Etajul al patrulea

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
George Topirceanu jpg jpeg

După ce România a intrat în Război în august 1916, George Topîrceanu a fost încorporat în armată și trimis pe frontul de sud din Dobrogea. Acolo avea să participe la una dintre cele mai semnificative pierderi ale armatei române din istoria conflictului (și nu numai): înfrîngerea de la Turtucaia. Tot de acolo avea să rezulte, pe baza experiențelor scriitorului, volumul Amintiri din luptele de la Turtucaia, care, pe lîngă vădita valoare istorică, are și avantajul de a fi o lectură foarte plăcută, deși relevă, printre altele, aspecte mai puțin plăcute, cum ar fi starea precară în care se afla soldatul român, atît în termeni de pregătire, cît și de resurse.

După capitularea forțelor românești din 6 septembrie, George Topîrceanu a fost luat prizonier de bulgari și a scăpat abia după un an și jumătate, după multe episoade în care și-a pus imaginația la treabă, dar și mai multe în care norocul a fost de partea lui.

La un moment dat, sergentul Topîrceanu s-a îmbolnăvit și, cu ajutorul unor prieteni germani, a putut fi trimis din lagărul de prizonieri la spital, în Sofia. „Spitalul Klon Evropa, instalat într-un hotel din centrul Sofiei, rămas numai pentru prizonieri după evacuarea ultimilor răniți bulgari, era un adevărat turn Babel… s-amestecau în zumzet de stup vreo zece limbi europene, între care dominau ca de obicei dialectele slavone“ – notează Topîrceanu.

În scurt timp, scriitorul s-a vindecat, avusese doar o gripă ușoară. Pe timpul convalescenței, însă, nu a stat degeaba. S-a împrietenit cu o infirmieră grecoaică pe nume Lulușeva, alături de care a ticluit un plan pentru a rămîne în spital. La mijloc mai era și grecul Papangellos, un pacient al spitalului, de meserie farmacist, care după o sfătuire cu cei doi s-a declarat medic de boli interne și i-a cerut șefului spitalului să îi dea în îngrijire un etaj de bolnavi. Cum nu se putea ocupa singur de această sarcină, în cerere era trecut și George Topîrceanu ca ajutor, secretar și interpret.

Cererea a fost aprobată întocmai, iar grecul și românul au primit în responsabilitate etajul al patrulea din spital. „Ca să fac față împrejurărilor, împrumutam cărți de specialitate de la un student medicinist și citeam toată noaptea. (…) Ziua, scriam foile bolnavilor. Așa a trecut iarna și aproape nu am simțit cînd a trecut. Mă duceam la pavilionul de jos să stau de vorbă cu franțujii și cu cîțiva prieteni bucureșteni – avocați, ofițeri, actori – cari avuseseră norocul să fie primiți în spital.“

Tot un prieten, rămas în țară, aflînd că Topîrceanu este într-un spital din Sofia, a intervenit pe lîngă Comandamentul Bulgar din București pentru ca acesta să fie adus acolo. Ceea ce s-a și întîmplat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.