Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

De la intrarea în vigoare a Constituției, respectiv de la revizuirea acesteia pînă în prezent, s-a creat deja un set de practici în procesul de exercitare a atribuțiilor distribuite diferitelor autorități publice, la care se adaugă jurisprudența consistentă a Curții Constituționale. Există deja premisele pentru constituirea unei tradiții constituționale naționale. Dezvoltarea și consolidarea acestei tradiții depinde de continuitatea Legii fundamentale. Adoptarea unei noi Constituții sau revizuirea frecventă a celei în vigoare ar pune în pericol rezultatele efortului de trei decenii pentru crearea premiselor unei tradiții constituționale naționale. Carențele din textul Legii fundamentale și deficiențele manifestate în funcționarea autorităților care exercită cele trei puteri în stat pot fi corectate și au și fost corectate în parte prin cutumele constituționale și prin jurisprudența instanței de contencios constituțional. Este însă adevărat că unele soluții ale Curții Constituționale, sub diferite influențe politice, au tulburat echilibrul dintre autoritățile care exercită puterea legislativă, cea executivă și cea judecătorească. Nimic nu se opune însă ca aceste soluții eronate să fie corectate în viitor printr-un reviriment al  jurisprudenței constituționale.

În plus, prin lege organică, fără a fi necesară revizuirea Legii fundamentale, s-ar putea adopta o procedură riguroasă și transparentă de selecție a candidaților care sînt propuși pentru numirea judecătorilor la Curtea Constituțională, ceea ce ar tempera, măcar în parte, criticile privind politizarea acestei instanțe. Aceste critici sînt justificate. Pe de o parte, două dintre criteriile prevăzute în Constituție (pregătire juridică superioară și vechime de cel puțin 18 ani în activitate juridică sau în învățămîntul juridic superior), deși sînt necesare, rămîn pur formale. Pe de altă parte, criteriul substanțial (înaltă competență profesională) nu este verificat în mod riguros. Firesc ar fi ca, înainte de numirea de către președinte, Senat și Camera Deputaților, să fie propuși  de către o structură apolitică mai mulți candidați pentru fiecare post, să existe un proces transparent, cu dezbateri publice, pentru alegerea a cel puțin trei candidați, dintre care se va face numirea unui judecător de către fiecare dintre autoritățile publice competente.

În cele trei decenii de la intrarea în vigoare a Constituției au existat mai multe crize politice, unele dintre ele foarte grave. Fără a face un inventar al acestor crize, este de bun-simț constatarea că rezolvarea lor a fost posibilă și pentru că atribuțiile puterii executive au fost distribuite între președinte și Guvern, iar președintele are atribuții importante în raporturile cu Parlamentul. Această amenajare a structurii autorităților publice care exercită puterea executivă și puterea legislativă a fost benefică, pentru că nu a permis derapaje autoritare ale instituției președintelui  sau ale Parlamentului. Au fost cîteva momente în istoria postdecembristă cînd s-a creat riscul major de producere a unor asemenea derapaje. Conflictele dintre autoritățile publice, unele foarte intense și prelungi, au perturbat sau chiar au blocat funcționarea acestora. Ponderarea reciprocă nu numai dintre președinte și Guvern, pe de o parte, ci și dintre președinte și Parlament, pe de altă parte, a funcționat în momentele de criză, de cele mai multe ori, iar atunci cînd nu a funcționat, Curtea Constituțională a intervenit pentru rezolvarea conflictelor dintre instituțiile publice, oricît de discutabile au fost unele dintre soluțiile adoptate. În cazuri excepționale, cum au fost procedurile de suspendare și de demitere a președintelui, crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.

În acest context, nu pot fi omise încercările unor autorități publice din zona puterii legislative și din cea a puterii executive de a exercita o influență asupra puterii judecătorești mai mare decît îngăduie Constituția. Aceste încercări au fost respinse, în cea mai mare parte, datorită atît modului de amenajare a sistemului autorităților publice adoptat în Legea fundamentală, cît și reacțiilor benefice ale societății civile.

Punctele de vedere critice, întemeiate pe evaluarea corelației dintre arhitectura normativă a democrației constituționale și funcționarea în practică a autorităților publice și a garanțiilor drepturilor și libertăților fundamentale sînt, în mare parte, întemeiate, dar nu pun în discuție componentele esențiale ale acestui regim politic, ci disfuncționalitățile acestora. Ca urmare, răspunsul la aceste critici poate fi dat nu printr-o nouă revizuire a Constituției, ci prin reglajele fine care pot fi făcute atît prin legi organice, cît și prin jurisprudența Curții Constituționale. În filosofia politică și în doctrina de drept constituțional ar trebui să fie abordate – cu mai mult curaj, cu mai mare profunzime științifică, cu mai pertinente trimiteri la experiența constituțională europeană și cu mai abile metode de comunicare – conflictele care sînt generate frecvent în raporturile dintre autoritățile publice care exercită cele trei puteri ale statului. Fără o asemenea fundamentare teoretică, legiuitorul și instanța de contencios constituțional nu pot avea coerență în demersul de creare a unui cadru durabil și flexibil, cu autocorecții periodice, pentrufuncționarea eficientă a instituțiilor democrației constituționale.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
SONDAJ Cine se mai luptă pentru un loc în turul doi la alegerile prezidențiale. Un alt candidat a scăzut dramatic în ultima săptămână
Doi candidați se luptă pentru un loc la turul II al alegerilor prezidențiale din acest an, potrivit sondajului AtlasIntel.
Iulia Alexandra Neacșu & Șerban Ghilvaci  în ORFANI @ Teatrelli 1 oct 02 (photocredit Lavinia Cioacă) jpeg
Spectacolul „Orfani” a ajuns la finalul traseului itinerant din 2024
O adaptare modernă și autohtonă a piesei „Orfani” de Dennis Kelly a animat în această toamnă mai multe spații culturale din București (Teatrelli, ARTHUBx, Teatrul În Culise), dar și scena Teatrului Național „Toma Caragiu” din Ploiești.
cathedral 5881418 1280 jpg
Un oraș italian iubit de toți românii limitează numărul de turiști. Doar anul acesta a fost vizitat de 7,8 milioane de oameni
Orașul italian Florența ia măsuri concrete pentru a contracara efectele negative ale turismului excesiv, introducând restricții noi pentru a proteja calitatea vieții localnicilor și patrimoniul cultural.
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
Ce trebuie să ştii despre Lăsata Secului la Postul Crăciunului
Începând cu Lăsata Secului, Postul Naşterii Domnului este un nou prilej de rugăciune, renunţare la plăcerile lumeşti, milostenie, pregătire a trupului şi sufletului înainte de mărturisirea păcatelor şi de Sfânta Împărtăşanie.
telefin buda jpg
Cititul, postatul și scroll-ul pe budă dăunează sănătății. Medicii: Nu vă mai luați telefonul la toaletă
Cu toții am făcut-o: ne luăm telefonul când mergem la toaletă și, fără să ne dăm seama, o scurtă pauză de câteva minute se transformă într-o sesiune prelungită de scrollat, citit
tezaurul romaniei moscova jpg
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
Tezaurul României, ajuns în URSS în primul Război Mondial, conține 91,5 tone de aur, cantitate aproape egală cu rezerva de aur a țării noastre. Parlamentul European cere Comisiei să ajute România în recuperarea acestuia de la ruși.
regina elisabeta gettyimages jpg
Care au fost ultimele cuvinte ale reginei Elisabeta a II-a scrise în jurnalul său, cu două zile înainte de moarte
Cu doar două zile înainte de a înceta din viață, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a notat o ultimă însemnare în jurnalul său personal, la Castelul Balmoral.
image png
Întineriți instantaneu cu această tunsoare în stil japonez, ideală pentru femeile de peste 40 de ani
Pentru femeile de peste 40 de ani care își doresc un look proaspăt și tineresc, o tunsoare inspirată din stilul japonez poate fi răspunsul perfect.
Brad Smith X  png
Avertisment: China surprinde. „Ești impresionat de cât de multe fac” - Președintele Microsoft, despre avansul Chinei în tehnologie
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează Occidentul cu privire la avansul tehnologic al Chinei.