Duelul în literatură, literatura în duel

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Pentru a se feri de o ploaie torențială neașteptată, Julien Sorel, celebrul personaj creat de Stendhal în romanul Roșu și negru, intră într-o cafenea, pe strada Saint-Honoré, în Paris. Intrigat de privirea unui bărbat din local, Julien îi cere explicații și primește în schimb un potop de injurii. La insistențele lui Julien și presat de cei de față, agresorul îi aruncă mai multe cărți de vizită. Însoțit de Liéven, martorul găsit cu greu, Julien merge la cavalerul Charles de Beauvoisis, la adresa indicată pe cărțile de vizită, pentru a-l provoca la duel și a obține astfel satisfacție pentru atingerea onoarei. Înfățișarea cavalerului era total diferită de aceea a agresorului verbal, ceea ce pare să pună capăt întîmplării. La ieșirea în curte, în trăsura trasă la scară, agresorul este descoperit în persoana vizitiului. Domnul de Beauvoisis consideră că există acum o pricină pentru duel și acceptă provocarea lui Julien. Finalul nu este tragic, acesta din urmă fiind rănit la braț și condus la casa marchizului de La MoleAflînd că s-a duelat cu un simplu secretar al marchizului, cavalerul de Beauvoisis, pentru a justifica acceptarea provocării, răspîndește zvonul că Julien era copilul din flori al unui nobil bogat, prieten al marchizului de La Mole. Este doar primul duel din roman. Al doilea, în care marchizul de Croisenois este ucis de domnul de Thaler, este doar evocat în ultimul capitol.

Bonomul, onestul, generosul și bravul Pierre Bezuhov, personajul nu mai puțin celebru creat de Lev Tolstoi în romanul Război și pace, poartă povara infidelităților repetate ale primei soții. La cina organizată în cinstea prințului Bagration, la clubul englez, jignit de comportamentul lui Feodor Dolohov, pe fondul zvonurilor privind legătura amoroasă dintre acesta și soția lui Bezuhov, acesta, înfuriat de un gest grosolan al curtezanului, îl provoacă la duel. Spre surprinderea martorilor, Dolohov, ofițer priceput în mînuirea pistoalelor, cade rănit, dar nu mortal, de glonțul tras de Pierre, fără experiență și lipsit de abilitate în asemenea confruntări.

Duelul ispitește nu doar personajele literare, ci și pe creatorii lor. Granița dintre realitate și ficțiune este volatilă.

Natalia Goncearova, vestită pentru frumusețea ei, s-a căsătorit cu Pușkin în 1830, cu toată împotrivirea familiei ei. Iubitoare de petreceri și ținute mondene, Natalia avea numeroși admiratori cu care îi plăcea să flirteze, fără să fi existat însă vreo dovadă de infidelitate. Unul dintre cei care îi făceau curte a fost Georges d’Anthès, fiul adoptiv al baronului Heeckeren, ambasadorul olandez la curtea țarului Nicolae. Pușkin și prietenii săi primesc copii ale unor scrisori anonime, batjocoritoare, în care poetul este numit „încornorat”. Deși d’Anthès s-a însurat la 10 ianuarie 1837 cu Ecaterina Goncearova, sora Nataliei, încercînd să pună capăt conflictului, criza de gelozie a lui Pușkin nu a fost depășită. La 27 ianuarie 1837, într-o zi de miercuri, în duelul cu d’Anthès, Pușkin a fost mai puțin norocos decît Julien Sorel și Pierre Bezuhov. Glonțul tras de adversar îl nimerește în plin pe poet, care moare după două zile de suferință.

Din exemplele de mai sus rezultă configurația acestei practici de a obține satisfacție pentru prejudiciul cauzat onoarei. În realitate sau în ficțiune, duelul este un produs cultural. Originea și răspîndirea sa sînt legate de onoare, ca valoare prin care persoana se autoidentifică și pretinde recunoaștere din partea celorlalți. Elementele intelectuale și cele psihologice ale procesului de autoidentificare sînt însă diferite și ele influențează posibilitatea de a fi recunoscut pe calea duelului. Prins în pînza de păianjen a societății franceze din vremea Restaurației, Julien Sorel își construiește un arsenal de seducție în care se îmbină calitățile fizice și cele spirituale, dar oscilează mereu între supraevaluarea de sine și resentimentul generat de apartenența la o categorie socială inferioară. Duelul este un mijloc de consolidare a încrederii în sine, dar posibilitatea de a alege această cale depinde de egalitatea pozițiilor sociale ale adversarilor. Numai dintr-o eroare de reprezentare a acestei egalități, cavalerul de Beauvoisis acceptă provocarea lui Julien. Cînd află că acesta era doar fiul unui cherestegiu, adversarul îi inventează post-factum o ascendență nobiliară, pentru a justifica astfel acordarea posibilității de recunoaștere.

Pentru Pierre Bezuhov și pentru Pușkin, egalitatea pozițiilor sociale, ca îndreptățire a posibilităților de recunoaștere a adversarului, nu este problematică. Este însă incertă cauza care prejudiciază onoarea. Însăși motivația duelului se află mai degrabă în sfera psihologică, în care considerentele morale rămîn tulburi. Proba infidelității nu este relevantă, este de ajuns zvonul sau calomnia ori doar un gest. Cauza duelului este emoțională, nu rațională.

Cum s-a observat, duelul nu este nici un act de dreptate sau de răzbunare, nici o competiție al cărei scop este victoria. Adversarii acceptă reciproc riscul morții, iar satisfacția impusă de onoare este chiar acceptarea acestui risc, indiferent de rezultatul duelului. Victimă poate să fie cel care solicită satisfacție sau ofensatorul. Julien Sorel este rănit superficial, cavalerul de Beauvoisis rămîne nevătămat, Bezuhov îl rănește de Dolohov, d’Anthès scapă cu o rană ușoară la brațul drept, dar Pușkin decedează. Este o paradigmă a absurdului, cu rezistență în timp. A fost nevoie de  cîteva secole pentru ca legiuitorii să scoată duelul în afara legii, iar onoarea și curajul să aibă o reprezentare rezonabilă în mentalul colectiv. Considerentele de filozofie morală formulate în secolul al XIX-lea, care oferă celor mai puternici onoarea și demnitatea de a accepta riscul morții într-o confruntare directă, cei slabi resemnîndu-se să fie dominați, sînt pe cît de subtile, pe atît de sterile exerciții ale inteligenței autoadmirative. Tragediile secolului XX au scos la lumină puterea, onoarea și demnitatea celor considerați suficient de vulnerabili pentru a fi reduși la condiția de sclavi. Miza lor a fost libertatea, fără de care onoarea și demnitatea își pierd sensul.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Gabor Mate profimedia 0299757563 (1) jpg
Ce spune Daniel David despre teoriile lui Gabor Mate: „E contestat internațional, dar sunt și abordări mai groaznice, cu blesteme, vrăjitorii”
Președintele Asociației Psihologilor din România, Daniel David, a subliniat, la un eveniment ONU despre sănătatea mintală, că trebuie promovate intervențiile psihologice dovedite științific. A explicat de ce contestă teoriile lui Gabor Mate, medic popular în România, dar controversat internațional.
legume botosani (1) jpg
Județul suprinzător din România care poate hrăni peste două milioane de români. Zona cu potențial incredibil nevalorificată suficient
Botoșani, unul dintre cele mai sărace județe din România, are de fapt un potențial agricol imens, spun specialiștii în domeniu. Datorită caracteristicilor sale geografice, dar și a tradițiilor agro-zoo ale localnicilor, această zonă nord-moldavă poate hrăni mai bine de 10% din populația țării.
spital gorj
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența nimănui, aici s-a ajuns”
Medicul chirurg de la spitalul din Târgu-Jiu care a refuzat să opereze un adolescent de 16 ani, motivând că nu are competențe de chirurg pediatru, este în culpă, potrivit unei legi recent adoptate. Dincolo de lege, rămâne în schimb răspunderea profesională, spune un medic cu mii de pacienți operați.
image png
Ce făcea Silviu Prigoana cu piciorul-proteza, atunci când făcea dragoste. Câți bani a plătit, cel mai mult, pentru o femeie
Silviu Prigoană a participat cu doar câteva zile înainte de a muri în podcastul lui Bursucu. Emisiunea online nu a fost difuzată în totalitate, ci doar câteva segmente. De acolo am putut afla unele din experiențele sale de viață. Acela a fost momentul în care regretatul om de afaceri a mărturisit su
explozie arad jpeg
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
Cei doi bărbați, suspectați de moartea milionarului Ioan Crișan, s-au îmbogățit „peste noapte”, la scurt timp de la dispariția omului de afaceri arădean. La peste trei ani de la actul criminal, aceștia au o situație financiară precară.
atac de cord Pixabay jpg
Fructul care întărește inima, reduce grăsimea abdominală și previne un atac de cord
Afinele, aceste fructe mici și aromate, sunt cunoscute nu doar pentru gustul lor deosebit, ci și pentru multiplele beneficii asupra sănătății. Studii numeroase demonstrează că un consum regulat de afine contribuie la întărirea inimii, reduce grăsimea abdominală și diminuează semnificativ riscul de a
Vacanță de Revelion altfel în trei țări diferite Colaj Maria Manole Facebook
Cum să petreci vacanța de Revelion în trei țări, 10 zile, cu mai puțin de 1.500 de euro, două persoane
Grupurile de călătorii de pe Facebook sunt adesea surse excelente de inspirație pentru pasionații de aventuri și explorări neconvenționale. Un exemplu este povestea unui cuplu care a sărbătorit trecerea dintre ani 2023–2024 explorând România, Ungaria și Georgia.
image png
Un bărbat de 27 de ani a șocat pe toată lumea: „Nu mă deranjează că iubita mea face amor cu alți bărbați, atâta timp cât pot să privesc asta”
Infidelitatea partenerei de viață a semănat în mintea partenerului ei dorința de a o vedea în timp ce face dragoste cu alți bărbați. Ulterior, și-a dat seama că acest fetiș nu este unul tocmai sănătos și și-a dorit să afle ce anume din interiorul lui l-a determinat să gândească și să simtă așa.
Deschidere Transfăgărăşan în 2022 Foto CNAIR
Când ar putea începe modernizarea Transfăgărășanului. Care este stadiul proiectului
După mai multe decenii pe parcursul cărora nu s-a investit aproape nimic, în toamna anului viitor ar putea începe în sfârșit lucrările de modernizare la Transfăgărășan, considerat de mulți drept cel mai spectaculos drum din lume.