Ecorșeu

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

În 1902, tînărul Constantin Brâncuși absolvea Școala Națională de Arte Frumoase din București cu o lucrare realizată sub îndrumarea doctorului Dimitrie Gerota, profesorul de anatomie al Școlii. Lucrarea, al cărei original poate fi văzut la Universitatea de Arte din București, alte cîteva variante aflîndu-se la Craiova, Iași și Cluj, este cunoscută lumii sub numele „Ecorșeu” și suscită, de decenii, un interes constant. Cum știm, ecorșeul (de la franțuzescul écorché, adică „jupuit”) este o reprezentare desenată sau sculptată, în tot sau în parte, a aparatului muscular al unui om fără piele. Evident, ecorșeul este util deopotrivă celor care studiază medicina și celor care studiază artele plastice. Sigur că dr. Gerota a avut în intenție să obțină un material didactic de bună calitate. Sub îndrumarea lui, însă, Brâncuși a livrat mult mai mult, căci ecorșeul brâncușian este o adevărată operă de artă.

Ecorșeul merită pe deplin să fie cercetat monografic, nu doar ca una dintre lucrările de început ale marelui sculptor, dovadă că s-au scris deja cărți și articole despre această lucrare. Recenta apariție editorială O întîlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuși. Povestea Ecorșeului (Editura Academiei Române, 2023) completează bibliografia Ecorșeului devenind, de acum înainte, o lucrare inevitabilă pentru oricine va dori să continue studiul lucrării brâncușiene. Coordonată de eminentul chirurg Irinel Popescu (care mărturisește că ideea volumului i-a venit după un șir de discuții cu regretatul său coleg academician, Răzvan Theodorescu), O întîlnire astrală... adună contribuții ale unor istorici și critici de artă de primă mînă, medici, anatomiști, istorici ai medicinei – nume importante în disciplinele lor. Doina Lemny (cel mai bun „brâncușolog” al momentului), Elena Dumitrescu (lector la Departamentul de Sculptură din cadrul UNARTE), împreună cu medicii Vasile Sârbu, Andy Chirculescu, Octavian Buda, Valeriu Șurlin, Steluța Boroghină, Eugen Târcoveanu și Cristian Bârsu (universitari importanți în cadrul universităților de Medicină din București, Craiova, Iași), dau consistență acestei cărți aducînd, fiecare, perspectiva sa asupra Ecorșeului.

Poate că meritul principal al acestei cărți este că, privind Ecorșeul în detaliu, cu un ochi artistic (cel stîng, de bună seamă) și cu un ochi de anatomist (cel drept, desigur), ajungem să vedem o prietenie pe care biografii artistului au menționat-o mereu, căci a fost cu adevărat importantă pentru devenirea lui Brâncuși. Întîlnirea dintre Constantin Brâncuși și Dimitrie Gerota merita de mulți ani o atenție aparte și poate că această carte va fi doar primul rod al acestei atenții, pentru că multe altele mai sînt de spus. În fond, avem o prietenie dintre doi oameni (bine, olteni, hai să subliniem asta cu un zîmbet) care au marcat pentru totdeauna domeniile lor. Despre rolul pivotal al lui Brâncuși în sculptura modernă nu e cazul să mai vorbim – este, deja, un fapt notoriu. Despre Dimitrie Gerota, însă, publicul larg nu știe multe.

Dimitrie Gerota (n. 1867) a fost un medic excepțional, pionier la scară mondială al cercetărilor sistemului limfatic și al aparatului renal. El a descoperit ceea ce se cheamă acum, în absolut toate atlasele de anatomie ale lumii, „fascia Gerota”, adică o fascie de țesut elastic care susține, anterior, rinichiul. La vremea acestei descoperiri, comunicată într-un articol științific publicat în 1895 într-o revistă germană, anatomiștii credeau că rinichiul este susținut doar de o fascie renală posterioară. Mai mult, Gerota a demonstrat că ambele aceste fascii susțin împreună rinichiul separînd, în același timp, grăsimea perirenală de cea pararenală. Importanța acestei descoperiri pentru chirurgia rinichiului este de la sine evidentă chiar și neofiților. Iar dovada acestei importanțe în anatomie derivă din faptul că, deși doar descrierea fasciei anterioare aparține lui Gerota, în tratatele și atlasele de specialitate întreaga fascie renală, și cea anterioară, și cea posterioară, poartă numele doctorului român.

Cel mai probabil, dr. Gerota l-a cunoscut pe Brâncuși la recomandarea tatălui său, preot la marea biserică craioveană Madona Dudu. Gerota a rămas prieten cu Brâncuși pînă la moartea sa, în 1939. O serie de fotografii publicate în carte, făcute în 1937 (Brâncuși se afla în România pentru ansamblul de la Tîrgu Jiu), îl arată pe sculptor vizitîndu-l pe doctor la casa acestuia din Săftica și căldura relației lor este evidentă.

Interesant este că, în acea epocă, singurele moduri de a transmite cunoștințe anatomice erau desenul și sculptura – de aici importanța ecorșeelor. Așa se face că anatomiștii erau, încă la începutul veacului XX, iscusiți desenatori. Gerota nu făcea excepție. Pe de altă parte, e limpede de ce la școlile de arte se studia anatomia – la noi, Theodor Aman, fondatorul primului așezămînt de învățămînt superior artistic la 1864, a pus anatomia în corpul materiilor obligatorii de la începerea studiilor încă de la începuturi. Faptul că un medic de talentul doctorului Gerota a devenit, imediat după întoarcerea de la studiile pe care le-a făcut la Paris și Berlin, profesorul de anatomie al Școlii Naționale de Arte Frumoase de la București nu e deloc surprinzător.

Dar la fel de interesant este și că Brâncuși – cel care va respinge carnalul formulînd supremul dispreț pentru sculptura excesiv anatomic-musculară a unui Michelangelo numind-o, legendar, „bitftec” – a muncit serios și cu pasiune pentru Ecorșeu. A petrecut multe ore în disecții la Facultatea de Medicină, cel mai probabil a făcut mulaje ale diferitelor anatomii pe decedați, a schițat mult și a exersat, în ghips, destul. Încă o dovadă că, pentru a părăsi o direcție care nu te mai mulțumește, este necesar, mai întîi, să o cunoști bine și să o practici. Singura distanțare sănătoasă de ceea ce se constituie în tradiție este prin ea și nu pe lîngă ea. Picasso a întors spatele desenului realist abia după ce a devenit unul dintre cei mai mari desenatori realiști din istoria artei. Cioran a spus că cititul cărților nu-l mai interesează abia după ce a citit imens, devenind unul dintre cei mai mari cititori ai veacului său. Brâncuși a ajuns să disprețuiască formula clasică, greco-renascentistă, abia după ce a atins o înaltă măiestrie în această manieră. Iar Ecorșeul este o primă dovadă.

Ecorșeul este o operă de artă, este, cum ziceam, mai mult decît material didactic, pentru că personajul jupuit are nu doar mușchi, ci, cumva, și sentiment. Jupuitul, cum i se mai spune, e un personaj, nu o formă de ghips. Pare trist, abătut, poate melancolic, poate resemnat – exprimă, prin gestualitate și atitudine, ceva esențial în ordinea condiției omenești.  Pare că se contemplă în timp ce ochiul nostru îl studiază. Sigur că el „se arată” într-un mod care face mușchii clar vizibili, dar se arată cumva, jupuit așa, ca un animal de circ, trist. În același timp, el are o postură elegantă, amintind că omenescul ce se dezvăluie ochilor studioși nu e o mașinărie de carne, ci o noblețe.  

În fine, nu vreau să închei acest articol fără să observ că Editura Academiei, aflată pentru decenii într-o amorțeală împăienjenită, dă semne de revitalizare, regăsindu-și rostul. Exact lucrări de acest gen ar trebui să publice, așa cum Academia ar trebui să se ocupe de asemenea lucruri, mai des și mai intens.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.