necesități”, cîte „fără de care nu se poate” încep prin a ne face viața mai ușoară (cum au făcut-o, decenii, petrolul și gazele rusești), sfîrșind prin a ne-o complica mult mai tare? „Necesități”, „fără de care nu se poate”, pare-se, pînă nu ne ajunge cuțitul la os. Nu mă apuc să le enumăr, ni le știm fiecare singuri și n-o să ridic tocmai eu primul piatra. Dar n-ar fi bine să prevenim înainte să fim nevoiți să tratăm? Nu e mai bine să aplicăm „lecția energetică”, predată cu forța de către Putin, altei știri recente care a făcut valuri în mass-media? Mă refer la preluarea Twitter de către Elon Musk.

Ce mai freamăt, ce mai zbucium! Mulți, în frunte cu Joe Biden, s-au arătat îngrijorați de „libertatea” pe care Elon Musk ar putea-o acorda de-acum încolo utilizatorilor. Extremism, dezinformare, manipulare ideologică! Alții, dimpotrivă, s-au speriat de posibilitatea cenzurii și de prea multă putere concentrată în mîinile unui singur om. Este oare etic să îngăduim așa ceva? Unii sînt convinși că Donald Trump își va recîștiga „portavocea” populistă, alții deplîng simpatia de care activista radicală Alexandria Ocasio-Cortez pare a se bucura în ochii noului proprietar al Twitter și văd între cei doi doar tachinări amoroase. După ce-au intrat în panică, unii democrați au început să se bucure. După ce-au chiuit de parc-ar fi obținut o victorie personală, unii republicani au început să se-ntrebe dacă nu cumva au primit încă un cadou otrăvit după decizia Curții Supreme referitoare la avorturi. Nimeni nu știe ce va urma, dar toată lumea e precum petuniile lui Topîrceanu – „Farmec dînd regretelor, / Stau de vorbă între ele: / «Ce ne facem, fetelor?»”. Și toate astea pentru ce? 

Recunoașteți că pînă și istoria îndepărtată are ironiile ei: precum Diogene Cinicul, Elon Musk e însetat după atenția publică și a devenit un adevărat profesionist al manipulării acesteia. De la mașinile trimise în spațiu la „glumele” despre criptomonede care îmbogățesc sau sărăcesc „investitori” peste noapte, la giumbușlucurile din fața camerelor, omul face cu multele mijloace pe care le are la dispoziție ceea ce reușea și vedeta atenienilor cu puținele sale mijloace – rămîne în centrul atenției, fie că e înjurat, fie că e admirat. Dar, dacă publicul ar reacționa precum Diogene și ar realiza că „se poate și fără”, fără Twitter (sau orice altă rețea socială, că veni vorba), „problema” s-ar rezolva de la sine. Pentru că asta e o „problemă” exact în măsura în care o acceptăm ca atare. Ca pe un „dat”. Dar, dacă putem fără Rusia, n-om putea și fără Twitter? Nici că voi ca să mă laud, nici că voi să vă-nspăimînt, dar, ca unul care n-a avut niciodată cont pe vreo rețea socială, vă garantez că se poate și fără. Nu e nici o scofală. De ce să ne pierdem vremea încercînd să ghicim ce va face unul care are monopolul paharelor cînd putem bea și din căușul palmei? 

La ora la care veți citi aceste rînduri, în SUA se vor fi terminat alegerile „midterm”, de la jumătatea mandatului prezidențial. Ca de fiecare dată, atît stînga, cît și dreapta le declară deja de o importanță „istorică”, deși vor sfîrși mai degrabă la categoria „fapt divers”. Dar, după cum tocmai am constatat, asta nu înseamnă că nu avem ce învăța din rezultate. De-abia aștept. Că fără astea chiar nu se poate.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.