Dulcea lentoare: agale şi alene

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
„Cu bule“ jpeg

Seriile de sinonime, contextele tipice şi conotaţiile afective ale cuvintelor nu lasă loc de îndoială: în imaginea noastră despre lume, aşa cum se reflectă ea în limbă, ritmul de viaţă lent e bun, iar graba e rea. Adverbele care caracterizează mişcarea lentă – agale, alene, domol, lin etc. – sînt numeroase şi apar mai ales în contexte care le actualizează conotaţiile pozitive. Sensul lor e inerent evaluativ: dincolo de ritmul într-un interval de timp, este evocat şi efectul emoţional pozitiv al lipsei de grabă. Doar termenul cel mai general şi mai ambiguu – încet – e neutru şi adesea negativ (prea încet); dar şi de la acesta s-au format două diminutive afective – încetinel şi încetișor –, iar repetarea anulează implicaţiile negative, evocînd o progresie prudentă şi înţeleaptă (încet-încet). Iavaş, de origine turcă, adesea repetat (iavaş-iavaş), e popular, simpatic, vag ironic.

Pentru agale (împrumut din greacă, din cuvîntul agalia, avînd acelaşi sens), dicţionarul academic (Dicţionarul limbii române, DA, Literele A-B, 1913) oferea o explicaţie subtilă, aşa cum nu au mai avut curajul să propună dicţionarele ulterioare, ale căror definiţii seci, tehnice, au ignorat conotaţiile emoţionale ale cuvintelor: „agale stă totdeauna în legătură cu verbe care exprimă o mişcare, arătînd că mişcarea aceasta se face «încetinel, cătinel, domol», dar exprimînd în acelaşi timp şi un oarecare grad de nepăsare, de lipsă de grijă, nu însă şi o lipsă de interes, de scop (ca «în dorul leIii»)“. De fapt, şi Hasdeu, în primul volum din Etymologicum Magnum Romaniae (1887), semnalase încărcătura pozitivă a cuvîntului agale, considerînd că forma sa sonoră are chiar o valoare imitativă, sugerînd „mişcarea lenevoasă“: „sinonim cu încetinel sau încetişor, dar cu o nuanţă de plăcere sau mulţumire care îi este proprie“. Cu ecouri literare balcanice („paşi agale / cu paşale“), cuvîntul are un aer familiar şi glumeţ, doar uşor învechit.

În cazul lui alene este evidentă „ameliorarea“ semantică produsă de atitudinea pozitivă faţă de încetineală: termenul e compus din prepoziţia a şi substantivul lene, dar nu mai păstrează trăsăturile negative asociate, din punct de vedere social şi moral, cu lenea. În dicţionarele mai vechi apar unele note negative în definiţia adverbului – sub influenţa etimologiei sau pentru că într-adevăr sensul termenului nu era întru totul cel de azi: în DA, alene înseamnă „într-un mod lipsit de vioiciune, trădînd lene, cu lene“. Cuvîntul era totuşi utilizat în poezie, chiar cu decenii în urmă, în imagini în care lentoarea nu avea nimic condamnabil; dimpotrivă, sugera liniştea şi graţia, în mişcările umane („Te urmărește săptămîni / Un pas făcut alene“, la Eminescu) sau naturale („Fumul alb alene iese / Din cămin“, la Coşbuc). Îndepărtarea treptată a lui alene de condamnabila lene se poate măsura prin compararea diferitelor dicţionare. Într-unul general, din 1955 (Dicţionarul limbii române literare contemporane, DLRLC), alene pare să penduleze între trăsături mai curînd negative şi unele mai curînd pozitive „într-un ritm încet, trădînd lene; fără grabă, fără vioiciune“; peste jumătate de secol, constatăm că au dispărut trăsăturile negative (lenea şi lipsa de vioiciune), alene fiind definit ca „într-un ritm încet, fără grabă“ (DEX).

Ambele cuvinte sînt marcate poetic-literar şi sînt folosite azi într-un mod uşor ironic, în combinaţie cu verbe de mişcare (a merge, a se plimba, a trece, a intra, a urca, a pleca etc.) – „Cine merge agale pe autostrada spre mare? Iaca o turmă de oi!“ (click.ro, 12.12.2013); „îşi plimba, agale, cîinele în lesă, cînd a păţit-o, destul de grav“ (libertatea.ro, 22.08.2016); „unii s au plimbat alene pe alei“ (bistriteanul.ro, 20.17.2014), – chiar în indicaţii privind distanţele: „10 minute de mers agale“ (booking.com), „aproape trei ore de mers alene“ (carpati.org). Uneori, apar şi în contexte figurate, în care nu e vorba de o deplasare în spaţiu – „Agale, agale, registrul agricol ajunge și în mediul virtual“ (mesagerul.ro, 24.03.2015) –, sau în care conotaţia ironic-literară contribuie la tonul glumeţ al textului: „leul dă alene din coadă“ (paginadebanci.ro). În pagina de publicitate a unei crescătorii ecologice, puiul ideal este prezentat ca fiind „crescut agale“. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Lucian Mândruță încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.
image
Paștele de altădată, în amintirile artiștilor: „La biserică mergeam cu șareta și stăteam la slujbă până la ivirea zorilor“
Unele dintre cele mai frumoase amintiri, care se dau mai departe ca o moștenire de neprețuit, sunt zilele de sărbătoare când oamenii par a fi mai buni unii cu alții.
image
Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge
Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life, care a publicat o listă cu șase alimente care îmbunătățesc dispoziția.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.