Fămeaia tradiţională

Publicat în Dilema Veche nr. 743 din 17-23 mai 2018
„Cu bule“ jpeg

Formulele care cuprind cuvîntul familie vehiculate şi dezbătute tot mai mult în ultima vreme au de-a face mai mult cu accepţii juridice ale termenului, eventual preluate prin calc (familie extinsă) sau cu interpretări subiective, evaluative şi destul de vagi (familie tradiţională). Rămîn în afara discuţiei aspectele lingvistice ale cuvîntului şi ale echivalentelor sale mai vechi şi mai ales modificările în timp ale utilizării lor. Schimbările suferite de cuvîntul latinesc familia sînt atît de mari încît ilustrează perfect relativitatea conceptului. Se ştie că latinescul familia a fost, pe de o parte, moştenit de română – în forma fămeaie, curentă în limba mai veche, devenită femeie în româna contemporană, pe de altă parte împrumutat pe cale cultă, în epocă tîrzie, în forma familie, cu sensuri din limbile romanice moderne. Dicţionarele latine indică de la început pentru familia sensuri multiple şi schimbătoare; aşa cum arată dicţionarul etimologic Ernout şi Meillet, cuvîntul desemna iniţial servitorimea şi sclavii dintr-o casă, diferenţiaţi de cei aflaţi în relaţie de rudenie; apoi termenul a suferit extinderi semantice, ajungînd să desemneze toţi locuitorii casei, rude şi servitori deopotrivă, ba chiar şi proprietăţile materiale.

Pe cît de larg era sensul cuvîntului în latină, pe atît de restrîns a ajuns în română, prin reducerea la un singur membru al familiei, ba chiar la persoana desemnată în funcţie de sex, nu de relaţia de rudenie. Totuşi, în textele vechi, sensul larg (parţial conservat în aromână de cuvîntul fumeal’e) era încă bine atestat. În Tîlcul evangheliilor, una dintre culegerile de predici tipărite de Coresi (în 1567), fămeaie este folosit curent pentru a desemna un ansamblu de rude, poate chiar mai mult decît atît; fămeaia cu sensul larg – copii, rude, oameni din casă – este clar distinctă de muiere („soţie“), „cu muiarea ta şi cu toată fămeaia ta pasă la besearecă“, ba chiar şi de feciori: „să slujim şi să-l ajutăm în toate sărăciile ale lui; pre el nici întru un chip să nu vătămăm, nece muiarea-i, nece feciorii, nece fămeaia“. Fămeaia era asociată casei – „Aşa apostolii încă n-au vrut părăsi casa şi fămeaia de mintea lor, ce pentru chemătura lu Hristos“. În Palia de la Orăştie (1582), bunăstarea este descrisă în termeni similari: „Şi marhă multă avea, dobitoace mici şi mari, şi mare fămeaie“. Sensul se păstrează şi în secolul următor, de exemplu în Noul testament de la Bălgrad (1648): „Botezat-am derept aceaia şi fămeaia Stefanei“ (I Corinteni, 1, 16); „Şi pizmaşii omului să fie fămeaia lui“ (Matei 10, 36). În Biblia de la Bucureşti (1688), pasajele sînt traduse diferit: „Şi am botezat şi casa lui Stefana“, respectiv „Şi pizmaşii omului – cei de casa lui“. De altfel, în Biblia de la Bucureşti cuvîntul femeie şi derivatele sale erau folosite curent cu sensul generic (şi de gen) de azi: „bărbat şi fămeaie au făcut pre dînşii“; „Şi cunoscu Adam pre Eva, fămeaia lui“; „parte bărbătească şi parte fămeiască să fie“. În dicţionarul său latin-român de la sfîrşitul secolului al XVII-lea, Theodor Corbea înregistra ambele sensuri, traducînd din latină familia prin „fămeaie, căsnicie“, iar fœmina tot prin „fămeaie“; ultima accepţie era însă cea mai frecventă în text, apărînd în numeroase definiţii: „Claudia, g.f. o fămeaie rimleancă“; „concubina, g.f. fămeaie durmitoare dempreună, soțîie de pat“.

De la desemnarea tuturor locuitorilor unei gospodării pînă la restrîngerea la un singur membru, variaţiile termenului sînt extrem de mari. Desigur, dinamica sensurilor s-ar înţelege mai bine dacă am lua în considerare sinonimele parţiale ale cuvîntului şi întregul său cîmp lexico-semantic, incluzînd şi alţi termeni care numesc rudenii şi coabitări. În orice caz, la fel ca istoria sau sociologia, istoria limbii contrazice ideea unui tipar unic şi imuabil al familiei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.