Domnul profesor

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Binili învinge jpeg

Începe anul școlar. Sînt într-a XI-a și am intrat la clasa cea procopsită din liceu. Nu sînt foarte fericit, căci o bună parte din foștii colegi nu mai sînt cu mine. E totuși bine că Cioabă a luat și el notă mare la treaptă și stăm în aceeași bancă. E super-deștept, bubuie de idei și e, de departe, cel mai haios din generația noastră. Noroc că sînt mai frumușel și că, spre deosebire de el, mă pricep la gagici.

Sîntem la a doua oră. Vine un nene cu o chelie cu mega-șuviță, schilod și cu mustață, îmbrăcat parcă de dușmani sau de o soție super-geloasă. Marea majoritate a noilor colegi îl știu. Este profesorul de limba română. „Domnul Pîrvulescu“, ni se șoptește.

– Bbbbună șiua, dododomnilor elevi!

Nu îmi vine să cred. Omul este bîlbîit, sîsîit, rîrîit și cu gura plină de prune. În plus, ne spune „domnilor“, ceea ce este foarte ciudat pentru perioada în care sîntem – în socialismul multidezvoltat toți sîntem tovarăși.

Nimeni nu rîde. Răspund imediat salutului și o fac cu respect. Eu sînt sub pupitru, unde mă bucur să îl întîlnesc pe Cioabă, care deja are lacrimi în ochi de la rîs.

– Dododomnilor elevi, săsă cccccîntăm acum cccccîntecul lui Iancu!

Simt că o să leșin. Frate, o să se pună ăsta pe cîntat! Ciobanu e în rai.

– Ppppentru colegii noi cacare nu șșșștiți ccccîntecul, vvvvă rog șșșă-l șștiți pentru dadata viitoare.

Omul începe să scoată niște sunete care bănuiesc că le aude ca muzică. E grav rău.

– Șuș, șuș, la munte șuș…

– Că acolo-i Iancu duș…

– La stîna de șuș…

Sîntem pe jos de rîs. Pe bune, nu metaforic. Ne dă elegant afară din clasă. Rîdem ca apucații pe hol. Nu pricepem cum rezistă colegii noștri în clasă.

A doua zi, prima oră este tot cu domnul Pîrvulescu. Cioabă promite că nu o să rîdă și că nu o să facă caterincă. Vrem să ne integrăm în clasă, deși nu pricepem de ce boală suferă ceilalți de pot să fie atît de serioși.

Domnul Pîrvulescu decide să facă prezența. Mă ciupesc, îmi mușc limba, fac schimb de șuturi la țurloaie cu Cioabă, numa-numa să nu explodăm în rîs. Cei din jurul nostru ne aruncă niște priviri urîte de parcă nu ar auzi și vedea ce face omul de la catedră. După vreo zece minute de bîlbîieli, ajunge la Emanuel.

– Ce fașeți, domnul Mamamamama…

Nu reușește. Apoi zice, repede, repede, Emanuel.

Manu – și el un tip super-fain, deștept foc, singurul care este cît de cît aproape de culoarea mea – e și el un pic bîlbîit și șîșîit.

– Bbbibibine, tovarrrrășu’ profeșor!

E clar, Dumnezeu e împotriva noastră.

Nu mai pot. Mă ridic și plec spre ușă. Mă urmează imediat și Ciobanu. Avem lacrimi în ochi, dar reușim să nu rîdem. Pîrvulescu ne face cu ochiul și ne îndeamnă cu mîna să ieșim.

A fost cel mai remarcabil profesor pe care l-am avut. Avea un umor fabulos, citea cam tot ce era bun pe piața de carte și a devenit rapid idolul amîndurora. Am citit toate cărțile pe care le-a recomandat și nu am chiulit la nici una din orele lui – dovada cea mai clară de respect.

Peste un an, aud doi boboci care rîd de Pîrvulescu, le trag rapid cîteva capace și le spun indignat că sînt niște nesimțiți. Nu m-am făcut remarcat cu nimic la orele lui, cu o singură excepție, cînd nu m am putut stăpîni să fac o glumă proastă. S-a uitat lung la mine, mi-am cerut scuze și am ieșit afară din clasă. Nu cred că m-am simțit mai idiot vreodată.

Era un anticomunist convins și nu ezita să spună cît de tîmpit era regimul lui Ceaușescu, spre disperarea multora. Ura oamenii care memorau aiurea și mi a dat, cred, un 10 sau un 9 la o teză pentru că am făcut praf opera lui Sadoveanu. Mi-a scris pe teză: „Bravo, domnule elev, aveți curaj“.

Mult după ce am terminat școala, m-am întîlnit cu el pe stradă. Arăta la fel, îmbrăcat cu niște haine care stăteau pe el ca pe gard. Și-a adus aminte nu numai cum mă cheamă, dar și de Cioabă. Era un pic pilit și melancolic. Mi-a venit să îl iau în brațe.

Încă îmi pare rău că n-am făcut-o.

Foto: Cosmin Bumbuţ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.