Eroii eradicării poliomielitei

Bill GATES
Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Eroii eradicării poliomielitei jpeg

P rogresul mondial în combaterea poliomielitei ar putea fi unul dintre cele mai bine păstrate secrete în materie de sănătate globală. Dar eroii mei ai anului 2015 sînt bărbații și femeile care combat această boală în prima linie a frontului.

Începînd din 1988, numărul cazurilor anuale de poliomielită a scăzut, la nivel global, cu mai mult de 99,9%. Din cauza acestei boli, un număr de aproximativ 350.000 de copii rămîneau paralizați în fiecare an; pentru 2015, acest număr se pare că va fi sub 100.

Mai mult, anul 2015 marchează și un alt moment important al misiunii noastre de eradicare a acestui flagel necruțător: pentru prima dată în istorie, Africa încheie un an fără nici un caz de poliomielită.

Și totuși, sînt adesea surprins să aflu cît de puțini oameni știu despre acest progres formidabil.

Meritul este al unei coaliții internațio­na­le între oameni cu viziune: conducătorii care fac din eradicarea poliomielitei o prioritate de prim rang în țara lor și sponsorii care sprijină munca de comba­tere a maladiei. Sprijinul Emiratelor Arabe Unite (EAU), bunăoară, a fost indispensabil pentru vaccinarea copiilor din Pakistan – singura țară, alături de Afganistan, în care poliomielita a fost prezentă fără întrerupere.

Progresul colosal care a avut loc în ultimele trei decenii nu ar fi fost posibil fără prezența nemijlocită – uneori cu riscul propriei vieți – a voluntarilor și a personalului medical din linia întîi, care au făcut posibil ca fiecare copil să fie protejat. Treisprezece milioane de copii sînt astăzi în viață și pot umbla datorită acestor persoane remarcabile, care – navigînd pe torenți, escaladînd munți periculoși sau muncind în unele dintre zonele de conflict cele mai periculoase din lume – le‑au fost alături.

De aceea, sînt mîndru că Fundația Gates a creat un parteneriat cu EAU, pentru a le acorda acestor oameni curajoși premiile „Eroi ai eradicării poliomielitei“. Ceremonia de decernare, alături de Înălțimea Sa șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prinț moștenitor al Abu Dhabi, a fost unul dintre cele mai înălțătoare evenimente ale călătoriei pe care am făcut-o recent în Orientul Mijlociu.

A  fost minunat să-i întîlnesc pe laureați și să sărbătorim împreună munca lor formidabilă. Printre ei se numără Freeda, o profesionistă din domeniul sănătății detașată în Belucistan (Pakistan), care a participat la programul de eradicare a poliomielitei pentru mai bine de cincisprezece ani, în regiunile adesea periculoase ale provinciei. Anul trecut, Freeda a fost rănită, iar un membru al familiei ei a fost ucis, în­tr‑un atac din timpul unei campanii de vaccinare. Cu toate acestea, implicarea ei în activitatea de vaccinare a copiilor a rămas nestrămutată.

Atta Ullah este un lider al comunității și militant din Khyber Pakhtunkhwa (Pakistan), care mobilizează conducătorii locali și personalul medical în vederea susținerii activității de eradicare a poliomielitei. Munca lui presupune și contracararea zvonurilor și a temerilor absurde legate de vaccinuri.

Pe cel de-al treilea laureat, Misbahu Lawan Didi, l-am cunoscut deja, cu cîțiva ani în urmă, în Nigeria. M-am bucurat să-l reîntîlnesc și să-l văd răsplătit pentru eforturile sale. El însuși un supraviețuitor al poliomielitei, Lawan Didi a pus bazele meciurilor de fotbal pentru infirmi – un program inovator menit să redea autonomia și încrederea în sine unui număr de trei mii de paraplegici.

A urmat Constant Dedo, un consultant OMS în domeniul poliomielitei din Nigeria, care a muncit aproape un deceniu în Sudanul de Sud, Pakistan, Nigeria și Afganistan. Povestea lui Constant este una a dedicării totale pentru eradicarea poliomielitei. Cînd se afla în Pakistan, a fost împușcat și a suferit o operație majoră, dar continuă să muncească neabătut.

Am premiat-o, în sfîrșit, pe Bibi Malika, care este nu numai o susținătoare importantă a eradicării poliomielitei, dar și un lider local la care apelează, pentru sfaturi medicale, comunitatea ei izolată din Helmand, Afganistan. A fost un exemplu viu pentru multe femei din regiunea ei.

Am toată admirația și recunoștința față de aceste persoane extraordinare. Mulțumită eforturilor lor și inițiativelor a sute de mii de oameni asemenea lor, ne aflăm la un pas de eradicarea poliomielitei. Trebuie, acum, să ducem treaba la bun sfîrșit.

S înt optimist: cred că vom ajunge aici curînd, prin diligența celor care combat această boală și datorită generozității unor țări ca EAU, care le fac posibilă munca. Iar, în ziua în care ne vom aduna cu toții pentru a sărbători sfîrșitul poliomielitei, lumea va ști că totul a fost posibil numai datorită acestor eroi.

Bill Gates este copreședinte al Fundației Bill & Melinda Gates.

© Project Syndicate,  Mohammed Bin Rashid 

Global Initiatives,  2015
www.project-syndicate.org

traducere din limba engleză de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tribunal
Rapid face sărbătorile în liniște. Ce a decis instanța în procesul privind folosirea abuzivă a imnului
Rapid, clubul sportiv și cel de fotbal, a fost acționat în justiție de Andrei Păunescu, fiului fostului poet Adrian Păunescu.
Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Locul din țara noastră, vechi din 1850, care va fi revitalizat cu fonduri europene. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România
Stațiunea Borsec, cunoscută pentru apele sale minerale și peisajele montane spectaculoase, va beneficia de un proiect amplu de revitalizare finanțat prin fonduri europene.
italia pixabay jpg
Țara din Europa, aproape de România, în care toată lumea vrea să trăiască. Are condiții bioclimatice unice în lume, ocupă 0,5% din Pământ, iar 0,83% din omenire trăiește acolo
Este o țară de o frumusețe rară, cu o climă plăcută și o istorie incredibilă. Iar, de-a lungul deceniilor, undeva în jur de un milion de români și-au început o nouă viață aici. Este vorba despre Italia, o țară incredibilă, care impresionează prin biodiversitatea ei!
castigator loto, captura video jpg
Cine este românul care a câştigat 1,62 milioane de lei la Loto 6/49
Miercuri, ieşeanul care a câştigat marele premiul la Loto 6/49 la extragerea din 8 decembrie şi-a ridicat de la Loteria Română premiul în valoare de 1,62 milioane de lei (peste 325.000 de euro).
donator  foto   Shutterstock jpg
Pacienții care au făcut transplant moștenesc amintirile și personalitatea donatorului
Cei care au făcut transplant de organe au dezvăluit că experimentează schimbări ciudate la sentimentele, gusturile și amintirile pe care le au.
1 piftie de curcan jpg jpeg
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea
În perioada sărbătorilor de iarnă, piftia este un preparat de nelipsit de pe mesele românilor, fiind un simbol al tradiției culinare. Gospodinele din toată țara se întrec în a prepara cea mai bună și mai limpede piftie, dar nu toți știu secretul unui aspect perfect.
FCSB (Sportpictures) jpg
LIVE / Hoffenheim - FCSB, azi, de la ora 19.45. Nemții nu stau la discuții: e timpul să câștigăm
FCSB are astă-seară meci în Europa, unde a strâns deja 10 puncte în 5 jocuri.
banner laura cosoi png