E posibil patriotismul constituțional în România?

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

În toate dimensiunile sale, națională și europeană, conceptuală și afectivă, patriotismul constituțional este sub semnul întrebării în România, cum este de altfel disputat și în țările cu o tradiție democratică mai bogată. Principalele critici la care a fost supus patriotismul constituțional în filosofia politică au o mai mare consistență într-o țară în care democrația constituțională a funcționat în perioade scurte, din cauza conjuncturilor istorice, neajungînd nici în perioada postdecembristă la deplina maturitate.

Totuși, dintre aceste critici, aceea care reproșează patriotismului constituțional caracterul său particular, limitat la Germania, ca expresie a despărțirii tranșante de nazism, este firavă în cazul României și al celorlalte țări postcomuniste, deoarece și în cazul lor s-a produs o ruptură chiar mai profundă decît în cazul Germaniei; nu a fost vorba doar de o ruptură politică și socială, ci și de una economică radicală. În plus, în cazul României, național-comunismul a accentuat elementul etnic și a dizolvat temeiul civic al solidarității cetățenilor. Patriotismul constituțional a fost și este un bun liant pentru a resolidariza cetățenii, indiferent de originea lor etnică sau religioasă.

O altă critică este mai consistentă. Existența Constituției ar fi indispensabilă, motiv pentru care patriotismul constituțional n-ar putea exista, de exemplu, la nivelul Uniunii Europene, care a eșuat în încercarea de a adopta o Constituție. Răspunsul la această critică, în sensul că este mai importantă cultura constituțională decît Constituția, poate fi potrivit în cazul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, dar nu în situația României, care, deși are o Constituție, nu are încă o cultură constituțională solidă. Totuși, așa incipientă cum este, această cultură ar constitui un germene fecund, dacă ar fi semănat în pedagogia din instituțiile de învățămînt, în mediile culturale și, nu în ultimul rînd, în practica partidelor politice.

Cîntărită bine, critica privind incompatibilitatea patriotismului constituțional, care are vocație universală, cu orice manifestare a particularismului este întemeiată numai în măsura în care este vorba de anumite excese de particularism, cum sînt populismul, suveranismul și autohtonismul. Or, în cazul României, mai ales în ultimii ani, aceste excese de particularism sînt prezente. Dacă însă prin particularism este avut în vedere contextul național, conturat prin limbă, tradiții, istorie, cultură și memorie colectivă, particularismul nu este indezirabil, ci indispensabil. Vocația universală a patriotismului constituțional este doar o virtualitate, în timp ce înfățișările sale particulare sînt o necesitate. 

Confuzia dintre patriotismul constituțional și un așa-zis naționalism statal este redusă în România, în condițiile în care credibilitatea autorităților publice este foarte scăzută. Critica privind pericolul acestei confuzii este întemeiată însă dacă se inversează accentul; altfel spus, credibilitatea scăzută a autorităților publice împiedică nu numai derapajul spre un naționalism statal, ci și dezvoltarea patriotismului constituțional. În aceste condiții, este foarte scăzut riscul transformării patriotismului constituțional într-o religie politică.

Un fenomen contradictoriu, corelat cu decredibilizarea autorităților publice, este recursul frecvent la Justiție sau la Curtea Constituțională pentru a ataca actele administrative sau legile. Pe de o parte, neutralitatea puterii legislative și a puterii executive este chestionată pe această cale, pe de altă parte însăși credibilitatea instanțelor judecătorești și a Curții Constituționale este scăzută. Oricum, au fost în ultimii ani și alte forme de contestare a neutralității autorităților publice, respectiv proteste mai mult sau mai puțin ample ale societății civile, pentru a sancționa decidenții politici, fie pentru exercitarea abuzivă a prerogativelor lor, fie pentru pasivitate în exercitarea acestor prerogative. Așa s-a întîmplat, de exemplu, după adoptarea OUG nr. 13 din 31 ianuarie 2017, care a prilejuit cele mai mari proteste după decembrie 1989, desfășurate timp de mai multe zile. 

Fragilitatea patriotismului constituțional este determinată, în primul rînd, de persistența așa-numitului patrimonialism politic. Ca țară preponderent rurală pînă de curînd, România a păstrat și în condițiile industrializării și ale urbanizării reminiscențe rurale. Au fost continuate astfel relațiile de dependență pe verticală între deținătorii puterii informale, cu temei tradițional sau economic, și cei dependenți de această putere. O manifestare diferită a patrimonialismului politic este țesătura de relații orizontale în cadrul și între grupurile de interese, pe de o parte, și decidenții politici pe de altă parte, pentru a obține soluții individuale sau normative în mod discriminatoriu. Constituită și dezvoltată în perioada de tranziție, înainte de aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, această rețea de relații orizontale nu a fost încă destrămată, fiind încă aptă să extragă rente din economie, suportate direct sau indirect de către cetățeni. Un economist reputat, Silviu Cerna, a apreciat că sistemul politico-economic din România funcționează ca o societate de vînători de rente. 

Toate aceste critici, mai mult sau mai puțin întemeiate în cazul României, trimit la caracterizarea patriotismului constituțional ca fiind un pod prea îndepărtat. Această caracterizare este numai parțial corectă. Pe măsură ce patriotismul constituțional își va găsi un corespondent în modul de configurare și de manifestare a dublei legături de cetățenie, națională și europeană, există șansa sporirii aderenței membrilor comunității la acest proces de comunicare între democrația constituțională și corpul ei politic, care este, după caz, națiunea civică sau suma națiunilor civice din Uniunea Europeană. Există și șansa ca membrii comunității să-și reprezinte aceste realități ca fiind ale lor, adică să se autoidentifice în această dublă legătură de cetățenie și în veșmîntul ei afectiv, care este sentimentul de patriotism constituțional.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.