Dragnea. Liviu Dragnea

Publicat în Dilema Veche nr. 777 din 10-16 ianuarie 2019
Binili învinge jpeg

De trei ani consecutiv, la sfîrșit de decembrie, Liviu Dragnea merge la Antena 3 pentru un interviu care nu are nici o legătură cu jurnalismul.

Aici opinia dînsului despre Antena 3 în discuția cu Mihai Gâdea și Mircea Badea:

„Și oamenii din presă pot influența această bătălie [cu statul paralel]. Noi sperăm că pînă la sfîrșitul anului viitor să cîștigăm această bătălie. În România, în opinia mea, un sistem sănătos vom avea abia în 2024. Abia atunci o să înceapă lumea să gîndească cum trebuie… sînt fericit. S-au întîmplat lucruri bune în țară. Și nu avem cuvinte ca să vă mulțumim pentru ce ați făcut pentru noi în acești doi ani de zile. Nu aveți cum să nu recunoașteți. Au fost presiuni foarte mari asupra dumneavoastră. Cu toate astea, nu v-ați frînt. Ați rezistat. Cît mai repede trebuie să intre în vigoare Codurile Penale. S-a pus în discuție să dăm și o ordonanță de urgență în acest sens. Ministrul Justiției trebuie să prezinte lucrurile premierului Viorica Dăncilă, să nu mai amîne. Aceste coduri trebuie adoptate. Nu e pentru mine. E o decizie politică.  E un obiectiv major…“

Un discurs orwellian despre cum vom ajunge să gîndim cum „trebuie“ în așa fel încît să îl facem pe domnul Dragnea fericit. Deși versiunea de newspeak a șefului PSD este stridentă prin asemănarea cu Engleza Socialistă din romanul 1984 al lui Orwell, cei doi jurnaliști s-au gudurat servil pe lîngă omul care distribuie milioane bune din banii publici pentru „comunicarea“ PSD-ului.

Dragnea are un discurs populist, plin de inexactități, fracturi logice și minciuni. Discurs care nu este sancționat de pseudojurnaliștii de la televiziunile aservite coaliției de guvernare.

● Fracturi logice. „Să plecăm de la Le Figaro. Acela nu a fost un interviu, ci o discuție înregistrată. Aia nu a avut nici o legătură cu realitatea.“

Interviurile în presă sînt discuții înregistrate. Faptul că sînt înregistrate dă posibilitatea celor care te-au intervievat să demonstreze „realitatea“ discuției. E ca și cum Dragnea ar spune că el nu este mîrlan, așa cum spunea doamna Firea, și asta pentru că Firea îl cunoaște cel mai bine.

„Dacă este ceva neadevărat, ceea ce s-a și dovedit, înseamnă că ăsta e un interes.“

Paul Cozighian a prezentat înregistrarea audio a interviului dovedind că interviul a fost real. Domnul Dragnea a mințit fără ca cei doi angajați ai Antenei 3 să aibă vreo reacție.

„Tot în Franța a apărut că guvernul francez e foarte supărat pe mine că blochez Ministerul Apărării să nu facă corvetele cu ei, ci cu olandezii. Dacă erau jurnaliști străini aici la 10 august, prezentau acțiuni pașnice, români veniți din diaspora, care au fost agresați.

N-am văzut nici o știre, nici un material despre protocoale. Iar aici este o chestiune foarte importantă. Spun că e o problemă internă. Păi, atunci să rămînă toate interne.“

Asta e o fractură logică clasică menintă să manipuleze emoțional opinia publică. Nu există nici o legătură rațională între corvete, incidentele violente de pe 10 august, protocoale sau probleme interne.

● Auzenii. „Mi-a zis cineva, dar nu știu dacă e adevărat, că atunci cînd urma să se dea sentința în apel la mine la referendum, că doamna Stanciu m-ar fi achitat dacă primea garanții de la mine că o propun la Curtea Constituțională, dar între timp s-a răzgîndit pentru că tocmai s-a spus de la Cotroceni că va fi numită la Curtea Constituțională.“

Cineva i-a spus domnului Dragnea, cel de-al treilea om în stat, liderul partidului de guvernămînt, că ar fi trebuit să fi încercat un trafic de influență la unul dintre cei mai importanți judecători din România. Judecătoarea în cauză ar fi riscat liniștită cîțiva ani buni de pușcărie numai pentru a primi o promovare imposibilă din partea domnului Dragnea. Desigur, domnul Dragnea nu a sesizat organele competente, că doar sîntem stat mafiot, nu stat de drept.

„Unii spuneau că ar fi o legătură cu chestiunea asta. Domnul primar Daniel Florea mi-a zis asta.“

Cineva s-a transformat la cîteva zeci de secunde în unii și apoi, în alte cîteva secunde, în Daniel Florea.

Din nou, nu au existat reacții din partea domnului Gâdea sau a domnului Badea.

„Dau și eu o veste bună. Am stat cu multă speranță atît eu, cît și Guvernul să vedem cîte companii vor depune oferte pentru parteneriatul public-privat pentru autostrada Ploiești-Brașov. Au fost cinci, dacă nu cumva chiar șase. Sînt companii foarte serioase.“

Fie sînt cinci, fie sînt șase companii care au depus oferte. Declarația este o dovadă stupefiantă de superficialitate, căci aici e vorba de acte și nu de asasinii imaginari de la Hilton.

● Despre nebuni. „Băncile, lanțurile mari de magazine, eu cred că își ascund profiturile. Nu ne-am născut ieri. Sînt companii mari care nu vin într-o țară doar să se afle în treabă. Pentru ăia 16% care ar trebui să plătească taxa în România, ei vor să plece. Eu nu sînt nebun, sînt doar patriot. Vreau să cred că și noi merităm același regim ca celelalte țări.“ 

Domnul Dragnea confundă probabil Antena 3 cu crîșma proprie și poziția de președinte al Camerei Deputațiilor cu golănașul cu ambiții politice. Este, discutabil, un act de țăcăneală sau sociopatie faptul că cel de-al treilea om din stat, invocînd patriotismul, aruncă cu niște acuzații generale, extrem de grave, fără a prezenta nici o urmă de dovadă.

● Halucinații. „Oamenii ăștia sînt disperați. Au început din a doua zi de alegeri. Iohannis a zis că are un război cu PSD. A încercat să îl convingă pe Tăriceanu, ne au fabricat dosare. A încercat să dărîme PSD. Soros finanțează cu milioane. Apăruseră date despre dosarul cu apariția bitcoin-urilor în România, DIICOT nu a mai prezentat nimic apoi.“

Analiza serioasă a unei inepții de acest fel este inutilă. Nu m-ar fi surprins o declarație că doamna Dăncilă este, în fapt, zeița înțelepciunii, Codrin este însuși Odin, dar în forma lui de bou, iar Pleșoianu e reîncarnarea lui Zamolxes.

● Nesimțire. „Dacian Cioloș nu este al nostru, nu este al românilor. Dacian Cioloș este al multinaționalelor, dar nu numai. Nu a fost al nostru nici cînd era comisar european, nici cînd a fost ministru, nici cînd a fost premier. S-a dus și el unde a fost trimis. Sînt oameni cărora li se face un traseu.“

În mod sigur, Cioloș nu este de-al „nostru“, adică nu are nici o legătură cu oamenii de mare calitate din jurul domnului Dragnea, de tip baroni locali, sicofanți sau infractori disperați să scape de pușcărie. În multinaționale, într-adevăr, muncesc cei mai profesioniști dintre angajații români.

Atît Gâdea, cît și Badea s-au comportat slugarnic și au fost de multe ori penibili în încercările de a mima jurnalismul. Din păcate, calitatea execrabilă a jurnalismului de la marea majoritate a televiziunilor de știri are ca rezultat o clasă politică de aceeași calitate. O clasă politică în care Liviu Dragnea este un fel de Ion Bond al României.

Foto: Cosmin Bumbuț

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.