Europa de la Eurotunnel

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Salutări de la Basel jpeg

Comunitatea internaţională se mobilizează, în sfîrşit, după incidentele deosebit de grave din ultimele zile de la punctul de frontieră subteran dintre Franţa şi Marea Britanie. De cîteva săptămîni, mii de imigranţi ilegali – cei mai mulţi, din ţări africane – încearcă să treacă prin tunel spre Marea Britanie. Zeci de imigranţi şi-au pierdut viaţa în ultimii ani în astfel de tentative. Săptămînile trecute, circulaţia prin tunel a fost blocată de mai multe ori din cauza intruziunilor. Zeci de maşini ori camioane au fost luate cu asalt de imigranţi pe şosea, înainte de Calais, în încercarea de a trece frontiera. Uneori, ei chiar au fost ajutaţi de cetăţeni europeni binevoitori să avanseze spre intrarea în tunel. Nu e clar cîţi dintre ei reuşesc să ajungă la destinaţie – se estimează că numărul este foarte redus. 

În jur de 200 de imigranţi ilegali interceptaţi în zona tunelului de autorităţile franceze sau britanice au fost trimişi în ţara de origine luna trecută: dosarele lor nu conţin argumente suficiente pentru acordarea dreptului de azil. Dintre cei care rămîn pe teritoriul Franţei, neverificaţi de autorităţi ori în aşteptarea unor documente care să le clarifice statutul, mulţi staţionează în zona pasajului ori în preajma autostrăzii, în tabere improvizate, cu igienă precară. Nu au nici o perspectivă clară asupra viitorului imediat. Unii dintre ei nu ştiu nici măcar unde se află. Tot ce ştiu e că nu se califică pentru a obţine beneficii sociale din partea statului francez şi că vor să ajungă în Marea Britanie, acolo unde ar putea găsi un loc de muncă prost plătit, dar care le-ar putea asigura traiul. Legislaţia muncii din Marea Britanie este suficient de laxă pentru ca diverşi patroni să profite de forţa de muncă necalificată, dar foarte ieftină, asigurată de imigranţi. Munca la negru nu e pedepsită suficient de aspru pentru a descuraja abuzurile angajatorilor. Aşa că nu e de mirare că numeroşi activişti pentru drepturile omului acuză guvernul britanic de dumping social. Şi reprezentanţi ai guvernului francez au cerut Londrei o înăsprire a legislaţiei din Marea Britanie. Pe de altă parte, guvernul de la Londra acuză Franţa că-i lasă pe aceşti imigranţi care-i tranzitează teritoriul să ajungă pînă la punctul de trecere de la Calais în loc să se ocupe de ei mult mai devreme. 

Din păcate, reacţia cea mai vizibilă în faţa acestei adevărate crize umanitare a fost doar ridicarea tonului, ascuţirea discursului politic. Franţa şi Marea Britanie evită să-şi asume responsabilitatea, fiecare încercînd să dea vina pe celălalt. Duminica trecută, miniştrii afacerilor interne ai Franţei şi ai Marii Britanii au ajuns, în sfîrşit, la concluzia că rezolvarea problemei imigranţilor de la Calais reprezintă prioritatea absolută pentru cele două guverne. Cei doi miniştri nu au precizat însă care ar fi această soluţie. 

În ultimele luni, măsurile de securitate din zona tunelului au fost înăsprite: s-au instalat baricade, garduri de sîrmă ghimpată, s-a multiplicat numărul camerelor de supraveghere, s-a mărit numărul forţelor de ordine. Protecţia graniţelor pare însă mai degrabă o problemă decît o soluţie. Oricum, întărirea dispozitivelor de securitate nu rezolvă situaţia imigranţilor. Şi nici nu-i descurajează pe alţii să se instaleze în zonă. Nici cele zece milioane de euro în fonduri de urgenţă convenite între cele două guverne nu vor rezolva nimic dacă vor fi folosite tot pentru a proteja graniţa şi nu pentru a-i ajuta direct pe cei aflaţi în dificultate. 

Comisia Europeană a anunţat că e dispusă să se implice în rezolvarea acestei crize umanitare. Dar ce poate face, dincolo de deblocarea unor ajutoare financiare? Strategia comisiei prezentată în luna mai pentru rezolvarea crizei imigranţilor din Europa viza o scădere a presiunii pe ţări precum Italia ori Grecia – primele destinaţii ale imigranţilor africani – prin redistribuirea a 40.000 de imigranţi care au nevoie de protecţie internaţională, către statele membre. Dar Marea Britanie a refuzat să participe la acest plan.

O mare invenție – contractul social jpeg
Constantin Hamangiu, Matei G. Nicolau: Dreptul roman
Ceea ce se păstrează în dreptul pozitiv sînt constantele, ca expresie a dreptului natural.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Război și corupție
În poza mare, contrastul e simplu: Ucraina este victima unei agresiuni oribile din partea Rusiei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Omul fără dileme
Nu vrem să extindem dilema asupra a ceea ce, în jurul nostru, e nedilematic.
Frica lui Putin jpeg
Holocaustul în „trunchiul comun”
Am remarcat pe FB că unii observatori s-au arătat surprinși, alții nedumeriți.
m simina jpg
Cinematografia românească. Secvența Buftea
Se adaugă și o bază hipică cu cai pursînge antrenați pentru filmări, o bază auto cu mașini de epocă și un velier cu pînze și motor. Plus vizita lui Kirk Douglas din 1966 și cea a lui Orson Welles din 1967.
AFumurescu prel jpg
D’ale Americii
Și încă ne mai chinuim s-o dăm afară. Îngăduiți-mi, așadar, să sper în continuare: nu-i dracu’ așa de negru!
Iconofobie jpeg
Doi frați (ciudați)
Moartea rămîne, prin urmare, unicul nostru reper de cunoaştere exactă, dar pînă şi moartea – luată în sine – este, încă de la debutul umanităţii, un mare mister.
„Cu bule“ jpeg
„Ștergabil”
Poate că a acționat pur și simplu analogia cu alte derivate în -abil, poate că s-a stabilit o legătură subterană cu derivatul ștergar.
HCorches prel jpg
Toate referatele școlare se pun de acord asupra unui lucru
O altă problemă o reprezintă cea a meditațiilor date elevilor din propriile clase.
radu naum PNG
Cristiano Ronaldo marchează primul său gol pentru Al-Nassr? E de rîs sau de plîns?
Ronaldo e dincolo de plîns sau rîs. A depăşit planului binelui şi răului. Ronaldo e o categorie în sine care nu poate fi măsurată corect decît de la înălţimea mileniilor.
p 7 Logo ul Grupului Wagner WC jpg
Moarte sau glorie în Rusia
Nu putem decît spera că vor bombarda pozițiile armatei ruse cu arme mai puternice decît bomboanele de ciocolată Mozartkugeln.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alergători
Destui fug pur și simplu de bătrînețe sau într-o permanentă căutare a vieții fără de moarte.
1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.