Eutanasierea Annei Karenina și decimarea Gabrielei Firea

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
A F portait Tulane 23 1 jpeg

…pentru c-am ajuns să ne jucăm cu moartea la fel cum ne jucăm cu cuvintele – și nu e o simplă coincidență. Să vă dau doar cîteva exemple dintr-o… legiune. În această vară am fost invitat la o conferință internațională în Germania. Într-una dintre intervenții, i-am sugerat prezentatoarei (subiectul nu are importanță), ca posibilă exemplificare a argumentului pe care se străduia, fără prea mult succes, să-l facă, folosirea „triunghiului” Rick – Ilsa – Victor din Casablanca. Tînăra profesoară, pe la treizeci de ani, mi-a mulțumit pentru sugestie, după cum se obișnuiește, indiferent de cît de stupid este sfatul, dar nedumerirea i se citea pe chip. Am întrebat-o, sfielnic, dacă știe despre ce vorbesc, dacă a auzit măcar de Casablanca, de Humphrey Bogart sau de Ingrid Bergman. Mi-a mărturisit, ingenuă, că nu. Pe urmă, cînd lumea din sală a izbucnit în rîs și biata fată a roșit pînă-n vîrful urechilor, mi-a părut rău.    

În România, însă, n-a roșit nimeni, pentru că nimeni (din cîte știu) n-a observat că mult vehiculata frază folosită de către Viktor Orbán după prînzul cu Marcel Ciolacu – „E începutul unei frumoase prietenii” – e totodată și una dintre cele mai frumoase fraze (și ultima) din celebrul film. În acest scenariu, Orbán ar fi masculul alfa Bogart, iar al nostru Marcel, doar căpitanul Louis Renault, un colaborator al regimului de la Vichy, gata oricînd să-și vîndă sufletul celui mai puternic. N-a rîs și n-a roșit nimeni. Ba Marcel a fost chiar măgulit.

N-a rîs și n-a roșit nimeni nici cînd primarul Pandele a sărit în apărarea soției sale, Gabriela Firea, declarînd sus și tare că a fost… decimată, chit că nu e nevoie să știi că, în legiunile romane, decimarea presupunea uciderea, prin tragere la sorți, a unuia din zece legionari, ca pedeapsă pentru lașitate, revoltă etc. E suficientă o minimă cultură generală pentru a realiza că „decimarea” e musai să aibă ceva de-a face cu… zece, precum în „decimală”, iar Gabriela Firea, cum ai da-o și cum ai suci-o, e doar una. Nu e… legiune. Or, la niște credincioși te-ai aștepta ca „legiune” să nu fie o etichetă tocmai măgulitoare. Nu mă-ndoiesc că-n serile petrecute în fața șemineului, citind Biblia, cuplul din Voluntari va fi ajuns și la Marcu, 5:8-9: „Căci Iisus îi zicea: Duh necurat, ieși afară din omul acesta! Care-ți este numele? l-a întrebat Iisus. Numele meu este Legiune, a răspuns el, pentru că sîntem mulți”. Sau la Luca, 8:30. Sau la Matei, 8:29-32, unde povestea e și mai amănunțită: „Dracii rugau pe Iisus și ziceau: «Dacă ne scoți afară din ei, dă-ne voie să ne ducem în turma aceea de porci». «Duceți-vă», le-a zis El. Ei au ieșit, și au intrat în porci. Și deodată toată turma s-a repezit de pe rîpă în mare, și a pierit în ape”. Porcii s-au eutanasiat, cum ar veni.

După cum spuneam, faptul că ne jucăm cu moartea după cum ne jucăm și cu cuvintele nu e o întîmplare. Vin de se leagă. Lisa Pauli e o canadiancă în vîrstă de 47 de ani. Din motive de anorexie, cîntărește doar 41 de kilograme. N-am spus „din cauză” pentru că n-ar fi fost corect, dat fiind că Lisa nu vrea „să se facă bine”, pentru că asta ar însemna să îi revină pofta de mîncare, or ea declară răspicat că nu vrea asta. În schimb, Lisa vrea să moară: „Fiecare zi este un iad“, povesteşte ea. Ne oprim aici, să ne tragem sufletul și să recapitulăm: din motive de anorexie, viața Lisei este un iad, dar este un iad din care nu vrea să scape în viață, pentru că… îi place. Ar scăpa, însă, în moarte. Poate nu mai înțeleg eu sensul cuvintelor „viață” și „moarte”. Se prea poate. 

Ce-o oprește, însă, pe Lisa să-și împlinească „pohta ce-o pohtește”? Aparent, statul canadian! Deocamdată. Lisa va trebui să mai trăiască în iad pînă în martie 2024, cînd Canada va permite celor a căror singură afecţiune este boala mintală să aleagă moartea asistată medical. Canada a legalizat moartea asistată în 2016 pentru persoanele cu boli terminale şi a extins-o în 2021 la persoanele cu afecţiuni incurabile, dar nu terminale. În 2021, 10.064 de persoane au murit prin moarte asistată medical. Trebuie s-o recunoaștem – Lisa dă dovadă de o tărie de caracter care, dacă n-ar avea nici o noimă, ar putea fi chiar de admirat. Nu știu alții cum sînt, dar eu, unul, dacă m-aș simți în iad, aș face tot ce mi-ar sta în putință, dacă mi-ar sta, pentru a scăpa de-acolo cît mai repede. N-aș aștepta pînă în martie. Dintr-un interviu televizat care a făcut înconjurul planetei, se înțelege că Lisa ar sta într-un bloc, într-un apartament plasat la un etaj… potrivit, ca să spun așa, că nu mai știu ce cuvinte să folosesc.

Să ne-nțelegem: nu susțin defel sinuciderea, dar nici nu mă pot pune în locul celor care recurg la un asemenea gest, să-i condamn fără drept de apel. Am avut cîteva cunoștințe bune care au ales să-și pună capăt zilelor. Nu știu ce-a fost în sufletele lor. Mă pot ruga doar pentru ele. Ceea ce, însă, scapă cu totul puterii mele de înțelegere e de ce i-ai cere statului ceva de care te poți ocupa foarte bine (sic!) și singur. (Zice-se, bunăoară, că unii filosofi din vechime au reușit chiar să se sinucidă ținîndu-și respirația, într-atît de mare le era controlul minții asupra corpului!) De ce-ar trebui să fiu asistat de către stat? Și de ce „medical”? Poate vreau să mă arunc de pe-o clădire: să vorbesc cu pompierii să-mi elibereze trotuarul? Poate vreau să mă arunc, precum Anna Karenina (credeați c-am uitat-o?), în fața trenului: sînt obligați mecanicii de locomotivă să mă ajute? Dacă nu, de ce? Dacă da, de ce? Dacă eutanasia e „moarte bună” („eu” + „thanatos”), statul trebuie să mi-o asigure, iar pentru mine „moartea bună” presupune defenestrarea sau aruncatul în fața trenului, de ce pompierul sau mecanicul de locomotivă să se „spele pe mîini” de responsabilitatea asta, iar medicul care-a jurat să nu facă rău (primum non nocere) să n-o poată face? De ce să discriminăm? Și de ce să ne oprim aici? Poate mi-aș dori să fiu decapitat sau împușcat. Asta e pentru mine „moartea bună”. E obligat statul să-mi asigure o ghilotină sau un pluton de execuție? Și ce mai vrem să facă statul în locul nostru? 

Odată intrați pe panta alunecoasă a cuvintelor care și-au pierdut noima, nu prea mai rămîne loc de întors nici măcar pentru moarte. E începutul unei frumoase prietenii, iar prietenii din astea sînt legiune. Iar noi, ca Marcel, ne simțim măguliți.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Autostrada cu tuneluri ianuarie 2025 (9) Foto Daniel Guță JPG
Mobilizare pe șantierul Autostrăzii cu tuneluri din vestul României, în ciuda vremii de iarnă
Temperaturile negative și vremea de iarnă nu au împiedicat reluarea lucrărilor la viitoarele tuneluri de Autostrada Lugoj - Deva (A1), pe sectorul de nouă kilometri care, odată finalizat, va face neîntreruptă legătura pe autostradă între orașele mari din centrul României și frontiera de la Nădlac.
femeie cercel nas scaun birou jpg
A sunat la pompieri, după ce a rămas cu nasul blocat într-un scaun: „Nu e cel mai ciudat apel pe care l-am primit!”
femeie din Indonezia poate respira ușurată, la propriu, după ce pompierii au intervenit să o elibereze după ce s-a blocat cu nasul într-un…scaun.
teza de doctorat foto news ro
Cât pot câștiga în plus, lunar, bugetarii care și-au luat doctoratul. Înghețarea salariilor nu cuprinde și acest spor
Salariile bugetarilor au fost înghețate în acest an, fiind tăiate și o serie de sporuri de care beneficiau aceștia. Legea nu cuprinde însă și indemnizația pentru titlul științific de doctor, ceea ce înseamnă că aceasta va fi acordată în continuare.
Securitate cibernetica lacat siguranta FOTO Shutterstock
Amenzi drastice pentru companiile care nu iau măsuri de securitate cibernetică. Sancțiunile pot ajunge și la 10 milioane de euro
Companiile din energie, transport, sănătate, financiar-bancar, apă potabilă și infrastructură digitală, servicii poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, industria chimică sau cea alimentară trebuie să ia măsuri de securitate cibernetică, în caz contrar riscând amenzi de până la 10 mil. euro.
JESSIE ELLIS PAPUSI profimedia jpg
Nu poate face copii, așa că are grijă de bebeluși de jucărie: „Păpușile mă ajută!”
Jess Ellis (29 de ani) își dorește nespus să devină mamă, însă din cauza unor probleme de sănătate, acest lucru este aproape imposibil pentru ea. Cu toate acestea, ea își „hrănește” spiritul matern având grijă de păpuși care arată exact ca niște bebeluși reali.
anaf antifrauda sigilare depozit jpg
Cum poți evita să devii ținta controalelor ANAF
În 2025, IMM-urile din România sunt mult mai „slăbite” în fața schimbărilor legislative și fiscale, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de insolvențe și falimente, și implicit la intensificarea controalelor ANAF, susțin experții.
Masina de spalat rufe jpg
Motivul pentru care e recomandat să adaugi o lingură de zahăr în mașina de spălat. Pare o glumă, dar e un truc de mare ajutor
Zahărul, cunoscut mai ales pentru utilizarea sa în bucătărie, ascunde un secret neobișnuit: poate deveni aliatul tău de nădejde în îngrijirea hainelor.
durere gat   foto pixabay jpg
Ce poate indica răgușeala. Cărui medic specialist i te adresezi când apar manifestări supărătoare la nivelul gâtului
Dacă răgușești sau rămâi fără voce ar putea fi vorba de o problemă la nivelul tiroidei. La fel de bine cauza disfoniei ar putea avea însă legătură cu anumite vicii, sau cu infecții din sfera ORL. Prezentarea la medic se impune.
mancare romaneasca buna jpg
Secretele celor mai delicioase sarmale. Ce sunt și cum se prepară cuiburile de cinci, o regină a bucătăriei tradiționale arhaice românești
Preparatele tradiționale românești sunt printre cele mai delicioase din lume. Sarmalele, împrumutate și mai apoi reinventate de români sunt în top.