Două clarificări

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Un distins om de cultură, cu o solidă formație juridică, inițiat în filosofia dreptului, prețuit de amici și respectat de inamici, după ce a citit articolul „Cîteva lecturi pentru judecătorii din cazul Gheorghe Ursu”, s-a pus în poziția unui judecător care ar întreba: „Eu judec după literatură, nu după probe?”. Pare nelalocul ei întrebarea pentru cei care au citit, fie și în fugă, textul publicat acum două săptămîni, dar cei care scriu știu că una gîndesc ei și că, de multe ori, altceva înțeleg cititorii. Dar chiar și pentru cei care au deslușit sensul acelui text, întrebarea este potrivită și prilejuiește o clarificare utilă. Răspunsul scurt este: nu, în orice proces, adevărul se stabilește pe baza probelor, iar literatura nu este o probă. Lapidară, fraza este exactă, dar nu și lămuritoare. Dacă nu este o probă, fie ea și extrajudiciară, are vreun rost cultura literară, cultura în general, pentru un judecător? Răspunsul scurt este: da, are rost. Nu este suficientă buna cunoaștere a dreptului ca sistem normativ și a metodologiei procedurale de administrare a probelor? Răspunsul scurt este: nu, e nevoie de mai mult decît de simpla cunoaștere a dreptului pozitiv.  

Două fraze din articolul „Adevăr judiciar și adevăr obiectiv“, publicat în numărul 920 al acestei reviste, explică, în bună măsură, aceste răspunsuri: „Dispozițiile legale procedurale, civile sau penale, sînt rezultatul unei evoluții multimilenare de alcătuire a unei metodologii de cunoaștere specifice procesului judiciar. Eficiența epistemică a acestei metodologii probatorii depinde însă nu doar de stăpînirea și corecta aplicare a regulilor procedurale, ci și de experiența intelectuală și de viață a judecătorilor”. Descoperirea adevărului și înțelegerea semnificațiilor faptelor nu sînt posibile fără aceste două tipuri de experiență. În istoria Justiției au fost săvîrșite numeroase erori judiciare, de la cazul Socrate pînă la cazurile din zilele noastre, nu pentru că nu au fost stabilite corect faptele, ci pentru că semnificația lor a rămas străină judecătorilor sau pentru că, dintre semnificațiile posibile, au ales-o pe aceea concordantă cu propria viziune despre viață. 

În cele mai multe procese, stabilirea corectă a faptelor este un temei îndestulător pentru a face dreptate prin aplicarea normelor juridice relevante. Sînt însă procese a căror importanță depășește cadrul speței supuse judecății. Faptele analizate au relevanță nu numai pentru cei care le-au săvîrșit sau le-au suferit, ci pentru o comunitate mai largă, uneori pentru întreaga societate.  Soluțiile pronunțate în asemenea procese constituie precedente judiciare care fie deschid căi noi în sfera Justiției, fie constituie revirimente jurisprudențiale, adică schimbări de perspectivă, uneori spectaculoase, asupra semnificației acelorași fapte. Un exemplu la îndemînă este soluția recentă pronunțată de Curtea Supremă a Statelor Unite în materie de avort. Cine este interesat de revirimentul jurisprudențial poate citi cu folos studiul pe această temă, scris pentru Revista română de drept privat de Justin Anghel, un tînăr jurist cu serioase promisiuni pentru viitor. Hotărîrile judecătorești care deschid căi noi în sfera Justiției sau care constituie revirimente jurisprudențiale depind, în bună măsură, de formația intelectuală și de experiența de viață a celor care le pronunță. În exemplul menționat, formația liberal-progresistă sau formația conservatoare a majorității judecătorilor de la Curtea Supremă, în două etape diferite, explică divergența soluțiilor privind avortul. 

Cazul Gheorghe Ursu este o speță în care soluția nu este discutabilă sub aspectul corectitudinii stabilirii faptelor, ci din perspectiva înțelegerii juste a semnificației acestora. Fără a fi o probă, literatura care oferă imaginea fidelă a totalitarismului comunist este importantă pentru formația intelectuală a magistraților. Cine nu a experimentat comunismul pe propria piele nu are cum să îl înțeleagă altfel decît prin experiență intelectuală, adică din cărți. Iar dintre toate cărțile care s-au scris despre comunism, în cele de literatură se află imaginea cea mai fidelă a acestui sistem totalitar. Un judecător care nu a trăit sau nu a împlinit vîrsta maturității înainte de 1989 nu poate înțelege ce a însemnat comunismul din propria experiență de viață, dar poate avea o reprezentare coerentă și veridică a acestuia din cărțile de istorie, de politologie, de memorii și, mai ales, de literatură. Procurorii din cazul Gheorghe Ursu au înțeles semnificația faptelor, nu și judecătorii.

O a doua clarificare este prilejuită de constatarea făcută de un reputat avocat, pe marginea articolului publicat în urmă cu două săptămîni, că despre suferințele țăranilor în timpul comunismului nu a scris nimeni, iar țăranii care au supraviețuit abuzurilor, neavînd abilitatea de a scrie, nu au putut să le mărturisească. Or aceste suferințe au fost consemnate de istorici, care au întocmit, pe bază de documente, tipologia abuzurilor săvîrșite de comuniști împotriva țăranilor și au apreciat că din această categorie socială s-a înregistrat cel mai mare număr de victime. Mai mult, țăranii înșiși, care au trecut prin calvarul acestor abuzuri, au scris sau au povestit despre suferințele inimaginabile pe care le-au îndurat. Aprecierea Monicăi Lovinescu privind evocarea 20 de ani în Siberia. Amintiri din viață, scrisă de Anița Nandriș-Cudla, țărancă din Bucovina, este revelatoare: „(d)upă o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră, ca neam, ar trebui să dispară. Cartea aceasta, care nu numai că se cere neapărat citită, dar ar merita să fie așezată, prin biblioteci, într-un raft al clasicilor, descrie unul din cele mai cumplite destine”. Aceeași sinceritate și profunzime a trăirii se regăsește și în Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara, urmată de mărturia lui Cornel Drăgoi, relatări culese și editate de Irina Nicolau și Th. Teodor Niță. 

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.