Dulcea lentoare: agale şi alene

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
„Cu bule“ jpeg

Seriile de sinonime, contextele tipice şi conotaţiile afective ale cuvintelor nu lasă loc de îndoială: în imaginea noastră despre lume, aşa cum se reflectă ea în limbă, ritmul de viaţă lent e bun, iar graba e rea. Adverbele care caracterizează mişcarea lentă – agale, alene, domol, lin etc. – sînt numeroase şi apar mai ales în contexte care le actualizează conotaţiile pozitive. Sensul lor e inerent evaluativ: dincolo de ritmul într-un interval de timp, este evocat şi efectul emoţional pozitiv al lipsei de grabă. Doar termenul cel mai general şi mai ambiguu – încet – e neutru şi adesea negativ (prea încet); dar şi de la acesta s-au format două diminutive afective – încetinel şi încetișor –, iar repetarea anulează implicaţiile negative, evocînd o progresie prudentă şi înţeleaptă (încet-încet). Iavaş, de origine turcă, adesea repetat (iavaş-iavaş), e popular, simpatic, vag ironic.

Pentru agale (împrumut din greacă, din cuvîntul agalia, avînd acelaşi sens), dicţionarul academic (Dicţionarul limbii române, DA, Literele A-B, 1913) oferea o explicaţie subtilă, aşa cum nu au mai avut curajul să propună dicţionarele ulterioare, ale căror definiţii seci, tehnice, au ignorat conotaţiile emoţionale ale cuvintelor: „agale stă totdeauna în legătură cu verbe care exprimă o mişcare, arătînd că mişcarea aceasta se face «încetinel, cătinel, domol», dar exprimînd în acelaşi timp şi un oarecare grad de nepăsare, de lipsă de grijă, nu însă şi o lipsă de interes, de scop (ca «în dorul leIii»)“. De fapt, şi Hasdeu, în primul volum din Etymologicum Magnum Romaniae (1887), semnalase încărcătura pozitivă a cuvîntului agale, considerînd că forma sa sonoră are chiar o valoare imitativă, sugerînd „mişcarea lenevoasă“: „sinonim cu încetinel sau încetişor, dar cu o nuanţă de plăcere sau mulţumire care îi este proprie“. Cu ecouri literare balcanice („paşi agale / cu paşale“), cuvîntul are un aer familiar şi glumeţ, doar uşor învechit.

În cazul lui alene este evidentă „ameliorarea“ semantică produsă de atitudinea pozitivă faţă de încetineală: termenul e compus din prepoziţia a şi substantivul lene, dar nu mai păstrează trăsăturile negative asociate, din punct de vedere social şi moral, cu lenea. În dicţionarele mai vechi apar unele note negative în definiţia adverbului – sub influenţa etimologiei sau pentru că într-adevăr sensul termenului nu era întru totul cel de azi: în DA, alene înseamnă „într-un mod lipsit de vioiciune, trădînd lene, cu lene“. Cuvîntul era totuşi utilizat în poezie, chiar cu decenii în urmă, în imagini în care lentoarea nu avea nimic condamnabil; dimpotrivă, sugera liniştea şi graţia, în mişcările umane („Te urmărește săptămîni / Un pas făcut alene“, la Eminescu) sau naturale („Fumul alb alene iese / Din cămin“, la Coşbuc). Îndepărtarea treptată a lui alene de condamnabila lene se poate măsura prin compararea diferitelor dicţionare. Într-unul general, din 1955 (Dicţionarul limbii române literare contemporane, DLRLC), alene pare să penduleze între trăsături mai curînd negative şi unele mai curînd pozitive „într-un ritm încet, trădînd lene; fără grabă, fără vioiciune“; peste jumătate de secol, constatăm că au dispărut trăsăturile negative (lenea şi lipsa de vioiciune), alene fiind definit ca „într-un ritm încet, fără grabă“ (DEX).

Ambele cuvinte sînt marcate poetic-literar şi sînt folosite azi într-un mod uşor ironic, în combinaţie cu verbe de mişcare (a merge, a se plimba, a trece, a intra, a urca, a pleca etc.) – „Cine merge agale pe autostrada spre mare? Iaca o turmă de oi!“ (click.ro, 12.12.2013); „îşi plimba, agale, cîinele în lesă, cînd a păţit-o, destul de grav“ (libertatea.ro, 22.08.2016); „unii s au plimbat alene pe alei“ (bistriteanul.ro, 20.17.2014), – chiar în indicaţii privind distanţele: „10 minute de mers agale“ (booking.com), „aproape trei ore de mers alene“ (carpati.org). Uneori, apar şi în contexte figurate, în care nu e vorba de o deplasare în spaţiu – „Agale, agale, registrul agricol ajunge și în mediul virtual“ (mesagerul.ro, 24.03.2015) –, sau în care conotaţia ironic-literară contribuie la tonul glumeţ al textului: „leul dă alene din coadă“ (paginadebanci.ro). În pagina de publicitate a unei crescătorii ecologice, puiul ideal este prezentat ca fiind „crescut agale“. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.