„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”

Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

In memoriam Radu Lupu

Este imposibil să descrii (adică să pui în cuvinte scrise) muzica lui Radu Lupu, sunetul lui. În timp, am putut citi zeci de încercări stilistice în vreo trei-patru limbi. Eu însumi, transportat de starea pe care muzica lui mi-o dă, am încercat. Dar au încercat și alții, mai talentați și mai exersați decît mine. După ce starea te părăsește și citești ce-ai pus pe hîrtie, te cam cuprinde jena nereușitei. De pildă, s-a spus despre sunetul lui că are proprietăți halucinogene, că e o experiență a transei, că e metafizic, că e multidimensional, că te extrage din contingent, că redă melancoliei puritatea ei uitată și o face direct utilă omenește vorbind, salvînd-o de tristețe, și cîte și mai cîte. Toate adevărate. Și toate frustrant de insuficiente. Cei care au avut șansa să-l asculte în săli mărturisesc experiențe de genul acesta. Dar și de-ai strînge toate aceste mărturisiri, tot ai rata ceva important, căci oamenii spun ce li se întîmplă lor în contact cu sunetul lui Radu Lupu, dar pianistul nu apăsa clapele ca să genereze experiențe psihologice colective, ci doar (sau mai presus de orice) ca să facă muzică. Nu are rost, așadar, să mai adaug și eu la efortul metaforic general. Remarc doar că toți cei care îi ascultă muzica simt nevoia să exprime excepționalul întîlnirii cu sunetul lui Radu Lupu cumva, iar metafora este ceea ce, omenește vorbind, avem la îndemînă. Dar mai bine poftiți de-i ascultați muzica și atît.

Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român. Iată, de pildă, cum a început articolul semnat de muzicologul Christian Merlin în Le Figaro: „«Cînd mîinile lui Alfred Cortot nu vor mai exista, Chopin va muri a doua oară», spunea Stefan Zweig despre marele pianist francez. Cu moartea lui Radu Lupu, putem să spunem același lucru despre Beethoven, Schubert, Schumann și Brahms”. Cititorii marilor ziare ale planetei au aflat despre plecarea lui Radu Lupu la Cer în asemenea termeni. Ceea ce mă umple de fericire, nu din alt motiv decît din acela că, iată, poți cuceri lumea ferindu-te de ea. Asta spune ceva emoționant și frumos despre lume. Ceva ce, prin arta lui și, iată, prin posteritatea lui, Radu Lupu ne arată. Gîndiți-vă că toate ziarele lumii în anul 2022 scriu astfel de articole ample la moartea cuiva și că cel despre care scriu nu a avut niciodată cont de socializare, a ocolit decenii la rînd presa, a refuzat sistematic interviuri, cerea agenților lui să nu facă reclamă concertelor sale. În secolul în care toți artiștii, fie ei mari sau mici, geniali sau inepți, participă zilnic la un fel de întrecere mondială de „strategii de comunicare/promovare”, Radu Lupu a fugit sistematic de asta. Nu doar că agenda concertelor lui nu era trîmbițată, așa cum e deja normal să se întîmple cu toți marii artiști, dar nu era nici măcar anunțată. Dacă voiai să-l asculți trebuia să răscolești la începutul stagiunilor site-urile marilor instituții muzicale ale lumii. Nu exista pagină online Radu Lupu, nu exista pagină de Facebook Radu Lupu (în fine, e una făcută de fani, dar fără nici o legătură cu managementul lui), nu exista nici cont Instagram și nici canal YouTube gestionat de Radu Lupu sau în numele lui. Radu Lupu nu se oferea – el trebuia căutat și descoperit. Dacă noi sîntem lumea (am îndoieli asupra acestui lucru, de-aia zic „dacă”), atunci e de spus că lumea alerga după Radu Lupu și nu Radu Lupu după lume, și subliniez că asta e normalitatea.

Amintire. În 2000, Radu Lupu venise la Chicago pentru un recital – Schubert și Brahms, dacă bine îmi aduc aminte. În același timp, la Opera din Chicago, admirabila noastră soprană Leontina Văduva cînta rolul Mimi, în Boema. Cum cei doi artiști români nu se cunoscuseră personal – deși, firește, fiecare știa bine cine este celălalt –, am aranjat o întîlnire. Într-un apartament al somptuosului hotel Hilton de pe Michigan Avenue, am invitat la cină pe Radu Lupu împreună cu doamna lui, pe Leontina Văduva cu soțul ei și pe Mihaela Ionescu, veche prietenă a lui Radu Lupu, violonistă în legendara orchestră chicagoană, condusă pe atunci de Daniel Barenboim. Cina a decurs agreabil pînă pe la miezul nopții, cu bancuri (Radu Lupu era redutabil la capitolul acesta – putea spune bancuri pînă la ziuă, iar dacă îi spuneai tu un banc pe care se întîmpla să nu-l știe, îi luceau ochii de bucurie), amintiri, povești și conversații despre vin (Radu Lupu era un mare cunoscător – ne-a povestit cum cînta, o dată pe an, un recital privat pentru niște podgoreni californieni care îl plăteau în vin și cît de bucuros era cînd, revenit acasă la el, la Lausanne, din turneul american în care introducea mereu și acest moment viticol, începeau să-i sosească lăzile cu vin de Napa).

La un moment dat, Leontina ne-a spus că, deși publicul reacționa foarte bine la spectacolele ei și directorii Operei erau foarte mulțumiți, o supăra un anume cronicar muzical al unui cotidian local, care era vădit răuvoitor. Direcțiunea Operei a liniștit-o pe soprana noastră, spunîndu-i că e vorba despre un „război” mai vechi între cronicar și conducerea Operei, pe care condeierul nu scapă nici un prilej să o atace. Omul desființa toate producțiile și pe toți invitații Operei, pledînd aprig pentru incompetența conducerii. Prin urmare, nu era deloc vorba despre Leontina Văduva, deși omul despre ea scria, era o dispută locală în mijlocul căreia Leontina căzuse. Chiar și așa, rîndurile acide ale cronicarului o supărau. După ce ne-a povestit asta, Radu Lupu a ridicat sprîncenele lui stufoase și a întrebat-o serios: „Dar tu citești cronicile despre tine și îți pasă de ce spune presa?”. Leontina a răspuns că da, citește, că în general o ambiționează dacă primește critici utile, însă, dacă cronicile sînt nedrepte, o afectează. Radu Lupu a replicat, ca și cum ar fi vrut să-i dea mai tinerei soprane un îndemn: „Eu nu mai citesc ce scrie presa despre mine din 1979”. Leontina a reacționat pe loc, cu un cuceritor amestec de ingenuitate și invidie albă: „Sigur, tu îți permiți...”. Cu alt prilej, Radu Lupu mi-a spus că are totuși un cerc foarte restrîns („trei-patru persoane”) cu care discută despre muzica lui și a căror părere chiar contează pentru el. Nu mi-a spus, însă, cine sînt cei trei-patru și, deși aș fi dat orice să-i aflu, ceva m-a oprit să-l întreb.

Mi-a revenit în minte acest dialog vreo douăzeci de ani mai tîrziu. Ultima oară l-am ascultat pe Radu Lupu – ce coincidență! – tot la Chicago, în 2019. A cîntat cu Chicago Symphony, sub Mutti, Imperialul de Beethoven. O interpretare care a șocat, a uimit, a tulburat. Nu știai ce să crezi. Publicul, îmi amintesc, era descumpănit. Criticii l-au făcut praf. A doua zi am citit în ziare rînduri crude și, deși sufeream pentru idolul meu, zîmbeam totuși pentru că știam deja că lui nu-i păsa de presă, căci n-o mai citea din 1979. Pînă azi, cred că Radu Lupu a vrut să spună cu acel Imperial altceva, un ceva pe care noi nu-l prea înțelegem. Nu știu nici acum ce să cred cînd îmi amintesc stupoarea cu care ascultam pasaje ale arhicunoscutului concert și îmi spunem „Dar ăsta nu-i Beethoven!”. De bună seamă, nu era Beethoven pe care nepriceprea mea îl cunoștea. Era altul. Pe cît de clar fusese Radu Lupu în toată arta lui de-o viață, pe atît de încifrat, provocator și „anti” orice interpretare clasică și cunoscută a fost în acel ultim Imperial. Începînd cu stagiunea următoare, Radu Lupu s-a retras.

Dar acel schimb de replici din apartamentul hiltonian, într-un fel, nu fusese doar despre presă, ci despre toată agitația lumii. Ca într-o poveste sapiențială, se vede bine că înțeleptul cucerește lumea fugind de ea, iar nebunul o cucerește fugind după ea. Și uite-așa, Radu Lupu a cucerit lumea (mai arătați-mi un român contemporan la a cărui moarte presa mondială să reacționeze astfel!) doar cu pianul, fără să i se audă vocea, fără să se pronunțe, fără să se angajeze civic, fără să vrea, vorba lozincilor de larg consum, s-o schimbe, s-o facă mai bună. Și fără să-i mai citească ziarele, din 1979 încoace.

P.S. Dedic acest mic text dlui Radu Cosașu, știe domnia-sa de ce...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.