Extremism şi propagandă

Publicat în Dilema Veche nr. 601 din 19-25 august 2015
Extremism şi propagandă jpeg

Se întîmplă tot mai des, în Germania: militanţi de extrema dreaptă incendiază aziluri în care sînt adăpostiţi imigranţi, devastează locuinţe unde s-ar putea ascunde aceştia sau vandalizează micile dughene în care turci sau alţi imigranţi musulmani vînd kebab ori alte mărunţişuri. Uneori se ajunge şi la crime. De cîţiva ani aceste acte de violenţă s-au multiplicat, astfel încît autorităţile nu mai au de-a face cu nişte delicte izolate, ci cu un adevărat fenomen.

a prezentat recent cîteva statistici îngrijorătoare. Din 2011 şi pînă acum s-au produs aproape 260 de asemenea fapte. În 120 de cazuri e vorba de aşa-numite delicte de propagandă, mai precis de sloganuri extremiste, xenofobe, scrise de militanţi pe ziduri sau în alte locuri publice. Au fost şi cîteva cazuri de ameninţări cu arme de foc. Cel mai mare pericol îl constituie însă incendierile şi devastările căminelor de imigranţi, consideră autorităţile. Anchetatorii vorbesc despre fapte criminale cu motivaţie politică. De cele mai multe ori e vorba despre incendieri, despre acte de vandalism, despre agresiuni fizice şi vătămări corporale.

Jumătate dintre delictele violente cu motivaţie rasială au loc în landurile fostei RDG. Şi asta în condiţiile în care acolo trăieşte mai puţin de un sfert din populaţia ţării. S-a constatat de asemenea că există o creştere a numărului de delicte motivate politic în regiuni cu un număr mai mic de imigranţi (în comparaţie cu media naţională). 

Cifrele prezentate de Ministerul de Interne sînt criticate de opoziţie, în special de reprezentanţii partidului Verzilor, care susţin că statisticile au fost „îndulcite“. Dacă evaluarea s-ar face de către societatea civilă, atunci cifra delictelor motivate politic ar fi dublă. În orice caz, cele mai multe fapte sînt puse pe seama NSU, o grupare underground naţional-socialistă care devine tot mai puternică în ciuda arestării în urmă cu cîţiva ani a principalilor săi lideri.

Situaţia pare să scape de sub control, mai ales că procesul NSU a fost mediatizat, astfel încît mesajele rasiste, xenofobe ale liderilor, precum şi crimele pe care le-au comis au ajuns la publicul larg. Faptul că unii s-au lăsat seduşi de sloganurile lansate în timpul procesului e, poate, explicabil sociologic. Faptul că s-au apucat să comită alte asemenea crime e, evident, de neiertat. 

Depăşite de situaţie şi cu mijloace insuficiente, autorităţile au cerut sprijinul populaţiei pentru a depista din timp pe cei care ar putea produce asemenea fapte. Dar nici apelurile la vigilenţă lansate de Poliţie nu sînt de mare folos. Căci adesea, în urma apelurilor, se primesc prea multe declaraţii pentru a putea fi procesate. În plus, s-a întîmplat, adesea, ca cetăţeni de bună-credinţă să reclame autorităţilor nişte suspiciuni care s-au dovedit, pînă la urmă, false. Vigilenţa cetăţenească s-a transformat în isterie, în vînătoare de vrăjitoare.

Una peste alta, presiunea pe guvernul german e foarte mare: pe de o parte, trebuie să găsească o soluţie la problema imigranţilor, care sînt tot mai numeroşi: Germania, Suedia şi Austria sînt ţinte predilecte pentru solicitanţii de azil din ţările sărace, şi nici una din aceste ţări nu dispune de resurse pentru a face faţă numărului foarte mare de cereri. Pe de altă parte, autorităţile trebuie să controleze (mai precis, să elimine) aceste grupări periculoase de extrema dreaptă. 

În ce măsură se poate baza pe sprijinul cetăţenilor? Legile din Germania sancţionează orice derapaj nazist sau negaţionist; societatea, în ansamblu, condamnă şi marginalizează revizionismul. Sistemul de educaţie promovează, cel puţin teoretic, toleranţa şi multiculturalismul. Apariţia mişcării NSU (sau a altor grupări asemănătoare) e dezarmantă. Germania are de luptat pe două fronturi. Căci acestor grupări periculoase de extrema dreaptă li se opun nişte formaţiuni, la fel de periculoase şi la fel de dispuse să recurgă la violenţă, de extrema stîngă.  

Foto: wikimedia commons

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?