Duduie

Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
A protestata jpeg

Cît de uşor se poate degrada sensul termenilor de politeţe a arătat-o Lazăr Şăineanu, înregistrînd (în Încercare asupra semasiologiei limbei române, 1887) conotaţiile negative ale unor cuvinte cîndva la modă şi pline de respect, de la jupîn la coană şi madamă. Unul dintre cuvintele care pot despărţi generaţii şi prin care avem posibilitatea să urmărim direct acţiunea şi semnele timpului e duduie: aflat încă în circulaţie, dar folosit cu preponderenţă în mod ironic. Pentru mulţi dintre vorbitorii de azi, mai ales pentru cei mai tineri, duduie e un termen desuet, evocînd cel mult trecutul mai apropiat, care le e încă accesibil. Atitudinile şi reacţiile caracteristice se pot identifica într-o discuţie iscată în spaţiul virtual, în jurul unui text despre cuvintele antipatice: duduie „sună a adresare la nervi“; „are pentru mine o conotaţie vag senzuală, de studentă la construcţii stil filme româneşti din anii ’60“; „Duduie e o ţaţă mai tinerică, dar care mai are o şansă“ etc. (razvan.exarhu.ro, 9 iunie 2007). Într-un dicţionar online care îşi propune să adune sensuri familiar-argotice mai noi, duduie e înregistrat cu explicaţia „persoană tînără şi prostuţă, de sex feminin; femeie care nu prea ştie unde îi e capul, pe care o poţi prosti uşor“ (123urban.ro); pentru conotaţiile peiorative ale cuvîntului se pot găsi destule exemple în presă şi pe Internet („prin redacţiile de ştiri se perindă nişte dudui care promovează scandaluri ori subiecte fără importanţă“, argesmedia.ro). Ca în multe alte cazuri similare, dicţionarele noastre generale (DEX, NDU, DEXI) nu indică procesul de peiorativizare a termenului, pe care îl definesc sec prin sinonimul domnişoară.

Originea cuvîntului a fost explicată, în Influenţa orientală asupra limbii şi culturii române (1900), tot de Şăineanu. Substantivul turcesc dudu (cu accent pe ultima silabă) a fost adaptat în română, cu ajutorul unor sufixe feminine, ca termen al conversaţiei cotidiene, într-o epocă în care turcismele şi grecismele dădeau tonul modei şi coborau treptat din limbajul elitelor în cel al celorlalte straturi ale societăţii. Şăineanu traduce etimonul dudu (de origine persană, avînd sensul propriu „papagal“) prin „persoană cochetă, elegantă“, „armeancă sau grecoaică“; în spaţiul balcanic, cuvîntul ar fi avut diferite evoluţii semantice, în greacă ajungînd să însemne „găină“. Într-un dicţionar modern turc-englez (Redhouse, 1998), sînt înregistrate două omonime dudu – unul pentru sensul „papagal“, celălalt cu uz colocvial – „bătrînă armeancă“ – şi arhaic: „titlu de politeţe dat unei femei“. În română, dintre formele de adaptare duduie şi duducă, prima a avut şansele cele mai mari de a intra în circulaţia generală, poate pentru că sufixul său nu se confunda cu unul diminutival; duducă se apropia mai mult, din acest punct de vedere, de diminutivele familiare duduiţă şi duducuţă. Pe la 1900, multe dintre dicţionarele noastre înregistrau şi pe duduie, şi pe duducă (cu cîteva decenii în urmă, Hasdeu publicase nuvela Duduca Mamuca) ca fiind specifice Moldovei; în dicţionarul lui Scriban (1939), ele apăreau tot ca moldovenisme, dar marcate şi social: „mai ales în gura poporului“. În dicţionarele actuale, duduie nu mai are marcă regională, iar duducă e considerat învechit de DEX, regional de NDU şi familiar de DEXI.    

Duduie era destul de frecvent la începutul secolului al XX-lea, în presa destinată femeilor şi în cea umoristică. În Furnica, o poezie semnată O duduie are un interes documentar special, pentru că atestă intrarea termenului mişto în poezie (e drept, în cea umoristică) şi în rimă: „Oh, mistica, oculta, bizara pălărie / A fost şi ea odată, a fost poate mişto. / Dar azi nu se cunoaşte decît că-i cenuşie: / Încolo-i o ciupercă în stilul rococo“ (30 ianuarie 1905, p. 4). În revista Moda nouă ilustrată, cam în aceeaşi perioadă, duduie apărea în corespondenţa dintre dezlegătorii de şarade, publicată în paginile revistei, anticipare a dedicaţiilor muzicale şi a SMS-urilor moderne: „Dudue Brunetă, primesc nu numai un salut, dar şi un sărut. Călugărul“ (5 noiembrie 1907); „Dudue brunetă, te miri că ţi-am zis «drăgălaşe»? Păi nu eşti?“; „O dudue veselă din Galaţi trimite o dulce sărutare iubitului ei Alexandru“ (15 decembrie 1907).              

Dicţionarele noastre nu descriu condiţiile de uz actuale ale termenului duduie, aşa cum o fac – într-un mod totuşi destul de riscant – pentru domniţă (DEX, DEXI: „termen cu care un bărbat se adresează unei femei tinere“). Doar nişte anchete sociolingvistice ar putea verifica şi descrie situaţiile în care se folosesc, serios sau ironic, neutru sau excesiv, în funcţie de mediul social şi de situaţia de comunicare, termenii duduie, domniţă, domnişoară, domnişorică etc. Un factor interesant de selecţie e prezenţa sau absenţa opoziţiilor legate de statutul marital. Distincţia dintre doamnă şi domnişoară, distribuite în secolul al XIX-lea în rolurile mai rigide ale modelului occidental (madame – mademoiselle, signora – signorina), nu corespunde neapărat unui sistem în care diferenţierea formelor de politeţe se face în primul rînd în funcţie de vîrstă. Duduie a ajuns să fie folosit ca sinonim pentru domnişoară, dar domnişoară însuşi e aplicat adesea în raport cu distincţia de vîrstă. Normele se schimbă, de altfel, în permanenţă şi în mod neexplicit; marea varietate de termeni de care dispune româna ar merita o investigaţie riguroasă.  

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Masina intrata in gard, Db mp4 thumbnail png
Accident grav în Dâmbovița. Un șofer pierde controlul și intră direct într-un gard VIDEO
Două persoane au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un gard. A fost nevoie de descarcerare, întrucât o femeie a rămas captivă între fiarele contorsionate.
microfon ascuns mic shutterstock 2138678309 jpg
Condamnat penal şi obligat la despăgubiri pentru spionarea soţiei. Cum l-a demascat femeia
Un stomatolog din Oradea prins că a montat microfoane în casă şi şi-a interceptat soţia a fost condamnat penal şi obligat la plata unor despăgubiri morale către victima sa.
Oleksiy Danilov FOTO Wkipedia
Ucraina critică propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul
Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.