Doi israelieni

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Coincidența (sau nu ea) face ca acum exact cincizeci de ani, în octombrie 1973, Israelul să aibă o problemă (mare) ca în prezent: război. În fapt, situația din acea zonă a Orientului Mijlociu nu a fost nicicînd limpede, cu atît mai puțin pașnică, de la înființarea statului israelian pînă în prezent. Adică din 1948, de la declararea independenței, proces ce l-a avut ca promotor pe David Ben-Gurion, arhitectul statului Israel și cel dintîi prim-ministru al acestuia. Ce a reușit să facă Ben-Gurion, care a ocupat timp de 15 ani funcția de premier al Israelului, este nu doar notabil, ci de-a dreptul istoric, mai ales pus în context. Pe scurt, un tînăr modest venit din Polonia, sionist convins, ajuns pe teritoriul palestinian prin 1906, cînd acesta se afla sub stăpînire otomană, a reușit să întemeieze o țară pentru poporul evreu. Și să o apere de toate forțele ostile din jur, deloc puține. Și să creeze singura democrație liberală din tot Orientul Mijlociu – iar acesta este probabil cel mai important lucru de reținut pe toate cele trei axe ale timpului, trecut, prezent și viitor. Fără a-l învălui în aura perfecțiunii (aură neindicată nimănui în istorie, în general), domnul Ben-Gurion a dat în schimb, cred, definiția perfectă a Israelului, într-un interviu din 1956: „În Israel, ca să fii realist, trebuie să crezi în miracole”. Tot liderul israelian spunea despre un altpersonaj emblematic din Israel că „este cel mai bun bărbat din Guvern”. Personajul: o femeie, Golda Meir, născută Mabovitch, în Kiev, numită de Ben-Gurion ministru de Externe în 1956.

Ulterior, Golda Meir a devenit prima și singura femeie prim-ministru din Israel (și a treia din lume), funcție pe care a ocupat-o între 1969 și 1974. Perioada a cuprins și războiul arabo-israelian din 1973 de care aminteam la început, iar gestionarea acestuia de către Golda Meir, deși nu lipsită de controverse, a evoluat pozitiv pentru Israel, deși la început situația era îngrijorătoare.

Chiar și așa, „doamna de fier a Israelului” și-a dat demisia la cîteva luni după război pe fondul nemulțumirilor cetățenilor.

Istoria, firește, a continuat. Și se scrie chiar în prezent, motiv numai bun să ne amintim, ca idee, de personaje ca acelea de mai sus. Și poate să fim mai atenți la personaje(le) de acum.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare,coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bhutan tara fara semafoare jpg
Plecarea care i-a schimbat viața. Cum și-a găsit o scriitoare fericirea la capătul lumii: „Aici, timpul nu este controlat de ceasuri”
În 1994, Linda Leaming, o scriitoare din Nashville, Tennessee, a decis să-și părăsească viața agitată din Statele Unite ale Americii pentru o călătorie în Bhutan, un mic stat himalayan aflat între India și Tibet. Ceea ce a început ca o simplă vacanță s-a transformat treptat într-o schimbare profund
george simion vs nicusor dan   foto FB colaj jpg
Un sociolog explică în ce condiții l-ar putea învinge Nicușor Dan pe George Simion în turul 2
Sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, a analizat luni dimineață șansele candidatului independent Nicușor Dan de a obține victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc în data de 18 mai 2025.
Videoclip fals cu Nicușor Dan Foto Captură video jpg
Un videoclip fals cu Nicușor Dan, distribuit masiv de fanii lui Simion și Georgescu. „Matematicianul vesel”
Un clip video fals în care Nicușor Dan apare dansând haotic a devenit viral pe rețelele de socializare, fiind distribut în număr mare de simpatizanții lui George Simion.
Horoscop 6 12 mai, foto Shutterstock jpg
Horoscop marți, 6 mai. Peștii trebuie să își stăpânească răbufnirile, Racii au un moment de rebeliune
Capricornilor le lipsește răbdarea marți, 6 mai, iar în asentiment sunt și Berbecii, care devin cicălitori cu cei din jur. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
Aleksandr Dughin FOTO Profimedia
Ideologul lui Putin, îngrijorat de „soarta” lui Simion. Aleksandr Dughin: „Fie îl omoară, fie anulează rezultatele alegerilor”
Aleksandr Dughin, un personaj extrem de controversat, dar invitat frecvent în emisiunile emisiunile unor jurnalişti americani precum Tucker Carlson sau Alex Jones, a comentat victoria lui George Simion în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din România.
roman a dat jos o panglica cu tricolorul ungariei si a pus steagul romaniei foto colaj fb
Incident la Belgrad: Un român a smuls steagul Ungariei de pe o piatră comemorativă
Un român a smuls steagul Ungariei de pe o piatră comemorativă din Belgrad și a pus în loc o panglică tricoloră românească, afirmând că „maghiarii ne fură istoria peste tot”. Incidentul ar putea avea un potențial impact diplomatic.
Expoziția „145 de ani de relații diplomatice între România și Italia” la Muzeul Național de Artă Timișoara
Expoziția „145 de ani de relații diplomatice între România și Italia” la Muzeul Național de Artă Timișoara
Muzeul Național de Artă Timișoara, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României și Ambasada Italiei la București, vernisează vineri, 9 mai 2025, ora 12:00, în Galeria Arcada, expoziția „145 de ani de relații diplomatice între România și Italia”.
daniel birligea fcsb facebook jpg
Un pic fomică mp4 thumbnail png
Un pic fomică? Despre mindfulness în alimentație pentru tineri cu Dana Dobrescu, specialist în nutriție.
Află totul despre ”Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, programul educațional pentru adolescenți despre nutriție sănătoasă și despre cum mindfulness în alimentație poate să devină o materie opțională în școli.