Einstein și bomba atomică

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Einstein și bomba atomică jpeg

Într-o ediție Newsweek din 1947, un articol se intitula astfel: „Omul care a început totul“. În conținutul materialului cu pricina era citat domnul Einstein (da, Albert Einstein) spunînd: Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să producă bomba atomică, nu aș fi ridicat nici un deget niciodată. La ce se referea?

Că totul este relativ, Einstein demonstrase cu teoria sa încă din anul 1905, moment din care a început să devină cunoscut la nivel internațional, valoarea-i ca om de știință fiindu-i (re)confirmată în 1921, cînd a primit Premiul Nobel pentru Fizică.

În anii ’30 ai secolului al XX-lea, valul de emigranți evrei din Europa l-a dus și pe marele fizician în Statele Unite ale Americii, unde s-a stabilit din 1933, devenind apoi cetățean american.

Apropierea celui de-al Doilea Război Mondial aducea implicit în discuție și chestiunea dezvoltării armelor atomice, iar îngrijorarea fizicianului viza exact Germania natală și, pe atunci, nazistă. Mai exact, Einstein avea temerea că naziștii ar putea dezvolta arme nucleare (temere nefondată, fapt care avea să devină evident nu mult mai tîrziu). Nu a păstrat această îngrijorare pentru el, ci a împărtășit-o, cu cele mai bune și patriotice intenții, la cel mai înalt nivel, direct președintelui Franklin Delano Roosevelt. Astfel, în august 1939, președintele american citea o scrisoare semnată de Albert Einstein, în care era avertizat asupra pericolului pe care l-ar putea reprezenta Germania în materie nucleară. Totodată, Einstein făcea apel ca Statele Unite ale Americii să înceapă să lucreze la fabricarea bombei atomice. Scrisoarea fusese de fapt redactată de alți trei fizicieni, de origine maghiară, prieteni și colegi ai lui Einstein, acesta din urmă fiind însă singurul care și-a pus semnătura pe document.

Ce a urmat este destul de cunoscut: Proiectul Manhattan, finalizat prin crearea primei arme nucleare de către americani. Și regretul domnului Einstein un pacifist convins cu privire la scrisoarea către președintele FDR.

Altfel, (cel mai probabil) totul rămîne relativ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Arhive FOTO Facebook/ Arhivele Naţionale
Arhivele Naționale pot crește după bunul plac tarifele pentru adeverințele de vechime în muncă
Tarifele maximale pentru operațiunile de arhivă nu vor mai fi stabilitate de Casa de Pensii Publice (CNPP) ca până acum, ci de Arhivele Naționale, după adoptarea tacită în Parlament a unor modificări.
ploaie jpg
Vremea azi, 25 iulie. Zonele unde o să plouă torențial. La ce temperaturi să ne așteptăm
Joi, 25 iulie, meteorologii anunță că instabilitatea creşte în jumătatea estică şi la munte, pe unde o să plouă torenţial. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade Celsius.
20240724 214059 jpg
Bătălia pentru Cotroceni: Cât de finlandezi vrem să fim?
Se întețesc atacurile din pre-campania electorală, semn că se pregătesc terenul și armele marii confruntări politice de la finalul anului.
emily burghelea (1) jpg
Iubitul lui Emily Burghelea este disperat! Cu ce se confruntă fosta asistentă TV după tragicul accident: „Plânge și se blochează”
Emily Burghelea trece prin momente critice, după accidentul grav pe care l-a suferit în vacanța din Mauritius. Iubitul acesteia îi este alături în fiecare clipă și nu ezită să îi țină și pe fani la curent cu starea fostei asistente TV. Recent, Andrei a dezvăluit că partenera sa merge la psiholog.
4 front carburanti poza mare jpg
Unde ar trebui să facem plinul înainte de a pleca în vacanță. Diferența de preț dintre carburanții din oraș și autostradă: „Prețurile diferă foarte mult”
Românii pleacă tot mai des în vacanțe, mai ales că ne aflăm în plin sezon estival. În timp ce unii aleg să călătorească cu avionul, alții merg cu mașina atât prin țară, cât și în afara țării. Însă, indiferent de destinație, drumul costă considerabil, din cauza prețurilor mari ale carburanților.
accidente autostrada soarelui jpg
Alertă pe Autostrada Soarelui. Pericol de accidente din cauza ploilor torențiale
Circulați pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, între Medgidia şi Constanţa, se desfășoară cu dificultate din cauza ploii torențiale, care a dus la acumularea de apă pe carosabil, au transmis polițiștii rutieri, potrivit Agerpres.
Petrescu jpg
Fotbal regal la televizor: CFR, Corvinul și Craiova joacă, diseară, în Europa. Programul transmisiunilor
Iubitorii sportului-rege au ce urmări în preliminariile cupelor europene.
Energie electrica
Google și Microsoft consumă energie electrică aproape cât România
Dacă s-ar întocmi un clasament global al consumului de energie electrică, care să includă atât marile companii de tehnologie, cât și statele, Google și Microsoft s-ar clasa peste 100 de țări.
canicula grecia (afp) jpg
Ce înseamnă Coolcationing, noua tendință în turism care a prins avânt în vara 2024
Reorientarea turiștilor către destinații de vacanță altele decât cele mai populare pe timpul verii s-a văzut încă de anul trecut însă, anul acesta tendința este mult în creștere.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.