E grozav, frăţică, să fii Dacian

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Fiul vitreg al lui Soros, mîna dreaptă a lui Iohannis şi cea stîngă a Bruxelles-ului voitor de nenorociri, liderul zdrenţelor ălora de vor să ne vîndă ţara duşmanilor. Elitistul ipocrit şi zgîrcioman de nu merge la business class ca să se dea mare că e cu boborul, nenorocitul care a vrut să ia conducerea PNL-ului fără să treacă prin alegerile din partid, rupătorul de USR şi neam de grof franţuz şi Julien de la Zalău. Şeful guvernului zero barat, nesimţitul care a vorbit de rău Antena Sfîntă, fraierul care nu a ştiut să mintă cum şi cînd trebuie, şi fricosul care nu s-a luat la scandal cu valorile patriei, gen Codrin Ştefănescu, şi nu e capabil de miştocărie à la geniile Ponta şi Dragnea. Ăla de a făcut compromisuri acceptînd în guvern tot felul de nemernici de la partidele duşmane şi nu a fost capabil să ne conducă precum Ţepeş Vodă.

Arhanghelul care ne va salva ţara şi neamul, sfîntul care s-a sacrificat să ne scoată din mocirlă, culmea românismului, a bunului-simţ şi a valorii profesionale, guru mondial al agriculturii, Făt-Frumos de Zalău, singurul capabil să unească dreapta, cavalerul luminii tehnocratice, marele traversator de stradă neînsoţit, gigantică eminenţă cenuşie a spiritului naţiunii, primul, cel mai principal şi unicul necorupt al ţării. OMUL care a ţinut în spate de unul singur economia ţărişoarei şi a dus la o creştere economică nemaîntîlnită în istoria României. Arsenie Boca reîncarnat tehnocrat şi pictat pe clădirile şi gardurile Bucureştiului. Însă…

De ce dracului ar vrea un om sănătos la cap să fie Dacian? De ce un profesionist foarte bun, un om tare fain, decent, cinstit, care urăşte scandalul şi e cam introvertit să îşi dorească să intre într-o luptă electorală în general mîrşavă, plină de sociopaţi luptînd disperaţi să evite puşcăria? De ce un om care nu are nevoie nici de onoarea, nici de puterea şi nici de banii murdari din politica românească să îşi dorească să fie liderul unei formaţiuni politice?

De ce să se expună avalanşei de mizerii comandate, venite de la mafioţii care au controlat în tot acest timp România, şi aşteptărilor exagerate ale oricărui român supărat pe clasa politică şi, desigur, mai deştept decît oricare alt politician? De ce să o mai facă? De ce, după un an în care a muncit aşa cum ar trebui să muncească un prim-ministru – aproape nonstop –, după ce a făcut tot ce a putut ca să acopere găurile din sistem, să stopeze corupţia endemică şi să reziste presiunilor enorme ale şobolanilor politici, să vrea să intre în conflict deschis cu ei? Pentru a cîştiga încă o dată o poziţie în care să poată fi înjurat de o mulţime de lume şi cu riscul de a dezamăgi marea noastră majoritate, care avem aşteptări uriaşe de la el şi mai nimica de la noi? De ce să îşi dorească cineva să se simtă vinovat că oamenii care l-au urmat şi şi-au părăsit vieţiile liniştite, carierele de succes şi cîteodată familiile sînt vînaţi de goarnele mediatice ale unuia ca Ghiţă sau Voiculescu şi ameninţaţi cu puşcăria de o clasă politică ce se luptă cu disperare să îşi păstreze privilegiile?

Dincolo de frazele găunoase ale politrucilor şmecheri care se bat cu pumnul în piept pentru cît de mult le pasă de România după ce au furat tot ce-au putut, care ar fi motivaţia să o faci? Pentru România? Care Românie? România aia dependentă de Antena 3, România TV, Realitatea TV şi B1 TV, care preferă să fie spălată pe creier decît să facă un minim efort de a examina critic propaganda mediatică ambalată ca ştiri? România celor care şi-au băgat picioarele în el de vot şi s-au dus în week-end să se relaxeze, căci nimeni nu se ridică la standardele lor de etică şi morală? România orgoliilor exagerate, care permite oricărui român cu un titlu cît de cît pompos să îşi dea cu părerea despre orice la televizor şi oricărui Gică să comenteze cu spume cît de buni sau proşti sînt oamenii din guvern, fără să ştie atribuţiile elementare ale guvernului?

Pentru cine? Pentru toţi cei care îi spun ce şi cum să facă în timp ce ei nu au făcut şi nici nu vor face nimic pentru a ajuta ţărişoara pentru care se bat cu pumnii în piept? Pentru România adevărată de la ţara lui Pandele sau de la capitala lui Firea? Pentru Oltenia Olguţei şi Teleormanul lui Dragnea? Pentru cine? Pentru #rezist?

Ce facem noi ca să avem un lider bun? Care este responsabilitatea noastră pentru a convinge oameni ca Dacian sau mai buni decît el să îşi dorească să ne reprezinte şi să îşi asume „binecuvîntările“ multiple care vin odată cu curajul de a te bate cu un sistem feudal de dependenţă de baroni politici, cu o administraţie publică incompetentă şi mitomană, cu cultura şpăgii şi a nepotismului? De ce ne aşteptăm ca liderul să vrea să ne fie lider în condiţiile în care marea noastră majoritate căutăm, de fapt, un Mesia şi nu un profesionist cinstit?

Dacă aş fi Dacian, singura mea motivaţie pentru a face mulţimea de lucruri care îmi sînt inconfortabile ar fi oamenii din jurul meu care să mă inspire să fac sacrificiul ăsta. Şi oamenii ăia nu ar trebui să fie numai cei care #rezistă, ci şi cei care fac. Cei care nu numai vorbesc că îşi doresc schimbarea, dar şi fac ceva să se schimbe ei şi lumea din jurul lor în mai bine, la fel sau mai bine decît şi-ar dori să o facă clasa politică.

Deocamdată, nu avem îndeajuns de mulţi. Şi pînă cînd vom avea, va trebui să acceptăm că politica românească rămîne atractivă pentru tot felul de ciurucuri şmecheraşe şi sociopate şi aproape infrecventabilă pentru cei de care într-adevăr am avea nevoie să ne conducă.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.