Dumnezeu (se) ţine cu firea!

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Pe la noi, p-acilișa, Dumnezeu a ajuns un curvoi. Unul care îl ajută servil pe marele Şova cînd îl miruieşte o vaac… o doamnă. Pretenaru’ lu Becali sau al altor mafii… meşteri, vrusăi să zic, că doar, dacă marcă oamenii banu’, pot să şi stea în faţă. Şmenaru’ doamnei Udrea, căci a învăţat paraglaaaa… ministreasa psalmurili cele bune să o ajute să scape de puşcărie, Năşicu’ lu’ Firea şi al lui Pandelică, că – deh! – mai mare pupători de moaşte sînt tare greu de găsit.

Din 1990 încoace, tot felul de prostovani, mîrlani, şmecheri, securişti, şobolani oportunişti, vedete de toate felurile l-au găsit pe Dumnezeu ca pe o justificare a „succesului“ lor.

E normal ca toţi oamenii ăştia să creadă că sînt în graţia lui Dumnezeu. După ce ai furat, înşelat şi minţit la greu, după ce ai ajuns pe şmechereală în vîrful piramidei elitelor politice şi ai făcut o poală de bani, după ce ai pupat în cur tot felul de varani, ghiţi şi alte ghionoaie, trebuie să crezi că există acolo o zeitate care să te iubească şi să te sprijine, căci altfel nu are cum. Trebe’ să fie, frate, o intervenţie divină pentru ca orice medicru, orice bolovan, orice ţaţă să ajungă un Nicolicea, un Daea, o madamcă la televizor.

În ultima vreme sînt din ce în ce mai convins că Dumnezeu e un nume de cod pentru nişte super-şmecheri, probabil foşti securişti sau rudele lor, la care se „roagă“ toată floarea cea vestită a elitelor româneşti. Din cînd în cînd bănuiesc că dumnezeii în cauză vorbesc cu supuşii lui:

– Coae, băi Manole, te-am lăsat, trăi-ţi-ar, să îţi faci de cap 27 de ani ca mahăr de bancă şi tu ai uitat de mine, aşa, ca un cocalar! Te-am făcut prim-ministru, băi nesimţitule, te-am umplut de bani, mă!!! Te trăsnesc, băăăi, te trăsnesc! Hai, bagă repede o rugăciune la mandea şi mai lasă schimbul ăla valutar aşa cum trebuie, că doar – vorba Patriarhului – dacă vrei un lucru frumos, trebuie să marci banul.

– Fraiere, băi fraiere! Băăăi, cu tine vorbesc! Băăăi, ai înnebunit!!! Erdoganul României, Titulescu lui tac-tu-socru, cu tine vorbesc, mă! Băi, îţi dau încă una la genunchi de nu te mai scapă nimeni! Băi, tu cine te crezi, mă, să faci partid aşa cum vrea muşchiul tău?! Şi vezi că nevastă-ta nu mai contribuie unde trebuie! Da, mă, sînt eu, prietenu’ lu’ socru-tu, dar ăla măcar a produs o grămadă ca popa pentru Domnul, slăvească-se numele Lui. Tu ai pupat la Năstase şi cam atît, băi băiete. Erdogan o fi el plin de bani, dar nu e din religia care trebuie, băi Viorele!

– Fată, făi femeie! Mai lasă pupatul lui Voiculescu şi concentrează-te pe chestii mai sfinte, că se prinde proştii şi nu mai ajungi tu preşedintă neam de neamul nostru! Şi, ete, aşa riscăm să băgăm toată reţeaua de credincioşi în puşcărie. A fost bine aia cu iepuroi şi cu linia de autobuz, dar concentrează-te, fătucă, pupă, făi, moaşte, nu dosuri de varani moşnegi, că aia e treaba lui Gâdea şi Badea!

– Vanghele!!! Eu este! Fratili tău de şmechereală! Să vezi ce almanahe îţi dau peste cap, băi, dacă o mai iei aşa razna pe la tot felul de televiziuni cu papagali şi te dai tu mare cu ce ştii de la mine!!! Stai, băi, potol, că îl trimit iară pe Arhanghelul colonel Turcescu, să te facă de tot rahatul.

– Domnu’ Oprescu, ce mai faceţi, meşterică? Eşti bine, frăţioare, că uitaşi să mai contribui la slăvirea Domnului şi te-am blestemat să iei 10% în ani la mititica. Uite, vezi, mă, ce se întîmplă dacă te lasă băiatul din mînă?! Tu şi cu guzganul ăla rozaliu v-aţi trezit mari şmecheri şi aţi uitat de unde aţi plecat. Băi, păi de cîntat se cîntă numa’ la mînăstirea mea, mă, nu altundeva!

– Ciuvică, tăticu’, vezi, băi băiete, că eu te plătesc să faci voia mea şi nu altceva! Şi zi-le asta şi lui Pieleanu, Chirieac şi Roşca Stănescu, că pînă şi mie îmi este scîrbă să mai vorbesc cu ei. Şi mai uşor cu înjurăturile de securişti, că ştii că sînt mulţi proşti supuşi mie care nu pricepe cu manipularea asta şi poate se supără vreunul şi vă dă în gît.

– Mustaţăăă, stai, băi, la locul tău! Cocotieri ai, porc este cît cuprinde, gagicuţă fragedă – rezolvat. Gata cu scandalul, că trebe să produci pentru Dumnezeu! Nu pentru Ghiţă, măi nebunule, că ăla e doar un interpus! El făcea softuri şi alte vrăjeli de produs banul, tu văd că ai cam uitat de ce ai fost pus unde trebuie!

– Ei, doamnă Olguţa! Doamnă Olguţaaa! Alooo! Cleopatrooo! Ia să vedem noi, ce activitate aveai matale în timpul tinereţii tale puse în slujba marelui bard Vadim??? Aaaa, mă auzi acuşi?! Bre, mai uşor cu fiţele pe la televizor, că doar sfinţenia se obţine greu şi după mulţi ani de prestat pentru cine trebuie!

– Domnu’ Hellvig! Nu contează, dom’le, biserica, că doar ştii că Dumnezeu e acelaşi. Şi nu e ăla de la Cotroceni, e ăla de la Secu’. Buşoi e drept că face pe multă lume să se simtă frumoasă şi deşteaptă prin comparaţie, dar sper să îl ţii bine în frîu, nu ca pe Crin, care se credea de unul singur la conducerea partidului!

Toţi generalii, de la Oprea pînă la Ilie cel mai Năstase, toţi baronii, de la Mischie pînă la Oprişan, toate goarnele, de la Grecu la Creţuleasca şi la gornacii de la Ciutacu la Rareş, politicieni, fotbalişti, beţivani, şoferi, oameni de afaceri, corupţi, lepre, golani, toţi îl scot pe Dumnezeu în faţă de fiecare dată cînd trebuie să pretindă că sînt şi ei buni de ceva. Sînt gata să pupe oase putrezite, icoane îmbăloşate, mîini slinoase sau cururi suspuse, doar-doar or păstra norocul ăla chior care i-a făcut aşa şmecheri.

Dacă există, Dumnezeu probabil borăşte plin de scîrbă. Dumnezeii ăștialalţi de la celebra Crîşmă a Generalilor o fac şi ei din cînd în cînd, dar din cauză de ghiftuială şi alcool.

(Articolul de mai sus este scris pentru Belea – un puşti deştept foc din Ferentari care m-a îndemnat să scriu mai pe înţelesul lui.)

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.