Examene și portofolii

Publicat în Dilema Veche nr. 766 din 25-31 octombrie 2018
Examene și portofolii jpeg

Un banc vechi vorbe╚Öte despre un ╚Ť─âran care ├«╚Öi duce calul ├«n t├«rg s─â-l v├«nd─â. Un poten╚Ťial cump─âr─âtor probeaz─â calul ╚Öi constat─â c─â e surd, orb, cu genunchii ╚Öi din╚Ťii ╚Öubrezi ÔÇô pe scurt, cam b─âtr├«n ╚Öi, ├«n toate, cam n─ât├«ng. Pun├«nd pe c├«ntar portofoliul calului, cump─âr─âtorul se mir─â c─â ╚Ť─âranul l-a mai scos pe pia╚Ť─â, iar ╚Ť─âranul, c─âtr─ânit, ├«i explic─â: l-am adus s─â-l fac de ru╚Öine.

Ce vreau s─â spun cu parabola asta? Ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! O iau de departe, de la examenele na╚Ťionale clasice, evaluarea na╚Ťional─â de la sf├«r╚Öitul clasei a ┬şVIII-a ╚Öi bacalaureatul. De ceva vreme circul─â informa╚Ťia, nu pe surse, ci oarecum oficial─â, de vreme ce s-a anun╚Ťat la consf─âtuirile na╚Ťionale, c─â elevii absolven╚Ťi de clasele a VIII-a ╚Öi a XII a vor avea anul acesta o nou─â structur─â a subiectelor la examene. Da, nu v─â mira╚Ťi! Ce dac─â modelul acestui nou subiect apare doar ├«n anul ├«n curs? Ce dac─â ace╚Öti elevi au dat simul─âri ├«n anii preceden╚Ťi pe alt─â structur─â de subiect? Ce dac─â noua structur─â nu a fost probat─â cel pu╚Ťin un an ├«nainte, pentru realizarea reglajelor fine, a╚Öa cum o treab─â de acest gen, care implic─â o genera╚Ťie ├«ntreag─â de elevi, ar impune, dac─â e s─â fie profesionist─â, conform─â cu ni╚Öte principii ╚Ötiin╚Ťifice ale evalu─ârii? S-a decis, acolo, la centru, undeva sus, c─â trebuie subiecte care s─â aib─â ├«n cadrul lor, ├«n propor╚Ťie de cel pu╚Ťin 40%, itemi de tip gril─â. Ce dac─â, ├«n principiu, o curricul─â care are la baz─â competen╚Ťe ar exclude o evaluare cu itemi obiectivi ÔÇô singurii care pot construi o gril─â ÔÇô, despre care se ╚Ötie c─â se potrivesc evalu─ârii con╚Ťinuturilor, nu competen╚Ťelor? Putem presupune c─â astfel se dore╚Öte o cre╚Ötere semnificativ─â ╚Öi a procentelor de promovabilitate, deci o m─âsur─â populist─â. ╚śtiu c─â oamenii de acolo, din grupurile de lucru care fac subiectele, nu au decis ei asta, ╚Öi mai ╚Ötiu ╚Öi c─â s├«nt, majoritatea, profesioni╚Öti, c─â vor da ce au ei mai bun pentru a genera un oarecare echilibru. ├Äi cunosc, am ├«ncredere ├«n profesionalismul lor, am lucrat cot la cot cu ei ani de zile. E nedrept ╚Öi fa╚Ť─â de ei ╚Öi, subliniez, nu s├«nt responsabili pentru aceste decizii, pe care doar ├«ncearc─â s─â le opera╚Ťionalizeze c├«t mai echilibrat. Dar despre aceast─â treab─â, mai r─âm├«ne s─â discut─âm ╚Öi alte d─â╚Ťi.

Spuneam c─â pornesc de departe, dinspre examenele na╚Ťionale, pentru a m─â apropia de ru╚Öinea calului. Nu doar evaluarea na╚Ťional─â de la sf├«r╚Öitul clasei a VIII-a ╚Öi bacalaureatul s├«nt examene na╚Ťionale. ├Än Legea educa╚Ťiei na╚Ťionale nr. 1/2011 se precizeaz─â c─â ÔÇ×la finalul clasei a VI-a, toate ╚Öcolile, ├«n baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educa╚Ťiei, Cercet─ârii, Tineretului ╚Öi Sportului, organizeaz─â ╚Öi realizeaz─â evaluarea elevilor prin dou─â probe transdisciplinare: limb─â ╚Öi comunicare, matematic─â ╚Öi ╚Ötiin╚ŤeÔÇť (art. 74, alin. 4). Un examen care s-a dat ╚Öi p├«n─â acum, dar f─âr─â vreun impact. Subiectele erau construite pe modelul testelor PISA ╚Öi ┬şPIRLS. Se d─âdeau, se corectau, se trimiteau rezultate la inspectorate ╚Öi la Bucure╚Öti. Ce s-a ├«nt├«mplat cu ele ├«n ace╚Öti ani, nu se ╚Ötie ╚Öi nici nu prea conteaz─â pragmatic, deoarece nu au avut vreun impact asupra procesului educativ prin care trecea fiecare elev.

Situa╚Ťia st─â altfel, ├«ns─â, ├«n privin╚Ťa elevilor actualei clase a VI-a. De ce? Pentru c─â, tot conform legii, aceste test─âri ar trebui s─â fie incluse ├«n portofoliul educa╚Ťional al fiec─ârui elev. Ve╚Ťi zice: ei, ce mare scofal─â, ├«nc─â un concept ╚Öi o h├«r╚Ťog─âraie, cui ├«i pas─â? P─âi, a╚Öa am putea zice, obi╚Önui╚Ťi cu destule h├«r╚Ťoage f─âr─â sens. Numai c─â legea mai zice ni╚Öte chestii interesante. De exemplu, faptul c─â, la sf├«r╚Öitul clasei a VIII-a, tot genera╚Ťia care se afl─â acum ├«n clasa a VI-a va da un alt tip de evaluare, cu principii transcurriculare, incluz├«nd ╚Öi limb─â str─âin─â, ╚Öi ╚Ötiin╚Ťe, ╚Öi informatic─â, ╚Öi competen╚Ťe civice, respectiv sociale. ├Än plus, legea prevede c─â aceast─â genera╚Ťie despre care fac vorbire va da ╚Öi admitere la liceu, ├«n cazul ├«n care unele licee ar fi solicitate de mai mul╚Ťi elevi dec├«t ar avea locuri alocate. Majoritatea liceelor teoretice s-ar afla ├«n aceast─â situa╚Ťie. ├Än aceast─â admitere, ponderea unui examen va fi de 30%, iar 70% va conta portofoliul educa╚Ťional al elevului.

S─â leg─âm lucrurile. Mai ├«nt├«i, elevii din actuala clas─â a VI-a ar trebui deja s─â aib─â portofolii educa╚Ťionale, con╚Ťin├«nd inclusiv evalu─ârile claselor a II-a ╚Öi a IV-a. Apoi, la sf├«r╚Öitul acestui an ╚Öcolar, ar trebui s─â sus╚Ťin─â o alt─â prob─â, transcurricular─â, iar rezultatul acesteia s─â intre ╚Öi el ├«n portofoliul educa╚Ťional. Apoi, la sf├«r╚Öitul clasei a VIII-a, ar sus╚Ťine un alt examen de evaluare, care ar intra ╚Öi el ├«n acest portofoliu. ├Än cele din urm─â, c├«nd ar da admitere la liceu, ar mai sus╚Ťine un test, cu pondere de 30%, la care s-ar ad─âuga, pentru selec╚Ťie, portofoliul educa╚Ťional, cu 70%. Dar nimeni nu vorbe╚Öte ├«nc─â despre cum va ar─âta acest test de la sf├«r╚Öitul clasei a VI-a, ├«n condi╚Ťiile ├«n care ace╚Öti elevi au o cu totul alt─â program─â dec├«t cei care au dat examen anul trecut, o program─â a╚Öezat─â pe alte principii curriculare. Nimeni nu are ├«nc─â idee cum vor ar─âta test─ârile de la sf├«r╚Öitul clasei a VIII-a pentru ace╚Öti elevi, ╚Öi ele transcurriculare. ╚śi, cirea╚Öa de pe tort, nimeni nu are habar, de fapt, ce e acest portofoliu educa╚Ťional, cum se constituie el, unde ╚Öi ├«n ce form─â se p─âstreaz─â, chestiuni de substan╚Ť─â, dar ╚Öi formale, de logistic─â, profesorii ╚Öi dirigin╚Ťii netrec├«nd prin nici un proces de formare ├«n acest sens, care s─â-i orienteze. Legea zice c─â ÔÇ×portofoliul educa╚Ťional cuprinde totalitatea diplomelor, a certificatelor sau a altor ├«nscrisuri ob╚Ťinute ├«n urma evalu─ârii competen╚Ťelor dob├«ndite sau a particip─ârii la activit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ťare, ├«n diferite contexte, precum ╚Öi produse sau rezultate ale acestor activit─â╚Ťi, ├«n contexte de ├«nv─â╚Ťare formale, nonformale ╚Öi informaleÔÇť (art. 73, alin. 1). Dar de la ce zice legea p├«n─â la opera╚Ťionalizarea ei e ceva drum ╚Öi nu s├«ntem ├«n basme ca s─â putem concentra timpul ac╚Ťiunii ├«n formula merg ei, ╚Öi merg, cale lung─â s─â le-ajung─â. N-ar fi mai important─â concentrarea aten╚Ťiei pe aceste aspecte, care ╚Ťin de o proiec╚Ťie necesar─â, dec├«t pe schimbarea din mers a structurii subiectelor la evaluarea na╚Ťional─â ╚Öi la bacalaureat? Zic a╚Öa, doar ca s─â nu ne trezim c─â la final afirm─âm ╚Öi noi despre elevi, care devin ni╚Öte simple experimente, c─â i-am adus la examene cu ni╚Öte portofolii de form─â, ╚Öchioape ╚Öi fragile, doar ca s─â-i facem de ru╚Öine. 

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.