Dragnea. Liviu Dragnea

Publicat în Dilema Veche nr. 777 din 10-16 ianuarie 2019
Binili învinge jpeg

De trei ani consecutiv, la sfîrșit de decembrie, Liviu Dragnea merge la Antena 3 pentru un interviu care nu are nici o legătură cu jurnalismul.

Aici opinia dînsului despre Antena 3 în discuția cu Mihai Gâdea și Mircea Badea:

„Și oamenii din presă pot influența această bătălie [cu statul paralel]. Noi sperăm că pînă la sfîrșitul anului viitor să cîștigăm această bătălie. În România, în opinia mea, un sistem sănătos vom avea abia în 2024. Abia atunci o să înceapă lumea să gîndească cum trebuie… sînt fericit. S-au întîmplat lucruri bune în țară. Și nu avem cuvinte ca să vă mulțumim pentru ce ați făcut pentru noi în acești doi ani de zile. Nu aveți cum să nu recunoașteți. Au fost presiuni foarte mari asupra dumneavoastră. Cu toate astea, nu v-ați frînt. Ați rezistat. Cît mai repede trebuie să intre în vigoare Codurile Penale. S-a pus în discuție să dăm și o ordonanță de urgență în acest sens. Ministrul Justiției trebuie să prezinte lucrurile premierului Viorica Dăncilă, să nu mai amîne. Aceste coduri trebuie adoptate. Nu e pentru mine. E o decizie politică.  E un obiectiv major…“

Un discurs orwellian despre cum vom ajunge să gîndim cum „trebuie“ în așa fel încît să îl facem pe domnul Dragnea fericit. Deși versiunea de newspeak a șefului PSD este stridentă prin asemănarea cu Engleza Socialistă din romanul 1984 al lui Orwell, cei doi jurnaliști s-au gudurat servil pe lîngă omul care distribuie milioane bune din banii publici pentru „comunicarea“ PSD-ului.

Dragnea are un discurs populist, plin de inexactități, fracturi logice și minciuni. Discurs care nu este sancționat de pseudojurnaliștii de la televiziunile aservite coaliției de guvernare.

● Fracturi logice. „Să plecăm de la Le Figaro. Acela nu a fost un interviu, ci o discuție înregistrată. Aia nu a avut nici o legătură cu realitatea.“

Interviurile în presă sînt discuții înregistrate. Faptul că sînt înregistrate dă posibilitatea celor care te-au intervievat să demonstreze „realitatea“ discuției. E ca și cum Dragnea ar spune că el nu este mîrlan, așa cum spunea doamna Firea, și asta pentru că Firea îl cunoaște cel mai bine.

„Dacă este ceva neadevărat, ceea ce s-a și dovedit, înseamnă că ăsta e un interes.“

Paul Cozighian a prezentat înregistrarea audio a interviului dovedind că interviul a fost real. Domnul Dragnea a mințit fără ca cei doi angajați ai Antenei 3 să aibă vreo reacție.

„Tot în Franța a apărut că guvernul francez e foarte supărat pe mine că blochez Ministerul Apărării să nu facă corvetele cu ei, ci cu olandezii. Dacă erau jurnaliști străini aici la 10 august, prezentau acțiuni pașnice, români veniți din diaspora, care au fost agresați.

N-am văzut nici o știre, nici un material despre protocoale. Iar aici este o chestiune foarte importantă. Spun că e o problemă internă. Păi, atunci să rămînă toate interne.“

Asta e o fractură logică clasică menintă să manipuleze emoțional opinia publică. Nu există nici o legătură rațională între corvete, incidentele violente de pe 10 august, protocoale sau probleme interne.

● Auzenii. „Mi-a zis cineva, dar nu știu dacă e adevărat, că atunci cînd urma să se dea sentința în apel la mine la referendum, că doamna Stanciu m-ar fi achitat dacă primea garanții de la mine că o propun la Curtea Constituțională, dar între timp s-a răzgîndit pentru că tocmai s-a spus de la Cotroceni că va fi numită la Curtea Constituțională.“

Cineva i-a spus domnului Dragnea, cel de-al treilea om în stat, liderul partidului de guvernămînt, că ar fi trebuit să fi încercat un trafic de influență la unul dintre cei mai importanți judecători din România. Judecătoarea în cauză ar fi riscat liniștită cîțiva ani buni de pușcărie numai pentru a primi o promovare imposibilă din partea domnului Dragnea. Desigur, domnul Dragnea nu a sesizat organele competente, că doar sîntem stat mafiot, nu stat de drept.

„Unii spuneau că ar fi o legătură cu chestiunea asta. Domnul primar Daniel Florea mi-a zis asta.“

Cineva s-a transformat la cîteva zeci de secunde în unii și apoi, în alte cîteva secunde, în Daniel Florea.

Din nou, nu au existat reacții din partea domnului Gâdea sau a domnului Badea.

„Dau și eu o veste bună. Am stat cu multă speranță atît eu, cît și Guvernul să vedem cîte companii vor depune oferte pentru parteneriatul public-privat pentru autostrada Ploiești-Brașov. Au fost cinci, dacă nu cumva chiar șase. Sînt companii foarte serioase.“

Fie sînt cinci, fie sînt șase companii care au depus oferte. Declarația este o dovadă stupefiantă de superficialitate, căci aici e vorba de acte și nu de asasinii imaginari de la Hilton.

● Despre nebuni. „Băncile, lanțurile mari de magazine, eu cred că își ascund profiturile. Nu ne-am născut ieri. Sînt companii mari care nu vin într-o țară doar să se afle în treabă. Pentru ăia 16% care ar trebui să plătească taxa în România, ei vor să plece. Eu nu sînt nebun, sînt doar patriot. Vreau să cred că și noi merităm același regim ca celelalte țări.“ 

Domnul Dragnea confundă probabil Antena 3 cu crîșma proprie și poziția de președinte al Camerei Deputațiilor cu golănașul cu ambiții politice. Este, discutabil, un act de țăcăneală sau sociopatie faptul că cel de-al treilea om din stat, invocînd patriotismul, aruncă cu niște acuzații generale, extrem de grave, fără a prezenta nici o urmă de dovadă.

● Halucinații. „Oamenii ăștia sînt disperați. Au început din a doua zi de alegeri. Iohannis a zis că are un război cu PSD. A încercat să îl convingă pe Tăriceanu, ne au fabricat dosare. A încercat să dărîme PSD. Soros finanțează cu milioane. Apăruseră date despre dosarul cu apariția bitcoin-urilor în România, DIICOT nu a mai prezentat nimic apoi.“

Analiza serioasă a unei inepții de acest fel este inutilă. Nu m-ar fi surprins o declarație că doamna Dăncilă este, în fapt, zeița înțelepciunii, Codrin este însuși Odin, dar în forma lui de bou, iar Pleșoianu e reîncarnarea lui Zamolxes.

● Nesimțire. „Dacian Cioloș nu este al nostru, nu este al românilor. Dacian Cioloș este al multinaționalelor, dar nu numai. Nu a fost al nostru nici cînd era comisar european, nici cînd a fost ministru, nici cînd a fost premier. S-a dus și el unde a fost trimis. Sînt oameni cărora li se face un traseu.“

În mod sigur, Cioloș nu este de-al „nostru“, adică nu are nici o legătură cu oamenii de mare calitate din jurul domnului Dragnea, de tip baroni locali, sicofanți sau infractori disperați să scape de pușcărie. În multinaționale, într-adevăr, muncesc cei mai profesioniști dintre angajații români.

Atît Gâdea, cît și Badea s-au comportat slugarnic și au fost de multe ori penibili în încercările de a mima jurnalismul. Din păcate, calitatea execrabilă a jurnalismului de la marea majoritate a televiziunilor de știri are ca rezultat o clasă politică de aceeași calitate. O clasă politică în care Liviu Dragnea este un fel de Ion Bond al României.

Foto: Cosmin Bumbuț

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.