Eroii eradic─ârii poliomielitei

Bill GATES
Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Eroii eradic─ârii poliomielitei jpeg

P rogresul mondial ├«n combaterea poliomielitei ar putea fi unul dintre cele mai bine p─âstrate secrete ├«n materie de s─ân─âtate global─â. Dar eroii mei ai anului 2015 s├«nt b─ârba╚Ťii ╚Öi femeile care combat aceast─â boal─â ├«n prima linie a frontului.

├Äncep├«nd din 1988, num─ârul cazurilor anuale de poliomielit─â a sc─âzut, la nivel global, cu mai mult de 99,9%. Din cauza acestei boli, un num─âr de aproximativ 350.000 de copii r─âm├«neau paraliza╚Ťi ├«n fiecare an; pentru 2015, acest num─âr se pare c─â va fi sub 100.

Mai mult, anul 2015 marcheaz─â ╚Öi un alt moment important al misiunii noastre de eradicare a acestui flagel necru╚Ť─âtor: pentru prima dat─â ├«n istorie, Africa ├«ncheie un an f─âr─â nici un caz de poliomielit─â.

╚śi totu╚Öi, s├«nt adesea surprins s─â aflu c├«t de pu╚Ťini oameni ╚Ötiu despre acest progres formidabil.

Meritul este al unei coali╚Ťii interna╚Ťio┬şna┬şle ├«ntre oameni cu viziune: conduc─âtorii care fac din eradicarea poliomielitei o prioritate de prim rang ├«n ╚Ťara lor ╚Öi sponsorii care sprijin─â munca de comba┬ştere a maladiei. Sprijinul Emiratelor Arabe Unite (EAU), bun─âoar─â, a fost indispensabil pentru vaccinarea copiilor din Pakistan ÔÇô singura ╚Ťar─â, al─âturi de Afganistan, ├«n care poliomielita a fost prezent─â f─âr─â ├«ntrerupere.

Progresul colosal care a avut loc ├«n ultimele trei decenii nu ar fi fost posibil f─âr─â prezen╚Ťa nemijlocit─â ÔÇô uneori cu riscul propriei vie╚Ťi ÔÇô a voluntarilor ╚Öi a personalului medical din linia ├«nt├«i, care au f─âcut posibil ca fiecare copil s─â fie protejat. Treisprezece milioane de copii s├«nt ast─âzi ├«n via╚Ť─â ╚Öi pot umbla datorit─â acestor persoane remarcabile, care ÔÇô navig├«nd pe toren╚Ťi, escalad├«nd mun╚Ťi periculo╚Öi sau muncind ├«n unele dintre zonele de conflict cele mai periculoase din lume ÔÇô leÔÇĹau fost al─âturi.

De aceea, s├«nt m├«ndru c─â Funda╚Ťia Gates a creat un parteneriat cu EAU, pentru a le acorda acestor oameni curajo╚Öi premiile ÔÇ×Eroi ai eradic─ârii poliomieliteiÔÇť. Ceremonia de decernare, al─âturi de ├Än─âl╚Ťimea Sa ╚Öeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, prin╚Ť mo╚Ötenitor al Abu Dhabi, a fost unul dintre cele mai ├«n─âl╚Ť─âtoare evenimente ale c─âl─âtoriei pe care am f─âcut-o recent ├«n Orientul Mijlociu.

A  fost minunat s─â-i ├«nt├«lnesc pe laurea╚Ťi ╚Öi s─â s─ârb─âtorim ├«mpreun─â munca lor formidabil─â. Printre ei se num─âr─â Freeda, o profesionist─â din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii deta╚Öat─â ├«n Belucistan (Pakistan), care a participat la programul de eradicare a poliomielitei pentru mai bine de cincisprezece ani, ├«n regiunile adesea periculoase ale provinciei. Anul trecut, Freeda a fost r─ânit─â, iar un membru al familiei ei a fost ucis, ├«n┬ştrÔÇĹun atac din timpul unei campanii de vaccinare. Cu toate acestea, implicarea ei ├«n activitatea de vaccinare a copiilor a r─âmas nestr─âmutat─â.

Atta Ullah este un lider al comunit─â╚Ťii ╚Öi militant din Khyber Pakhtunkhwa (Pakistan), care mobilizeaz─â conduc─âtorii locali ╚Öi personalul medical ├«n vederea sus╚Ťinerii activit─â╚Ťii de eradicare a poliomielitei. Munca lui presupune ╚Öi contracararea zvonurilor ╚Öi a temerilor absurde legate de vaccinuri.

Pe cel de-al treilea laureat, Misbahu Lawan Didi, l-am cunoscut deja, cu c├«╚Ťiva ani ├«n urm─â, ├«n Nigeria. M-am bucurat s─â-l re├«nt├«lnesc ╚Öi s─â-l v─âd r─âspl─âtit pentru eforturile sale. El ├«nsu╚Öi un supravie╚Ťuitor al poliomielitei, Lawan Didi a pus bazele meciurilor de fotbal pentru infirmi ÔÇô un program inovator menit s─â redea autonomia ╚Öi ├«ncrederea ├«n sine unui num─âr de trei mii de paraplegici.

A urmat Constant Dedo, un consultant OMS ├«n domeniul poliomielitei din Nigeria, care a muncit aproape un deceniu ├«n Sudanul de Sud, Pakistan, Nigeria ╚Öi Afganistan. Povestea lui Constant este una a dedic─ârii totale pentru eradicarea poliomielitei. C├«nd se afla ├«n Pakistan, a fost ├«mpu╚Öcat ╚Öi a suferit o opera╚Ťie major─â, dar continu─â s─â munceasc─â neab─âtut.

Am premiat-o, ├«n sf├«r╚Öit, pe Bibi Malika, care este nu numai o sus╚Ťin─âtoare important─â a eradic─ârii poliomielitei, dar ╚Öi un lider local la care apeleaz─â, pentru sfaturi medicale, comunitatea ei izolat─â din Helmand, Afganistan. A fost un exemplu viu pentru multe femei din regiunea ei.

Am toat─â admira╚Ťia ╚Öi recuno╚Ötin╚Ťa fa╚Ť─â de aceste persoane extraordinare. Mul╚Ťumit─â eforturilor lor ╚Öi ini╚Ťiativelor a sute de mii de oameni asemenea lor, ne afl─âm la un pas de eradicarea poliomielitei. Trebuie, acum, s─â ducem treaba la bun sf├«r╚Öit.

S ├«nt optimist: cred c─â vom ajunge aici cur├«nd, prin diligen╚Ťa celor care combat aceast─â boal─â ╚Öi datorit─â generozit─â╚Ťii unor ╚Ť─âri ca EAU, care le fac posibil─â munca. Iar, ├«n ziua ├«n care ne vom aduna cu to╚Ťii pentru a s─ârb─âtori sf├«r╚Öitul poliomielitei, lumea va ╚Öti c─â totul a fost posibil numai datorit─â acestor eroi.

Bill Gates este copre╚Öedinte al Funda╚Ťiei Bill & Melinda Gates.

┬ę Project Syndicate,  Mohammed Bin Rashid 

Global Initiatives,  2015
www.project-syndicate.org

traducere din limba englez─â de Matei PLE┼×U

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singur─â planet─â
Luna ├«n care vin scaden┼úele nu e niciodat─â pl─âcut─â, dar, c├ónd toate notele de plat─â se str├óng ├«n aceea╚Öi zi, ea este greu de dep─â╚Öit. ╚śi ziua aceea pare s─â fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.