Fabrica plutitoare de înghețată a americanilor

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Fabrica plutitoare de înghețată a americanilor jpeg

Într-o vară, George Washington a cheltuit 200 de dolari pe înghețată (echivalentul de astăzi a a peste 5000 de dolari). Probabil, la acel moment, Părintele Fondator al Statelor Unite ale Americii nu se gîndea că în viitor înghețata avea să devină  un ajutor de nădejde al armatei țării sale (sau poate o fi avut vreo idee?).

În 1942, a doua cea mai mare navă portavion a flotei Marinei SUA, USS Lexington, a fost atacată de torpile japoneze și scufundată. Din fericire, echipajul de la bord a avut timp să abandoneze nava. Și să facă încă ceva. Înainte de a părăsi ambarcațiunea și de a se arunca în apele Pacificului pentru a se salva, personalul militar a dat năvală în frigidere și a mîncat toată înghețata. Era păcat totuși ca desertul să se piardă în apele oceanului. Pentru unii dintre supraviețuitori, casca a reprezentat cupa în care și-au pus porția de înghețată pe care au mîncat-o până la ultima înghițitură înainte de salvare.

În vremea aceea, la mijlocul secolului al XX-lea, înghețata devenise deja parte din stilul de viață american și, puțin cunoscut probabil, parte a strategiei de alimentare pentru militarii americani.

În 1945, Marina SUA a investit un milion de dolari în restaurarea și transformarea unei barje într-o fabrică plutitoare de înghețată, cu ajutorul căreia era distribuită înghețată navelor militare din teatrul de război din Pacific. Capacitatea de producție și de depozitare a fabricii plutitoare era semnificativă, producea cam 40 de litri de înghețată la șapte minute și putea depozita vreo 8000 de litri. Costurile erau pe măsură, dar pare că merita. Armata americană a mai construit și un soi de fabrici de înghețată în miniatură pe liniile de front, de unde se livrau pachete direct în tranșee. Sună cel puțin curios și neașteptat. Așa-i istoria.

Fabrica plutitoare de înghețată și-a încheiat misiunea odată cu finalul războiului, dar înghețata a rămas la loc important în dieta soldaților.

În Războiul Rece, tocmai în Războiul Rece, nu avea cum să lipsească. Un general american, Lewis B. Puller, a încercat să convingă Ministerul Apărării că, în loc de înghețată, trupele americane ar trebui tratate cu alte produse, precum bere sau whiskey. În zadar. Pentagonul a emis un răspuns oficial în care menționa că soldații americani vor primi înghețată de trei ori pe săptămînă.

Greu de spus dacă aceștia ar fi preferat totuși propunerea generalului.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Partidul AfD din Germania, plângere în justiție după ce a fost clasificat drept „extremist”
Partidul Alternativa pentru Germania aflat în prezent în fruntea sondajelor naţionale în Germania, a anunţat luni că a declanşat o acţiune în justiţie contra deciziei Oficiului federal de informaţii interne de a-l clasifica drept partid „extremist” de dreapta ce ar putea reprezenta un pericol.
Humus, Sursa foto shutterstock 1412942363 jpg
5 motive să consumi humus mai des
Este făcut din năut, tahini (pastă de semințe de susan), ulei de măsline, lămâie și usturoi, perfect de consumat cu legume proaspete, carne, sau întins pe o lipie caldă. Iată 5 motive care te vor convinge să-l adaugi în alimentația ta, sau să-l consumi mai des.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Reacția Kremlinului, după victoria lui Simion: „Unul dintre favoriţii acestor alegeri a fost eliminat în mod absolut arbitrar”
Românii au fost privaţi de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la preşedinţie, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Willy Pragher (© Deutsche Digitale Bibliothek)
Cine a fost Willy Pragher, fotoreporterul artist al Bucureștiului interbelic
Fotograf de renume al Bucureștiului în perioada interbelică, dar și în cea postbelică, acesta a surprins cu un real talent, contrastele capitalei, de la străzi, clădiri, negustori, patrimoniul muzeal, atfel încât, astăzi, opera sa a căpătat o valoare inestimabilă.
Credincioși aduc un ultim omagiu Papei Francisc la Bazilica Sfântul Petru (San Pietro) din Vatican. FOTO Inquam Photos / Andrei Pungovschi
Ochii lumii, ațintiți asupra Vaticanului. Ar putea fi ales primul Papă asiatic din istorie
Pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, un cardinal asiatic ar putea fi ales Suveran Pontif. Casa britanică de pariuri William Hill îl indică pe cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle drept favorit la succesiunea Papei Francisc, devansându-l pe cardinalul italian Pietro Parolin, până recen
gabriela cristea si tavi clonda colaj facebook jpg
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, 10 ani de la cununia civilă. Mesaj emoționant pe rețelele de socializare: „Am învățat că în căsătorie nu este vorba despre...”
Gabriela Cristea și Tavi Clonda aniversează 10 ani de iubire, marcând un deceniu de la cununia civilă. Cu această ocazie specială, prezentatoarea TV a publicat pe rețelele de socializare un mesaj emoționant, în care a rememorat începuturile poveștii lor și a vorbit despre relația solidă construită î
padure profimedia jpeg
Cel mai periculos animal pe care îl putem întâlni în munții României. Inspiră mai multă frică decât ursul
Țara noastră este un loc de o frumusețe rară, care ne poate oferi experiențe de vis. Iar dacă dorim să facem o schimbare și să lăsăm în urmă viața agitată de la oraș, atunci vom găsi, de-a lungul României, locuri superbe, în care vom putea fi înconjurați de natură.
FRITZ captura fb USR png
Dominic Fritz preia conducerea USR și amână decizii radicale. „În următoarele două săptămâni nu vom lua nicio hotărâre importantă”
Vicepreședintele USR Dominic Fritz a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că va conduce partidul în următoarele săptămâni, iar până la finala electorală din 18 mai USR nu va lua decizii importante.
cancer sange jpg
Studiu: O pastilă accesibilă îți poate crește șansele în lupta cu cancerul
Medicamentele pentru reducerea colesterolului, sunt luate de milioane de oameni pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Dar, ele ar putea avea un efect neașteptat și benefic împotriva cancerului.